Så kom ugen, hvor danskerne skal til valg. Helt præcis kan 4.300.596 danskere stemme til EU-valget, som afgøres søndag den 9. juni.

Det er en fælles mulighed for at udøve sin demokratiske ret til at vælge repræsentanter for Danmark i Europa-Parlamentet. Hvis du har fulgt bare lidt med i valgkampen, er det åbenlyst, at EU påvirker store beslutninger for Danmark og resten af Europa. Det sker især gennem handel, teknologi, klima og miljø.


"Det sender også et stærkt signal til politikerne om, at borgerne har klare forventninger til deres arbejde"

EU

Hvis vi ikke stemmer eller deltager, mister det europæiske parlamentariske demokrati sin styrke, og dets værdier mister deres betydning. Jo flere der stemmer, desto stærkere bliver vores demokrati. Sådan må det være.

Det sender også et stærkt signal til politikerne om, at borgerne er engagerede og har klare forventninger til deres arbejde. Det er en forpligtende opgave for politikere at lade danskerne komme tættere på deres arbejde for Danmark i Europa.

Som noget nyt har Danmark fået tildelt et ekstra mandat i Europa-Parlamentet. Det betyder, at vi går fra 14 til 15 mandater efter dette valg. Der er 720 pladser i Europa-Parlamentet, og de skal alle fyldes for den kommende 5-årige periode.

Valgdeltagelsen i Danmark ved Europaparlamentsvalget i 2019 var på cirka 66 procent. Det er markant lavere end til Folketingsvalg, men vi lå fortsat højt sammenlignet med gennemsnittet i EU, som i 2019 var på 50 procent.

  Formatet "dontt.dk mener" er udtryk for dette medies holdninger og deltagelse i vigtige samtaler. Det kan være om samfundet, dansk politik, økonomi/vækst, kultur og det liv, vi lever i 2024.


Kom tæt på udvalgte kandidater

I forbindelse med valget har vi talt med flere af kandidaterne, der har været fremtrædende i valgkampen, men som ikke er spidskandidater.

 EU-Valg. Den med Mads Strange fra Liberal Alliance: “Store dele af den lovgivning, der påvirker danskerne, kommer fra EU”
 Læs med  [her]

 EU-Valg. Den med Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet: “ Vi skal hjælpe de grønne virksomheder, som vi har i Europa”
 Læs med  [her]

 EU-Valg. Den med Maria Pryds fra Konservativ:  “Der mangler perspektiver i klimadebatten”
 Læs med  [her]

 EU-Valg. Den med Marianne Lynghøj Pedersen fra Venstre: “ Jeg er meget inspireret af de store frihedsbevægelser”
 Læs med  [her]

 EU-Valg. Den med Karoline Lindgaard fra Alternativet: “ Det skal være nemmere og billigere at leve klimavenligt i Europa”
 Læs med  [her]


 ”Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.”


Har du set? Årets "top 10" til Bornholm er klar

 Bornholm er en unik blanding af naturskønne landskaber, historiske seværdigheder og kulinariske oplevelser. Du har allerede Hammershus, Opalsøen og et besøg på røgerierne på listen. Her får du vores input på 10 steder, som vi synes, du skal opleve på Bornholm.

Fælles for dem alle er, at der er tale om sande bornholmske perler. Velkommen til “Top 10” på Bornholm anno 2024.

Læs med  [her]


Bliv opdateret på 5 min - hver uge!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.