EU-Valg. Den med Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet.

Søndag d. 9. juni 2024 skal danskerne til stemmeurnerne igen. Det sker når vi skal vælge hvilke danske politikere, der skal til Europa-Parlamentet. Danmark har i alt 15 pladser ud af i alt 720 medlemmer. Så det er ekstremt vigtigt, at vi får valgt de rette personer.

Men hvor vigtigt er EU-valget egentlig? Hvad handler det egentlig om? Hvor meget fylder EU i vores hverdag? Det forsøger dontt.dk at svare på i en ny serie om EU-valget. Det indeholder blandt andet dette format, hvor du får mulighed for at møde en række kandidater.

Her kan du møde Niels Fuglsang, som er nuværende medlem af Europa-Parlementet for Socialdemokratiet.

Niels er 38 år, Cand.scient.pol. ved Københavns Universitet og har en Ph.d. ved Copenhagen Business School (Om Finansministeriets regnemodeller.)
Han stiller igen op til valget og er nr. 2 på Socialdemokratiets liste. I den forbindelse mødtes vi med Niels.


Har du læst?

Vi har snakket med en lang række andre kandidater. Dem kan du se og læse her.


"Det er et vigtigt valg, fordi at klimaforandringerne rammer os og der er hårdt brug for, at vi passer på vores natur."

Niels Fuglsang

Niels Fuglsang, Socialdemokratiet.


Hvorfor er EU-valget d. 9 juni vigtigt i følge dig?

Det er et vigtigt valg, fordi at klimaforandringerne rammer os og der er hårdt brug for, at vi passer på vores natur. Vi skal have taget fat i landbruget. Både når det kommer til pesticidforbrug og dyrevelfærd. Samtidig er EU’s industri presset fra Kina og USA, her er det vigtigt, at vi hjælper de grønne virksomheder, vi har i Europa. Det er vigtige dagsordener, hvor EU kan gøre en forskel. Derfor har vi virkelig brug for, at der kommer nogle gode kræfter i Europa-Parlamentet.”


Niels Fuglsang

EU-valget får i forhold til folketingsvalget ikke nær så meget opmærksomhed. Derfor hører man tit, at nogen ikke føler sig “sat ordentligt ind” i den kommende folkeafstemning. Hvor ville du søge information, hvis du som borger stod med den udfordring?

“Jeg synes der er mange gode kandidattests, som man kan bruge. Det er en god måde. Men ellers handler det også om, at finde de sager man interesserer sig for, og så se, hvem der går mest op i dem. Det kan man gøre på de sociale medier, og danne sig et indtryk af, hvad kandidaterne går op i. Jeg får f.eks. meget op dyrevelfærd og har bl.a. lavet et hesteudspil, som jeg har kommunikeret via de sociale medier.”

Hvis du skulle fremhæve en af dine mærkesager. Hvilken og hvorfor? 

“For mig har klima altid været vigtigt. Det var den mærkesag jeg selv stillede op til Europa-parlamentet for i 2019. Og så har jeg kæmpet benhårdt for, at EU får nogle højere grønne målsætninger. En af de ting jeg har arbejdet på er, hvor meget EU skal spare på energien. Jeg var chefforhandler på EU’s lov for energieffektivisering og det har jeg brugt lang tid på at forhandle igennem. Loven er vigtigt, så vi kan komme af med Putins gas og den vej igennem hjælpe Ukraine og klimaet. Hvis EU kan stå stærkt på grønne innovative løsninger, så kan vi i det hele taget være front runner på den grønne omstilling. Så det er på mange måder et arbejde, der er godt for Europa.”

"Et forbillede for mig er Svend Auken. Han var særligt vigtig for dansk politik og ikke mindst klimaet"

Hvad ser du mest frem til i din egen valgkamp?

“Jeg ser selv mest frem til at komme ud til debatter, se folk i øjnene og høre, hvad de tænker. Jeg ved godt man siger, at EU er langt væk. Men det handler jo også om ting som, hvordan vi behandler vores dyr og hvilke kemikalier, der må være i vores shampoo. Og ikke mindst hvordan vi passer bedst på vores natur.”

Hvordan ser din egen hverdag ud pt. og frem mod valget?

“Jeg plejer at tage til Bruxelles i hverdagen, hvor der er mulighed for at rykke på dagsordener. Men lige nu er der vendt op og ned på min hverdag. Jeg er på vejen næsten hver dag, rundt i hele landet til debatter, vælgermøder og virksomhedsbesøg. Det er super fedt, fordi jeg virkelig møder mange engagerede mennesker og får input til, hvordan vi kan forbedre hverdagen for virksomheder, for naturen og for klimaet.”

Og for dig rent personligt. Har du et forbillede eller noget du bliver særligt inspireret af?

“Et forbillede for mig er Svend Auken. Han var særligt vigtig for dansk politik og ikke mindst klimaet. Han var en af de første danske politikere til at sætte klima og miljø på dagsordenen og kæmpe for den grønne omstilling, som er den kamp jeg hver dag kæmper i Europa-parlamentet.”


”Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.”

EU VALG

Bliv opdateret på 5 min - hver uge!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.