En af Københavns hyggeligste gader. “Mini Frankring” med tydeligt parisisk islæt. De kreatives hovedgade. Værnedamsvej har mange kaldenavne.

De lokale kalder den “hej hej” gaden. Du møder nemlig altid en du kender, en kendt, en du har set på instagram eller turister, der tager billeder af sig selv…(Og Granola.)

Gaden ligger på kommunegrænsen mellem København og Frederiksberg. Et af de mest eftertragtede områder i hovedstaden, hvilket også afspejler sig i kvadratmeterprisen (over 55.000 kr.). Selve Værnedamsvej er kun 190 meter lang.

Her får du (På 5 minutter) et overblik over Værnedamsvejs historie og steder du skal besøge.

Værnedamsvej

Historien:

Den lille indkøbsgade ligger som sagt på kommunegrænsen mellem København og Frederiksberg. Vejen fik sit navn helt tilbage i 1733, og er opkaldt efter værtshusholderen Werner Dam, der etablerede sig i det skønne område mellem Vesterbrogade og Gammel Kongevej.

Werner døde i 1762, og hans værtshus blev overtaget af Hr. Egholm, hvorefter man kaldte beværtningen for Egholmsdal.
Werner Dams navn hang alligevel ved, for i begyndelsen af 1800-tallet nævnes vejen som “den såkaldte Vernerdam”. I 1811 kaldes den officielt for Wærnedamsveyen.

I 1850´erne kom Latin- og Realskolen til Værnedamsvej, og der har siden altid ligget en skole på vejen. Det blev senere til Svanholm Gymnasium. I dag ligger Den Franske Skole/Prins Henriks skole på Værnedamsvej.

I 1900´erne var vejen mere kendt for sine mange slagterforretninger. Dem er der ingen af i dag rigtigt, men der er fornyligt åbnet en slagter på sidegaden Tullinsgade.

Billedet er fra 1985


Her er nogle af vores favoritter

Italo Caffé & Thai:

På trods af de få kvadratmeter, så er der (på den ret lækre måde) proppet med alverdens italienske produkter. Sidste år udvidede de med “Italo Thai”, som er blevet naboen. Allerede fra om morgenen er der croissanter og friskbagt brød med en masse forskelligt lækkert pålæg. (Se menuen her.) Til dem kan du få “Gammel Kongevej vand” San Pellegrino, friskpresset juice og god kaffe. De lukker dog allerede kl. 17.00, (Hvilket er helt håbløst..) men her tager Italo Thai i stedet over. Stedet er blandt andet ejet af Jacob Kampp Berliner, der har Granola ovre på den anden side af Værnedamsvej, Soulland og en masse andre spændende ting. Vi har planer om at han er “ugens creator” på dontt.dk snart.


Italo Værnedamsvej
Værnedamsvej

Granola:

Granola lyser Værnedamsvej op. Den flotte gule bygning danner rammen om en suveræn restaurant- og cafeoplevelse. Du møder altid et venligt, professionelt og serviceminded personale. Du sidder i en blanding af 50´er stil og klassisk fransk cafe inspiration. Der er morgenmad fra kl. 07.00, og allerede der er de første samtaler, forretningsmøder og folk der vil have en god start på dagen i fuld gang.

Blomsterskuret:

Blomsterskuret er bogstaveligt talt et skur. Det fineste af slagsen. Ingen pre-lavede buketter, eller andre lette løsninger. De sælger alle slags blomster, planter og alt, hvad der er i “familie” med disse. De gør sig umage, og en buket til 400-500 kr. ligner en million. “Folkene i skuret” er både søde, rare og kan skaffe det meste hjem, hvis du har en god idé. Der har de sidste par år været skiftende ejerskaber, men endelig er der kommet styr på det. Nu er Blomsterskuret en del af B L O O M I N G, og det gør de godt.Helges Ost:

Fra nyt til legendarisk. Helges Ost har ligget op Værnedamsvej i over 40 år. Helges Ost er i dag drevet af Keenie Jørgensen, som har arbejdet i butikken siden 2008.
På trods af butikkens størrelse, er der ikke grænser for, hvor meget forskelligt brød, ost, pølse etc. du kan købe her.
Alt sammen er nøje udvalgt og vanvittigt lækkert. Personalet er søde og rare, og kan altid hjælpe dig igennem de mange muligheder. Blandt de “frokostspisende” er deres sandwich et must. Du vælger selv hvilken pølse, ost osv. Men et must try er deres hjemmelavede pesto. WAUW! Sådan skrev vi i øvrigt også om dem inden Tik-Tok bølgen, hvor de helt fortjent oplever en kæmpe hype.

Aesop:

Det australske skønhedsmærke Aesop er med til at give Værnedamsvej et internationalt snit. Butikken har ligget der siden 2016, og Værnedamsvej blev nøje udvalgt af folkene bag. Dermed kom vejen i “familie” med nogen af de dyreste og mest anerkendte i verden (London, Berlin & New York). Butikken er indrettet med nordisk design, og i den karakteristiske grønne farve, som går igen i alle Aesop-butikker. Aesops produkter er baseret på ingredienser fra planter.

Falernum:

Falernum er en hyggelig og intim vinbar. Personalet er altid venligt og imødekommende. Det er uden tvivl her, at du får den mest originale “Værnedamsvejs-stemning” hvis du vil have et glas vin eller et lækkert “bistro” måltid. Hvis der er en vin, som du er særlig glad for, så er det muligt at købe vin “to-go”. Det er det i øvrigt også, hvis du “bare” kommer forbi.


Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.