William Kvist er en af Danmarks bedste fodboldspillere gennem tiderne. Fakta taler sit klare sprog: 81 landskampe, 2 x årets spiller i Danmark, rekord for flest kampe for FCK og en karriere, der har budt på både Champions League, adskillige mesterskaber og slutrunder. Han har altså opnået mere, end mange tør drømme om.

I 2019 stoppede han sin fodboldkarriere, men både sulten og nysgerrigheden er intakt. I dag arbejder han på en efterskole og engagerer sig aktivt i samfundsdebatter, særligt omkring et sundt digitalt liv og børns trivsel.

Vi mødtes med William Kvist på Værnedamsvej i København til et noget atypisk interview om hans nye liv som samfundsdebattør, hans passion for unge menneskers udvikling og de udfordringer, vi står overfor i den digitale tidsalder.

William Kvist

Foto for dontt.dk © | Frederik Valentin


Den "nye" dagligdag

William, det helt oplagte startspørgsmål: Hvordan ser din dagligdag ud nu?

“Min uge er bygget op omkring, at jeg hver mandag og fredag er på efterskolen, hvor jeg blev tilknyttet i 202?. Det er Haslev Idrætsefterskole, hvor jeg selv var elev for snart en del år siden. Den dag i dag er mit efterskoleophold stadig et af de fedeste år i mit liv. Det gav mig så meget. Jeg overvejede faktisk også som helt ung at blive efterskolelærer, hvis ikke jeg var blevet tilbudt en fuldtidskontrakt af FCK, da jeg var 18-19 år.

Så det var fantastisk, at muligheden opstod for at “vende tilbage” til efterskolen og arbejde med unge mennesker. Det gav så meget mening for mig. Efter et helt liv i fodbold tror jeg, der er en stor risiko for, at egoet som spiller vokser til det dobbelte, fordi man lever i den verden, man nu engang gør. Uanset om man vil det eller ej, handler det meget om “mig”, penge, at være stærk og ligge nr. 1. Sådan er et elitemiljø.

Derfor kunne jeg mærke, at det ville være sundt for mig at tage opvasken med eleverne, sige godnat og leve et liv sammen med de unge dernede.

Derudover er jeg i den heldige situation, at jeg har været i en sport med mange penge. Det giver mig tid til at tænke mig om. Jeg har en del interesseprojekter, blandt andet omkring et “sundt digitalt liv,” og så bruger jeg meget tid med min familie. Jeg har misset en masse på den front, blandt andet mange fødselsdage, som jeg nu indhenter. Mine børn er 6 og 9 år, og min kone og jeg har faktisk lige booket en lang rejse til New Zealand med dem.

På den måde laver jeg en masse ting og tillader mig at være enormt nysgerrig på det samfund, vi lever i, og bidrager dér, hvor jeg kan. Det gælder både politiske og mere værdibaserede ting. Det er meget privilegeret, og det er en mulighed, jeg har, fordi jeg ikke behøver jage hver eneste krone.”

William Kvist

"Der fik jeg et sundere forhold til, at man ikke kan kontrollere alt. Og det er noget af det, jeg gerne vil give videre til de unge.”

Hvis vi holder fast i skiftet fra “fodboldspilleren” til det nye liv: Hvilke værdier eller vaner har du taget med dig?

“Optimering er måske et dårligt ord, men det ligger dybt i mig, hvor vigtigt gode vaner er. Når jeg har sovet og spist ordentligt, får lavet bare lidt motion og ikke drikker for meget alkohol, så er jeg også en bedre far og partner. Det er ikke fanatisk, men det er derfor, jeg gør det.

Som ung opdagede jeg hurtigt, hvor jeg kunne optimere mine muligheder. Det handlede både om at være i bedst mulig form, restitution og kost. Det blev forfinet gennem hele min karriere, frem til jeg kom til Stuttgart (red. Tysk Bundesligahold, der købte William). Her døde “Der Optimierungs Mann” lidt i mig. Forestil dig, at hver gang noget gik galt, så kiggede du altid på dig selv og tænkte, at det var din fejl. Sådan tænkte jeg konstant, indtil jeg kom til Tyskland. Der fik jeg et sundere forhold til, at man ikke kan kontrollere alt. Og det er noget af det, jeg gerne vil give videre til de unge.”

