Hjerneforsker og søvnekspert Birgitte Rahbek Kornum har gennemgået, hvordan det har påvirket 17-årige Catalina Ytting at være uden digitale skærme inden sengetid i en uge. Hun har et vigtigt råd til andre unge, der får for lidt søvn.

Interviewet er bragt i samarbejde med Berlingske og skrevet af Signe Stoumann Fosgrau.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

I 20 år har Birgitte Rahbek Kornum beskæftiget sig med hjerneforskning og søvnbiologi.

Efter mange års forskning har hun et vigtigt budskab til unge såvel som gamle, når det kommer til søvn.

»Det kan ikke understreges nok. Søvn gør virkelig en kæmpe forskel for hjernen. Man bliver bedre til alt, man foretager sig, når man får sin søvn: sport, venskab, kæresteforhold, uddannelse, job, hvad som helst. Man bliver faktisk bare et meget bedre menneske af det.«

Og der er en særlig grund til, at det er ekstra vigtigt for børn og unge at få nok søvn, forklarer hun.

»Søvn er nødvendigt for hjernens udvikling, og børn og unges hjerner er ikke færdigudviklede.« siger hun og fortsætter:

»Samtidig viser undersøgelser, at mange børn bliver forstyrret af deres telefon om natten, hvilket kan gå ud over deres søvnvaner. De kommer for sent i seng, fordi de ikke kan lægge telefonen fra sig, og de bliver forstyrret af den om natten – dels fordi den vibrerer, siger lyde og blinker. Det er jo problematisk,« fortæller Birgitte Rahbek Kornum.

Søvneksperiment

Langt over halvdelen af unge teenagere er online inden sengetid, og hver fjerde mellem 18-24 år har decideret svært ved at falde i søvn, hvis ikke tv, tablet eller smartphone er tændt, ifølge en undersøgelse Epinion har foretaget for DR.

Derfor har Berlingske foretaget et søvneksperiment med 17-årige Catalina Ytting, som har undværet digitale skærme inden sengetid i syv dage.

Berlingske har vist hjerneforsker og søvnekspert Birgitte Rahbek Kornum, hvad Catalina beskriver i sin søvndagbog i løbet af eksperimentet, for at forstå, hvad der sker i hjernen, når man skal undvære det digitale lys inden sengetid.

Allerede inden Birgitte Rahbek Kornum hører om Catalinas oplevelser, forudser hun, at eksperimentet ikke har været en dans på roser.

»De fleste – både børn og voksne – bruger meget tid på digitale skærme og har svært ved at lægge det fra sig inden sengetid. Det er interessant, at man er så dybt inde i de vaner. Lige meget hvad tror jeg, at det vil være svært for Catalina i starten, for det tager lang tid at ændre på sin søvnrytme.«

Abstinenser

Birgitte Rahbek Kornum får fremlagt, hvordan 17-årige Catalina gentagne gange forsøger at tage telefonen op af lommen, og hvordan hun længes efter at være digitalt aktiv under søvneksperimentet.

Det er ifølge Birgitte Rahbek Kornum et tydeligt tegn.

»Det er jo et klassisk tegn på abstinenser, som de fleste kender. Det er afhængighed. Det er de samme systemer i hjernen, der styrer afhængighed og abstinenser, som også er med til at regulere ens søvn.«

Birgitte understreger igen, at det ikke er ligetil at ændre på ens søvnrytme.

»Det er jo tydeligt, at det forstyrrer Catalinas søvn, at hun har det sådan. Den afhængighed tager lang tid at afvænne sig. Hvor lang tid er svært at sige, men i hvert fald mere end syv dage.«

Naturlig søvn

En anden ting, som fremlægges for søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, er, at Catalina oplever, at hun føler sig mere veludhvilet af være faldet i søvn »naturligt« og uden digitale skærme.

Det er der, ifølge Birgitte Rahbek Kornum, en god forklaring på.

»Vi kender det alle sammen: Man skal nå en flyver tidligt om morgenen, og bevidstheden om, at man skal høre et vækkeur, der ringer klokken fire om morgenen, gør, at vi sover uroligt. Det er det samme, der gør sig gældende, når Iphonen ligger få centimeter fra hovedpuden,« siger hun og fortsætter:

»Hvis Catalina altid har haft en underliggende bevidsthed om, at hendes telefon kunne vibrere, fordi der var en besked fra TikTok, Snapchat eller andet – så er det klart at hun sover mere uroligt. Så derfor har det nok hjulpet, at hun har fået den helt væk under eksperimentet.«

Fest

Sidst i eksperimentet er Catalina Ytting til fest, hvor hun kommer sent i seng to dage i træk.

Birgitte Rahbek Kornum forklarer, at det ikke nødvendigvis ødelægger Catalinas søvn, at hun kommer sent i seng, hvis blot hun har øje for en ting efterfølgende.

»Søvnsystemerne er egentlig meget robuste, især hos unge. Den søvn, man mister, skal man dog indhente, for ellers ender man med at have et akkumuleret søvnunderskud, hvor en-to timers søvnunderskud dagligt hober sig op, og det kan være helbredsskadeligt. Men Catalina formår jo så at få indhentet søvnen ved at sove længe, hvilket er godt og vigtigt.«

Efter at have kigget på Catalina Yttings søvneksperiment påpeger Birgitte Rahbek Kornum, at det vil være en god investering for flere unge at reflektere over, hvor meget tid de bruger på skærmen inden sengetid og overveje, om der skal laves om på nogle gamle vaner.

»Hjernen kan vænne sig til at lade være med at ligge og  scrolle om aftenen. Men det tager tid. Det skal man være indstillet på. Men det er en god idé, og det er en god investering, for det gør virkelig en kæmpe forskel for ens hjerne,« fortæller hun.