10 steder, du skal opleve i 2024 på Bornholm

Bornholm er en unik blanding af naturskønne landskaber, historiske seværdigheder og kulinariske oplevelser. Du har allerede Hammershus, Opalsøen og et besøg på røgerierne på listen. Her får du vores input på 10 steder, som vi synes, du skal opleve på Bornholm.

Fælles for dem alle er, at der er tale om sande bornholmske perler. Velkommen til “Top 10” på Bornholm anno 2024.

Bornholm

Husk i øvrigt at besøge vores store bornholmerguide også. Her finder du fif til overnatning, transport, natur og meget mere. Besøg den her.


 Bornholmerguiden er præsenteret i samarbejde med MESSYWEEKEND 💙


Paradisbakkerne, Majdalen & blåbærsplukning

En tur til Bornholm er næsten ufuldendt uden et besøg i Paradisbakkerne, som er et imponerende kuperet klippelandskab på Østbornholm. Her finder du også Bornholms berømte (og største) rokkesten, som vejer over 35 tons. Et hemmeligt tip er at orientere dig mod Majdalen. Den er tidligere blevet beskrevet som Paradisbakkernes egen version af Grand Canyon, flankeret af stejle og imponerende høje klippevægge. Mens I udforsker det, kan I kombinere det med blåbærsplukning.

Her finder du det: Hvis du kommer i bil, så skriv p-pladsen ved Oksemyrevejen, så rammer man ret hurtigt en masse blåbær.

Paradisbakkerne

Bisonokserne

Vidste du at der var bisonokser på Bornholm=? Det har der været siden 2012, hvor en flok europæiske bisoner blev lukket ud i en ca. 200 ha stor indhegning i skoven Almindingen på Bornholm. Det er et “naturentreprenørprojekt”, hvor bisonerne med deres naturlige adfærd skal skabe dynamik i både skovbund og krat. Dermed bliver skoven mere varieret og får plads til flere arter. Det er en kæmpe oplevelse at se de store dyr på så tæt hold. Hvis du er forsigtig, så kan du komme rigtig tæt på. Billedet under denne tekst er taget med iPhone sidste sommer.

Her finder du det: Du skal sætte din GPS til Chr. X Vej i Almindingen. Der er mange, der kører forgæves, men hemmeligheden er at køre over den brede færist, køre yderligere 150 meter, stoppe bilen og så gå ind i skoven på venstre side af vejen.. Men hold det mellem os. Anbefalingen er, at du ikke går tættere på end 80 meter. 😉

Bisonokserne på Bornholm

Melsted Badehotel

Melsted Badehotel er din hede drøm om et ægte badehotel. Så kort kan det beskrives. For nylig fik de endda “papir” på det, da de vandt “Bedste badehotel” i den årlige Discover Denmark-konkurrence.

Badehotellet ligger direkte ud mod den idylliske Melsted Strand. Melsted Badehotel er nyrenoveret i klassisk nordisk stil med tydelige referencer til badehotellets oprindelse. Hotellet ligger uforstyrret på sin egen 18.000 kvm grund med strand, vand og grønt område omkring sig.

Som en stor bonus, så er det de kendte bornholmere  og erfarne kokke Daniel Kruse og Troels Madsen der er forpagtere af resturanten. Det har givet et kæmpe løft til hotellet. Restauranten har også åbent for gæster, som ikke benytter hotellet. Det skal du ikke snyde dig selv for at prøve.

Vi besøgte Melsted Badehotel op til sæsonen her i 2024.  Det kan du læse om her [her].

Her finder du det: Melstedvej 27, 3760 Gudhjem

Melsted Badehotel

Tejn

Hvis du ikke kender Tejn endnu, så er det snart på tide. Den lille by Tejn har mest været kendt for at være et af Danmarks vigtigste fiskerlejer. Det var her, de største og bedste fiskere havde til huse fra 60’erne til 80’erne. Det er alt sammen historie, og Tejn var i mange år en “spøgelsesby” og totalt ligegyldig. Men nu er det heldigvis begyndt at spire igen. Tejn er blevet hipt.

I området omkring havnen har entreprenante og dygtige folk nu slået sig ned. Det er blandt andet her, du kan besøge mikrobryggeriet Penyllan. Men der er også andre specialforretninger og spisesteder. Vi anbefaler et besøg på Skipperkroen, som “altid” har været der, men har fået et moderne makeover.

Her finder du det: Kør bare efter Tejn Havn, så må du være nysgerrig på resten.


Keramik på Bornholm

Keramikken på Bornholm er både stolt og dybt forankret. Henover sommeren er der rig lejlighed til både at besøge og købe gedigen bornholmsk keramikkunst. Det er en stor oplevelse, og du har mulighed for at komme meget tæt på processen, selvom du “bare” kigger hurtigt forbi. Bornholm blev i 2017 udnævnt som den første World Craft Region i Europa, så de har altså noget at have det i.

