Det er få ting i vores hverdag, som ikke er planlagt. Vi står op, laver morgenmad, børn og unge skal i institution/skole, voksne på arbejde. Der er mails/beskeder der skal besvares, møder i kalenderen osv. osv. Du kender turen…
Men planlægger du din egen søvn? For mange er søvn noget, der bliver udskudt til, du falder sent omkuld om aftenen, måske endda med lidt skærmtid lige inden.

Men pegefingeren kan vi alle løfte. Det handler først og fremmest om en god døgnrytme. Din døgnrytme er afgørende for din velvære, fordi den styrer de vigtigste biologiske processer i kroppen. Udover din søvn, så er det vigtigt med lys, mad og motion ind. Men fortvivl ej, men hav tålmodighed. Det tager 30 dage for kroppen at vænne sig til et nyt søvnmønster. Den bedste start er at stå op og gå i seng på et fast tidspunkt hver aften.

Her følger der gode råd, artikler du skal læse og en masse andet. Sov dejligt!



Søvneksperiment: Prøv 7 dage uden digital skærm før sengetid

Hjerneforsker og søvnekspert Birgitte Rahbek Kornum har gennemgået, hvordan det har påvirket 17-årige Catalina Ytting at være uden digitale skærme inden sengetid i en uge. Hun har et vigtigt råd til andre, der får for lidt søvn.

Læs hjerneforskerens råd her.


7 råd til en god døgnrytme

1. Gør søvnen til en nydelse, noget du ser frem til og glæder dig til. Søvnen optager en tredjedel af dit liv og betyder meget for de andre to tredjedele. Din søvn er ikke noget, der blot skal overstås, eller som du nødtvungent må acceptere.

2. Sørg for et godt sovemiljø. En god madras, et mørkt, stille og køligt soveværelse, helst med mørklægningsgardiner. Lad være med at tage din computer, telefon og alt muligt andet med i seng.

3. Giv dig selv tid til at falde ned og til at slappe af i mindst en time, før du går i seng. Slap af med noget behageligt og beroligende, f.eks. stille musik, læsning, et varmt bad eller meditation. Det kan også hjælpe at dæmpe belysningen sidst på aftenen.

4. Undgå koffeinholdige drikke efter kl. 16.00 (kaffe, te, cola eller energidrikke).

5. Husk at få motion! Pulsen skal helst op én gang om dagen. Det giver en bedre søvn, men styrker også din fysiske og psykiske sundhed.

6. Gå hverken sulten eller overmæt i seng. Et stabilt blodsukker er med til at give en rolig, uforstyrret søvn.

7. Undgå at tage bekymringer med i seng. Afsæt tid om aftenen til at skrive bekymringer og forslag til løsninger ned i en dagbog, hvis du ofte er plaget af tankemylder og uro, når du skal sove. Det kan også være en hjælp at lære en teknik til afslapning og til at berolige dig selv.

– HUSK! Hvis du vedvarende har dårlig søvn, er søvnig om dagen, eller mener der er noget galt med din nattesøvn, så tal med din læge.


Kronik om søvn

Kronik af autoriseret psykolog Marie Magne Brixtofte: “Hele mit liv har jeg bøvlet med søvnproblemer. Ikke den slags, hvor jeg har svært ved at falde i søvn – men hvor jeg vågner om natten eller alt for tidligt om morgenen og ikke kan sove igen.”

Få svar på udfordringerne her.


Videnskaben: Bedre søvn er afgørende for din performance

En undersøgelse fra Analyse Danmark viser, at hver 4 af os har problemer med at sove. Vi gentager lige; Hver 4.! Mere end 23% har endda svaret, at de ofte eller altid sover dårligt om natten.

Her får du de typiske grunde, som folk har besvaret, hvorfor de sover dårligt.


Brands kæmper for bedre søvn

Der er flere og flere brands, der arbejder for missionen “bedre søvn.” og har det som en kerneværdi.

Et af dem er Moonboon. Vi lavede et stort interview med Marie Grew, founder.

Læs det her. 
 Marie Grew fra Moonboon: Kampen for bedre søvn og kærligheden til vores mindste”


Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

 

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.