EU-Valg. Den med Marianne Lynghøj Pedersen fra Venstre.

Søndag d. 9. juni 2024 skal danskerne til stemmeurnerne igen. Det sker når vi skal vælge hvilke danske politikere, der skal til Europa-Parlamentet. Danmark har i alt 15 pladser ud af i alt 720 medlemmer. Så det er ekstremt vigtigt, at vi får valgt de rette personer.

Men hvor vigtigt er EU-valget egentlig? Hvad handler det egentlig om? Hvor meget fylder EU i vores hverdag? Det forsøger dontt.dk at svare på i en ny serie om EU-valget. Det indeholder blandt andet dette format, hvor du får mulighed for at møde en række kandidater.

Her kan du møde Marianne Lynghøj, som er et af Venstre helt store politiske talenter.

Hun er 35 år og har tidligere været rådgiver, partner og vicedirektør i kommunikationsbureauet Ulveman & Børsting. Før det har hun været særlig rådgiver for Ellen Trane Nørby og Ulla Tørnæs. Nu vil hun gerne vælges ind i Europa-Parlamentet. I netop den forbindelse talte vi med Marianne.


Har du læst?

Vi har snakket med en lang række andre kandidater. Dem kan du se og læse her.


Marianne Lynghøj Pedersen

Marianne Lynghøj Pedersen, Venstre


EU skal gøre klimamål til klimahandling

Hvorfor er EU-valget d. 9 juni vigtigt i følge dig?

“Jeg er nok lidt en EU-nørd, der altid har haft den holdning, at EU er vildt vigtigt, så her adskiller jeg mig nok lidt fra den almindelige dansker. Men valget den 9. juni er det vigtigste EU-valg, jeg har oplevet i min levetid. Det er det, fordi vi står overfor enorme grænseoverskridende problemer. EU skal gøre klimamål til klimahandling, EU’s sikkerhed er truet gennem krigen i Ukraine og vi ser allerede nu massiv russisk propaganda rundt om i EU. Grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende løsninger, og derfor er det helt afgørende, at vi får et Europa-Parlament, der vil samarbejdet, demokratiet og er klar til at tage beslutninger for et grønnere og mere sikkert EU”. 

Det er penge, der går direkte ned i Putins krigsmaskine

EU-valget får i forhold til folketingsvalget ikke nær så meget opmærksomhed. Derfor hører man tit, at nogen ikke føler sig “sat ordentligt ind” i den kommende folkeafstemning. Hvor ville du søge information, hvis du som borger stod med den udfordring?

“Folketingets EU-oplysning har virkelig mange gode informationer om, hvordan EU fungerer, og om forskellige sager, EU arbejder med lige nu, fx “The Green Deal”, som er EU’s plan for grøn omstilling. Er man mere interesseret i de enkelte partier og deres kandidater, er partiernes hjemmesider et godt sted at starte – og så laver de store medier også kandidattests, som man kan tage, hvis man vil finde ud af, hvilken politiker, man er mest enig med. Sådan nogle steder, ville jeg søge viden”. 

Hvis du skulle fremhæve en af dine mærkesager. Hvilken og hvorfor? 

“Så vil jeg fremhæve, at et sikkert EU er et bæredygtigt EU. Siden Putin invaderede Ukraine har EU brugt næsten 200 milliarder Euro på at købe fossil energi fra Rusland. Det er penge, der går direkte ned i Putins krigsmaskine. Tænk, hvis vi brugte de penge på at skabe et grønt og bæredygtigt EU, som er uafhængig af sort energi fra Rusland. Det vil jeg kæmpe for i EU”. 

Deres kamp inspirerer mig meget

Hvad ser du mest frem til i din egen valgkamp?

“Noget af det, jeg virkelig holder af ved valgkampe er, at møde vælgerne på gader og stræder. For en politisk nørd som mig, er det fantastisk at have tre uger, hvor jeg ikke skal lave andet end at tale politik. Jeg synes altid, at de samtaler jeg har med vælgere på gader og stræder er virkelig gode og meningsfyldte – også selvom vi ikke nødvendigvis er enige om alting”. 

Hvordan ser din egen hverdag ud pt. og frem mod valget?

“Lige nu har jeg virkelig travlt! Jeg arbejder stadig fuld tid ved siden af valgkampen, som på mange måder er begyndt. Så det hedder fuldtidsarbejde og kampagne ved siden af. Jeg glæder mig til at tage orlov i ugerne inden valget, så jeg kan dedikere mig 100 % til valgkampen. Når det sker, står den på morgenuddelinger hver morgen, virksomhedsbesøg og debatter om dagen, uddelinger igen om eftermiddagen og debatter igen om aftenen. Det bliver ofte til dage, der starter kl. 6 og slutter sent om aftenen. Men det er det hele værd”. 

Og for dig rent personligt. Har du et forbillede eller noget du bliver særligt inspireret af?

“Lige nu er jeg meget inspireret af de store frihedsbevægelser, som vi ser i den østlige del af EU. Om det er polske kvinder, der går på gaden for retten til at bestemme over deres egen krop, eller Estlands premierminister Kaya Kallas, der virkelig har taget kampen op mod Putin. Vores frihed er under angreb, og de værdier, som vi har kæmpet for i EU er under angreb. I Østeuropa mærkes det særligt tydeligt, og her er der opstået nogle stærke og virkelig inspirerende frihedsbevægelser. Deres kamp inspirerer mig meget”. 


”Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.”

EU VALG

Bliv opdateret på 5 min - hver uge!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.