Hvem skal du besøge? Der er selvfølgelig de kendte steder som den 160 år gamle, traditionsrige Hjorth’s Fabrik i Rønne osv. Men er du mere til moderne design, så besøg Oh Oak eller Lov I Listed, som nok er vores favoritter.”


Haven ved Jantzens i Gudhjem

I hjertet af Gudhjem finder man Jantzens Hotel, som har været en del af byen siden 1872. I 2023 fik hotellet nyt liv, da nye ejere gav det et betydeligt løft med stor respekt for dets historie. Bag de karakteristiske gule vægge gemmer sig en fortryllende gårdhave, der må betegnes som et af de smukkeste steder i Gudhjem – og det siger ikke så lidt. Haven omkranses af charmerende spots, terrasser og blomsterbede, der pryder den imponerende lodrette klippevæg. Her kan du både trække stikket og nyde den ægte bornholmske atmosfære, mens man forkæler sig med delikatesser fra hotellets enkle, men righoldige menukort.

I 2023 snakkede vi med deres nye ejer om stedet. Ikonisk hotel i Gudhjem “genopstået”: “Vi vil stadig være dus med byen” Det kan du læse her.

Her finder du det: Brøddegade 33A, 3760 Gudhjem

Jantzens Hotel

Strandbaren i Sandkaas

Strandbaren i Sandkaas er en af de hyggeligste små oaser på Bornholm. Omdrejningspunktet er det idylliske ishus, men det er omgivelserne, som giver helheden. Du finder hele tiden en masse glade børn og voksne, som skaber en utrolig livlig og glad stemning. Du kan købe alt fra is, kaffe til lækre sandwich. Det hele er, så vidt muligt, lokale varer. Der er masser af spil som petanque, kroket og alle mulige andre små hyggelige aktiviteter. Igennem hele sommeren er der desuden morgenyoga.

Oasen ligger 50 meter fra vandet, hvor der gemmer sig en lækker sandstrand, som er omgivet af de ikoniske bornholmske klipper.

Her finder du det: Sandkaas Strandbar, Gilbertstræde 10, Sandkaas.

Strandbaren i Sandkaas

Hotel Falcon

I 2023 fik Hotel Falcon nye ejere. Stine Kold, direktør på Rungstedgaard, købte sammen med Jesper Wadum og Jan Poulsen det hypede bornholmske hotel. Hotellet er stadig indrettet i samme eventyrlige stil, samtidig med at man har formået at forbedre restauranten og hotellets faciliteter markant. Så eventyret er fortsat på Falcon. Teva Kattan Tiensuu, hotellets direktør, har samlet et stærkt team, og man skal lede langt efter et mere imødekommende personale. Morgenmaden er et sandt festfyrværkeri. Her får du et lækkert udvalg af alt hvad du behøver.

Hotel Falcon ligger på Strandvejen i Sandvig med udsigt til Østersøen, så du befinder dig samtidig i et utroligt skønt område på øen.

The Falcon Bornholm

Vandreture

Det er utroligt flot at vandre på Bornholm. Man oplever så meget mere end fra bilen, susende op og ned ad Helligdomsvej (som i øvrigt er den smukkeste strækning). Men der er mange, der ikke rigtig får det gjort, for hvor skal man starte og slutte? Men svaret er her!

I år udkom der nemlig endelig en bog, der beskriver de mange vandremuligheder på en spændende og sjov måde. Bogen hedder “Til fods på Bornholm”.

Bogen er skrevet af Marie og Torben Lau Florin, der har selvudnævnt sig som skabsbornholmere. Bogen beskriver gode vandreture på 3-15 km og beskriver Kyststien rundt om øen og Højlyngstien tværs over.

Vandring på Bornholm

Trav og Fru. Petersens Café

Verdens mindste travbane ligger på Bornholm. På trods af dens beskedne størrelse er den sandsynligvis også en af de mest idylliske. Du finder nemlig travbanen midt i Almindingen. Bornholm har stolte traditioner inden for travløb, og øen tiltrækker nogle af Danmarks største tilskuertal til sine travbaner. På travbanen serveres der mad både fra grillen og fra deres restaurant. Du kan roligt tage hele familien med, da der er oplevelser for både børn og voksne. Man kan udvide travoplevelsen med et besøg på Fru Petersens Café. Her finder får du både en god frokost og en fantastisk kagebuffet.

Du finder den opdaterede løbskalender her.

Her finder du det:
Segenvej 41, 3720 Aakirkeby.
Fru Petersens Café: Almindingensvej 31

Fru Petersens Cafe

Tilbage til Bornholmerguide