Savner du stadig spændingen og intensiteten fra elitesport?

“En lille smule. Der er noget fantastisk ved at være en del af fodbold på højeste niveau. Men jeg savner det ikke, fordi jeg ved, hvor meget det kræver. Da jeg stoppede, var jeg mæt af fodbold. Jeg følte, jeg havde prøvet alt: Champions League, 2 gange årets spiller i Danmark, 81 landskampe, mesterskaber, slutrunder, anførerrollen og rekorden for flest kampe for FCK. Jeg følte ikke, jeg kunne ønske mere, og jeg har ikke brug for en “high” i min hverdag.”


Inden du læser videre.....

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt én gang om ugen. Så bliver du opdateret på alt det, du gerne vil læse, og det, du ikke vidste, du gerne ville læse.


"Jeg er meget i nuet, når jeg arbejder med de unge"

William Kvist

Inspiration

Hvordan er det at arbejde med efterskoleelever?

“Det er meget meningsfuldt. Det er et vildt år for de unge mennesker, hvor de for første gang flytter hjemmefra. Jeg er meget i nuet, når jeg arbejder med dem. De er sjove og dejlige. På den ene side er de stadig børn, men de er også ved at forme sig til at blive voksne. Det bedste, jeg ved, er at tænde lys i vores opholdsstue og bare snakke med dem. Selvom jeg godt kan fortælle en røverhistorie om mit eget liv, handler det egentlig bare om at tale med dem om dem og være nysgerrig.”

Hvad har du lært af de unge mennesker, du møder?

“Apropos nysgerrighed, så interesserer jeg mig meget for et sundt digitalt liv. Jeg er kommet tættere på de unges digitale vaner. Selvom det ikke er videnskabeligt, så er eksempler fra virkeligheden altid de bedste. Det har jeg også kunnet bruge i forhold til mine interesseprojekter.”

Du virker bekymret overfor “de skærme”?

“Lad mig tage et konkret eksempel. Da vi i 00’erne kom ind fra en kamp med Gravgaard, Linderoth (red. tidligere FCK-profiler) og co., så var vi bare sammen i rummet. Vi jublede, snakkede, diskuterede eller grinte. Vi var sammen. Senere oplevede jeg, at tiden med holdkammerater lige efter kampen ikke længere var det vigtigste.
Nu skal folk tjekke deres SoMe-profiler og skrive til folk uden for det fysiske fællesskab, man er en del af. Det er bare ét eksempel, men jeg tror, mange kan nikke genkendende til det i deres eget liv. Det bedste sociale medie er virkeligheden. Det skaber stærkere og dybere relationer, som er afgørende på fx en efterskole – men også i dit og mit liv.”

Det er svært at være uenig i. Men spørgsmålet er, om det skal ske via regler eller kultur/dannelse?

“For mig handler det om både regler og dannelse. På efterskolen kan vi se, at regler hjælper med den der impulskontrol – at man fx skal videre, efter man har dump scrollet i tre timer. Den evne er ikke fuldt udviklet endnu. Her tror jeg, regler er gode. Det er sværere for børn og unge at modstå end for dig og mig. Vi kiggede også meget på deres fysiologi. De var fx meget trætte om morgenen. Vi kan se en markant forskel fra dengang til nu (red. Efterskolen har en regel om, at telefonerne skal afleveres om aftenen). God trivsel hænger sammen med fx god søvn. Vi taler jo ikke om et totalt forbud. Man kan sagtens bruge sin telefon om eftermiddagen osv. Men det handler om at skabe sunde vaner.”

"Dem, jeg har mødt, som har været mest forvirrede eller kede af det, har ikke sat deres sejl."

Hvordan blev reglerne modtaget?

“Vores elever var da lidt spændte på, hvordan det ville være uden deres devices, men de forstår jo også godt problematikken og kan mærke det på egen krop, hvad det gør af positivt, når deres telefoner og computere ikke er der. Efter starten i år, hvor vi havde to uger uden skærme, svarede 92 % af eleverne, at det havde været godt eller rigtig godt. Så jeg tror meget på gode rammer og, i de rammer, en tæt dialog med de unge.”

