Jeg har været mobilafhængig i over ti år. Det har kostet mig dyrt, fortæller Ida Auken.
Få 5 konkrete gode råd!

Klumme skrevet af Ida Auken, Folketingsmedlem for Socialdemokratiet.


Ida Auken

Foto: Henrik B. Hansen


Vi er blevet et land af mobiljunkier. Bare se jer omkring. Kører man i tog, sidder ni ud af ti af os med hovedet nede i vores mobiler. Går man på restaurant, er der god sandsynlighed for, at nogen trækker mobilen frem under middagen. Forestil jer, at det var en avis eller en bog, man trak op midt i det hele. Nej, vel?

Imens prøver vi at opdrage vores børn til at få bedre mobilvaner.

»Sluk så den mobil,« siger vi med løftet pegefinger på den ene hånd og mobilen i den anden. Vi er dårlige forbilleder uden moralsk styrke, fordi børn jo ikke pejler efter, hvad de voksne siger, men efter, hvad vi gør.

Jeg selv har været mobilafhængig i over ti år. Det har kostet mig dyrt. Jeg er ikke i tvivl om, at min stress-sygemelding hang sammen med mit mobilforbrug. Min hjerne fik aldrig en pause. Så snart der var et hul i kalenderen, skulle der tjekkes mails og sociale medier. Når jeg cyklede hjem fra arbejde, kunne jeg lige tage et sidste møde med høretelefoner i ørerne. Og når jeg løb tur eller ryddede op, var der en podcast i gang.

.... designet til at gøre os afhængige!

Det er ikke de sociale medier alene, der er skyld i stress, angst, depression og de andre former for mistrivsel, der breder sig i vores samfund. Det er også selve telefonen. Den lille skærm, der sniger sig ind overalt. For har man først fået styr på Facebook, Instagram og Twitter, så kan man jo altid forfalde til at surfe på nyhedssites, eller hvad algoritmerne nu opfanger, at man har af svage sider og kan lokkes med. Det stopper aldrig, fordi det hele er designet til at gøre os afhængige og holde os fast.

Indtil vi som samfund – og som politikere – får taget os sammen til at få skabt nogle klare regler og en ordentlig kultur omkring mobilerne, må hver enkelt af os tage ansvar for vores handlinger.

Her er de fem regler, jeg har sat op for mig selv:

Jeg kæmper stadig en daglig kamp for at få bedre mobilvaner. Her er de fem regler, jeg har sat op for mig selv, som måske kan være til inspiration for andre:

  • Se aldrig på din mobil, når du taler med andre. Allerbedst, læg den helt fra dig, så længe du er i kontakt med et andet menneske.
  • Lad være med at se på din mobil, mens du bevæger dig. Det er farligt – og så ser det virkelig dumt ud, når vi går rundt med hovedet nede i mobilen.
  • Læg mobilen væk, når du kommer hjem. Op i et skab, langt væk, hvor du ikke kan se den eller få fat på den. Tag den frem i korte og kontrollerede perioder. Du kan for eksempel sætte et ur til at ringe efter nogle minutter. Så undgår du, at der forsvinder en time, fordi du lige skulle læse en sms, der sendte dig videre til mailen, til kalenderen, til Facebook, til Google osv.
  • Køb et ur og et vækkeur. Så slipper du for at se på mobilen, når du skal vide, hvad klokken er. Og allervigtigst – så kan du få mobilen ud af soveværelset. Der hører den slet ikke til.
  • Giv din hjerne pauser. Lad mobilen blive hjemme og nyd friheden, mens du går en tur eller vasker op.

Der er heldigvis kommet langt mere fokus på teknologiernes stærkt vanedannende design. Desværre er vi langt bagud, når det kommer til at lave regler som samfund. Men én ting er ved at blive klart for flere og flere – vi må tage magten tilbage fra holdet af kodere og adfærdsdesignere på den anden side af skærmen, der ønsker at stjæle vores tid og dermed vores liv.

Allermest må vi passe på vores børn. For dem er det en hel barndom, der er ved at blive stjålet.

Klummen er også bragt i Berlingske d. 30 maj 2023.

Ida Auken (f. 1978 på Frederiksberg)
Nuværende folketingsmedlem for Socialdemokratiet.
Uddannelse: Cand.theol., Københavns Universitet, 1998-2006.


Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.