Bornholm. Kurateret af dontt.dk

Bornholm er meget mere end Hammershus, Krølle Bølle og en tur i Brændesgårdshaven. Her har vi beskrevet og kurateret de 10 steder, som du ikke må gå glip af.
Der er tale om sande Bornholmske perler.

Psst: Husk at besøg vores store bornholmerguide, hvor der er fif til hoteller, natur og meget mere. Besøg den her.


Hullehavn Strand

De fleste tænker på Dueodde, når der bliver talt om de bedste strande på Bornholm. “Hemmeligheden” er bare, at sådan en strand kan findes 1200 andre steder i verden. Hvis du skal finde en god sandstrand, bornholmske klipper og lidt hyggeligt liv, så skal du vælge Hullehavn Strand ved Svaneke eller stranden ved Melsted, kun få 100-meter fra Gudhjem by. Ved førstnævnte er der en lækker badebro med en sjov vippe.

Her finder du det:
Hullehavn Strand
Melsted Strand


Flæskestegssandwich i Svaneke

Den har vist skiftet navn, men i folkemunde hedder den bare “Flæskestegen”. Menukortet er udvidet, men det er flæskestegen, der er frygtet og berygtet …. fra konkurrenterne. For du får den simpelthen ikke bedre. Glem bare Meyer, og smut en tur forbi havnen i Svaneke.

Her finder du det:
Ved havnen i Svaneke.


Lakrids by Bülow

Når du alligevel er i Svaneke, skal du naturligvis også forbi “hjemmebanen” for et stykke dansk gourmet- og lakridshistorie. Her kan du få et indblik i udviklingen og se alverdens spændende varianter/produkter, de har lavet gennem tiderne. Udover at du både kan smage og købe den lækre lakrids, så har de faktisk en virkelig god is.

Her finder du det:
Glastorvet 1, 3740 Svaneke.


Melstedgård - Madkulturhus - Gaarden

På trods af det tørre navn, så er  Bornholms madkulturhus et fantastisk sted og udstillingsvindue for de mange lækre fødevarer, der findes på øen. Mulighederne er mange, og åbningstiderne forskellige, så husk at tjekke deres hjemmeside. Men det er et sted, du skal nå at opleve. I forlængelse af Gaarden ligger der også en gårdbutik,  hvor du kan købe mange af de varer, som de Bornholmske fødevareproducenter fremstiller.

Her finder du det:
Melstedvej 25, 3760 Gudhjem


Sandkås Strandbar

En af de hyggeligste oaser på Bornholm. Omdrejningspunktet er det idylliske ishus, men omgivelserne giver helheden. Du kan købe meget andet end is, og der er mulighed for både afslapning, petanque og alle mulige andre små hyggelige aktiviteter. Igennem hele sommeren er der desuden morgenyoga. Oasen ligger 50 meter fra vandet, hvor der gemmer sig en lækker standstrand.

Her finder du det:
Sandkaas Strandbar, Gilbertstræde 10, Sandkaas


Ma Teo pizza i Gudhjem

Ma Teo laver den bedste pizza lavet på de klassiske italienske traditioner, men med lutter bornholmske råvarer, som f.eks. pølse fra Hallegaard. Det er to søde og dygtige unge mennesker som står bag, og de gør bestemt ikke oplevelsen mindre spændende. Man bliver altid mødt af et sødt personale og et godt smil. I starten var placeret på Hotel Klippen, men er til denne sæson flyttet til Brøddegade 31. Det er Gudhjems hyggelige “hovedgade”, hvor du finder en række andre butikker og resturanter.

Du kan i øvrigt møde ejerne her i vores interview med dem.

Her finder du det:
Brøddegade i Gudhjem.


Norresan i Gudhjem

Før den ikoniske Gudhjem bakke, som Skagenmalerne i årtier så misundeligt ud over, der ligger Norresan. En lille hyggelig kaffebar, hvor de også serverer kage, sandwich og vin. Her kan du sidde ved de opstillede bænke, eller du kan trække lidt længere ned mod vandet, hvor du kan nyde roen. Måske det smukkeste sted på Bornholm at opleve solnedgange.

Her finder du det:
Nørresand 10, 3760 Gudhjem


Hammerhavnens bådfart

Hvis du rigtigt skal opleve de bornholmske klipper, og ikke har en lokal til at vise dig hemmelighederne (Vi sladrer heller ikke…..), så er der ingen udvej. Du skal med Hammerhavnens bådfart. Der sejles langs klipperne, forbi løvehovedet, kamelerne og Danmarks største fuglefjeld. Husk at booke på forhånd, men de sejler hele sommeren.

Her finder du det:

Hammerhavnen


Opalsøen

Opalsøen er meget mere end “bare” verdens bedste instagrambillede. Især området omkring søen er helt fantastisk. Her kan du både plukke bær, møde et par løsgående geder og nyde en autentisk bornholmsk natur midt i “graniteventyret”. Om  sommeren kan du prøve Danmarks længste tovbane. Desuden er der forskellige vandreruter, der går forbi Opalsøen. Og fra toppen får du en fantastisk udsigt over hele området og Østersøen på begge sider.

Her finder du det:
Opalsøen, 3770 Allinge


M/S Ertholm

Du skal naturlivis en tur til Christiansø. Du skal sejle fra Gudhjem og det tager ca. 1 time. I højsæsonen sejler den 3 gange om dagen.
Det koster et par hundrede kroner for voksne og lidt mindre for børn.


Tilbage til Bornholmerguide