Man kunne jo også tale ind i forældreansvaret 🙂 Men inderst inde ønsker ingen børn vel at være på skærmen hele tiden. Så handler det også om at skabe alternative rammer for en efterskole som jeres?

“Jeg er helt enig. Vi skaber frihed til at være til stede i hallen, komme ned i opholdsstuen, være i nuet og alle de ting. Vi skal jo bruge teknologien, men vi skal være opmærksomme på, hvor den gør os godt, og hvor den ikke gør det. Når man hører om unge, der har en skærmtid på 5,5 timer om dagen, kan man ikke ignorere problemet – selvom det er noget “godt,” de ser. Det er tid, der går fra noget andet. Her vil jeg altid stå op for kvalitetstid, leg, søvn osv. – det er bedre.

For mig handler det grundlæggende om, hvad vi ønsker os, og hvad et godt liv er. Jeg behøver egentlig ikke tale imod noget, men hvis man ønsker dybe relationer og nærhed, så er sociale medier og annonceplatforme bare en forhindring.”

Du bruger faktisk din stemme. Du kritiserede fx DR’s automatiske afspilning på Minisjang – en kritik, de gav dig ret i. Kunne du finde på at blive politiker?

“Ja, det kunne jeg nok godt. Der er da et par stykker, som har prikket lidt til mig, men det er ikke endnu. Lad os se på det om 5-10 år. Denne dagsorden har intet med det at gøre. Jeg føler, at mange er fanget i deres digitale forbrug og manglende viden om de digitale påvirkninger. Og dem, der kan mærke det og gerne vil ændre det, kan have svært ved at se og finde gode løsninger. Jeg vil gerne gøre folk mere bevidste om og mere handlekraftige i deres digitale liv, samtidig med at jeg selv bliver klogere og starter den gode diskussion om et godt liv, hvor det digitale er en sund del af det.

Men det er vigtigt for mig at sige, at jeg ikke er teknologiforskrækket. Vi talte tidligere om AI og, hvordan meget rugbrødsarbejde fjernes, så man kan bruge tiden bedre. Det er jeg jo totalt fan af.

Men apropos politik – hvis jeg kunne ændre én ting i vores samfund, så ville jeg finde langt flere ressourcer til børn. Det er en grundfornemmelse, jeg har. Vi ved gennem forskning, hvor meget børn fra 0-7 år formes. Det er her, man får fundamentet for at føle sig elsket, dygtig og god nok.”


Artikel fra Politiken


William Kvist

Ambitioner

Hvordan sætter du mål for dig selv i dag?

“Jeg tror, mit take er anderledes i dag, end da jeg var fodboldspiller. Det var ret nemt at sætte mål, og det var ekstremt målbart, om man nåede det. Vi skulle jo vinde noget.

Men nu ved jeg ikke, hvad jeg laver om fem år. Jeg er i gang med at udforske og være nysgerrig. Men jeg har en stor tillid til, at når jeg møder ting i mit liv, så ved jeg, om det giver mening eller ej. Det er dér, jeg er i dag.”

Du skal øve dig i at være glad for det liv, du har. Være stolt over de svære valg, du har truffet. Du kan altid sammenligne dig med folk, der tjener mere, er flottere eller dygtigere. Men alle mennesker skal være stolte over de valg, de har truffet for at få et bedre liv og sætte pris på det. Det kan helt sikkert være svært, når man har mulighed for at sammenligne sig med alle mulige stjerner og personer på sociale medier. Dengang du og jeg var børn, var det bare anderledes. Her kunne vi sammenligne os med dem fra vejen, skolen og til fodbold. Det var relativt overskueligt.”

Hvad er så vigtigt for dig, når du lægger en plan for noget?

“Det handler om at sætte sejl. Vi er alle sammen både ude på et stort hav. For at sætte sejl skal du vide nogenlunde, hvor du er, og hvor du gerne vil hen. Bare overordnet. Dem, jeg har mødt, som har været mest forvirrede eller kede af det, har ikke sat deres sejl. Så kan det jo godt være, der kommer en storm, og den fører en andre steder hen. Sådan er det. Men det er vigtigt at sætte sejl. Det skal vi allesammen have lov til,” slutter William Kvist.

William Kvist

Get smarter!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.