EU-Valg. Den med Mads Strange fra Liberal Alliance.

Søndag d. 9. juni 2024 skal danskerne til stemmeurnerne igen. Det sker når vi skal vælge hvilke danske politikere, der skal til Europa-Parlamentet. Danmark har i alt 15 pladser ud af i alt 720 medlemmer. Så det er ekstremt vigtigt, at vi får valgt de rette personer.

Men hvor vigtigt er EU-valget egentlig? Hvad handler det egentlig om? Hvor meget fylder EU i vores hverdag? Det forsøger dontt.dk at svare på i en ny serie om EU-valget. Det indeholder blandt andet dette format, hvor du får mulighed for at møde en række kandidater.

Her kan du møde Mads Strange, som er et af Liberal Alliances unge håb på listen til Europavalget. 

Han er 24 år og er til daglig politisk rådgiver. Mads er uddannet på Københavns Universitet (b.sc.pol.) Nu vil han gerne vælges ind i Europa-Parlamentet. I den forbindelse talte vi med Mads en formiddag på Christiansborg.


Har du læst?

Vi har snakket med en lang række andre kandidater. Dem kan du se og læse her.


Mads Strange

Mads Strange, Liberal Alliance


Hvis man ønsker at ændre noget, er EU et rigtig godt sted at starte

Hvorfor er EU-valget d. 9 juni vigtigt i følge dig?

“Fordi store dele af den lovgivning, der påvirker danskerne, kommer fra EU. Det er noget, vi ikke tænker over til hverdag. Vi tror ofte, at det hele udspringer fra politikerne på Christiansborg. Derfor er det også det valg, som flest danskere går op i.

Men i virkeligheden spirer mange dagsordener først i Europa-Parlamentet, hvorefter det er op til medlemslandene at implementere det. Så hvis man ønsker at ændre noget, er EU et rigtig godt sted at starte. Det håber jeg, vi kan få talt frem under valgkampen – altså, at Europa-Parlamentet ikke er en fjern og diffus størrelse, men en institution, hvor man kan opnå reel politisk indflydelse.”

EU kan nemlig spille en afgørende rolle, da klimaudfordringerne løses bedst, hvis flere lande forpligter sig på løsninger i fællesskab.

EU-valget får i forhold til folketingsvalget ikke nær så meget opmærksomhed. Derfor hører man tit, at nogen ikke føler sig “sat ordentligt ind” i den kommende folkeafstemning. Hvor ville du søge information, hvis du som borger stod med den udfordring?

“Først ville jeg google mig frem til de enkelte partiers mærkesager på deres hjemmesider. Måske tjekke nogle kandidaters sociale medier. Det er relativt hurtigt og nemt gjort. Men jeg vil helt klart også anbefale vælgerne at komme ud og lytte til politiske debatter. Landet over er der arrangeret events med de forskellige partier, hvor der vil være rig mulighed for at forstå, hvad der er på spil, og hvor partierne og kandidaterne adskiller sig fra hinanden.”

Hvis du skulle fremhæve en af dine mærkesager. Hvilken og hvorfor? 

“Det er svært, for jeg brænder for mange dagsordner, som jeg håber at være heldig at få lov at arbejde med. Men hvis jeg skal pege på én, så vil det være klimaet, da EU virkelig kommer til sin ret på det område. EU kan nemlig spille en afgørende rolle, da klimaudfordringerne løses bedst, hvis flere lande forpligter sig på løsninger i fællesskab. Dertil er EU også afgørende i forhold til at skabe optimale rammevilkår for de innovative virksomheder, der skal udvikle nye klimateknologier.

Derfor vil jeg i samme ombæring understrege, at EU også skal huske sine begrænsninger. EU skal ikke blande sig der, hvor opgaverne bedst løses nationalt. Politikerne skal afholde sig fra at overregulere og detailstyre medlemslandene på områder, som det enkelte land sagtens selv kan regulere.”

Jeg er betaget af flid!

Hvad ser du mest frem til i din egen valgkamp?

“Det er faktisk lidt svært at sætte fingeren på. En ting er, at jeg allerede føler, jeg er i gang. Jeg har brugt det seneste år på at forberede min valgkamp og følge med i den politiske udvikling i parlamentet. Det er et kæmpe privilegium at få lov at beskæftige mig med noget, som både er så vigtigt og meningsfyldt, men samtidig sjovt! I selve valgkampen ser jeg frem til at være til vælgerarrangementer. Især på de større gymnasier og universiteter – der, hvor jeg er i kontakt med unge mennesker. Både dem der er enige med Liberal Alliance og uenige. Det er nemlig både givende og lærerigt. Jeg føler allerede lidt, at den der elektriske valgkampsstemning er over mig, men jeg ved, at den bliver forstærket under valgkampen – det ser jeg også frem til!”

Hvordan ser din egen hverdag ud pt. og frem mod valget?

“Der er fart på. Men på den gode måde. Lige nu arbejder jeg fuldtid, men ved siden af bruger jeg så vidt muligt tiden på EP-valgkampen. Jeg har både morgenmøder om valgkampen inden arbejde, og efter er jeg som reel til et arrangement eller planlægger, hvordan det hele skal forløbe, når valgkampen for alvor går i gang. Omvendt er det jo ikke kun valgkampen, der tæller, så allerede nu forsøger jeg at få forklaret vælgerne, hvorfor vores politik kan gøre en positiv forskel for dem.”

Og for dig rent personligt. Har du et forbillede eller noget du bliver særligt inspireret af?

“Der er mange mennesker, jeg lader mig inspirere af. Men jeg har aldrig rigtig brudt mig om den der ikon-dyrkelse, så et forbillede har jeg ikke som sådan. Skal jeg alligevel finde en fællesnævner for de mennesker, jeg finder inspirerende, er det, at de har besluttet sig for, at de gerne vil noget med tilværelsen. De vil skabe noget nyt og sætter derfor alt ind på at opnå det. Jeg er meget betaget af flid og det at sætte sig et mål, lægge en plan og kæmpe for at nå derhen. På den måde har vi mennesker udrettet mange store ting.

Vi kan selvfølgelig ikke alle rende og sende raketter i rummet, men niveauet er for mig heller ikke så afgørende, mindre kan gøre det – og mødet med tilfældige mennesker, der er livsglade, positive og viljestærke smitter virkelig!”


”Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.”

EU VALG

Bliv opdateret på 5 min - hver uge!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.