Målet er et moderniseret stadion i København af »høj international standard« med plads til godt 10.000 flere tilskuere end i dag. Det fortæller beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard, der også har en konkret idé til udvidelsen.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Berlingske og skrevet af Philip Sune Dam. Billederne er taget af Niels Ahlmann Olesen

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

En ombygning af Parken til et stadion med plads til mindst 50.000 tilskuere, som står klar om fire til fem år.

Sådan lyder forhåbningen hos Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, som for nylig har sat spørgsmålet om et moderne stadion på dagsordenen.

Københavns Kommune har afsat en million kroner af til en forundersøgelse, og borgmesterens håb er, at undersøgelsen kan afsluttes i sommeren 2023.

Undersøgelsen skal afdække mulighederne »for at udvikle et multifunktionelt byggeri med plads til idræt på »Skøjtehalsgrunden« ved Østerbro Stadion og samtidig skabe en sammenhængende udvikling til arealet rundt om Parken,« hedder det i budgetaftalen.

Det er ikke sådan, at der er et helt nyt stadion på vej. Det ville i hvert fald kræve, at Realdania, en mellemøstlig rigmand eller andre donerede et større milliardbeløb, som borgmesteren formulerer det. Men der er lagt op til betydelige ændringer.

»Vi er et sted lige nu, hvor vi skal turde drømme stort,« siger hun.

»Det er helt afgørende, at både byens professionelle fodboldhold og landsholdet har en hjemmebane af høj international standard, hvor vi kan byde et stort publikum velkommen på en god måde. Det handler eksempelvis om at bygge videre på landsholdets succes fra i sommer og trække nogle flere fede kampe til København,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Totalt kaos

Med flere udsolgte arrangementer den seneste tid er borgmesteren ikke i tvivl om, at Parken, byen og borgerne kunne have stor gavn af moderniseringen.

»Alle, der stået i kø til særligt landskampene, tror jeg, har ønsket sig et bedre tilskuerflow, bedre tilgang til stadion og flere vagter,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard, der selv oplevede, hvad hun kalder »totalt kaos« i forbindelse med Danmarks herrelandsholdskamp i fodbold mod Skotland for nylig.

Hun understreger, at forhåbningen om, at moderniseringen kan være færdig om fire til fem år, afhænger af en lang række usikre faktorer.

»Jeg håber i hvert fald, at det kan stå færdigt i 2029, når DBU har 140 års fødselsdag. Det ville være rigtig godt,« siger hun.

Cecilia Lonning-Skovgaard regner ikke med, at man kan nå op på en kapacitet på 60.000 eller 70.000 tilskuere, Men sammenlignet med dagens maksimumsgrænse på 38.000 kalder hun målsætningen på 50.000 tilskuere for »en fantastisk ambition«.

Målet om de 50.000 tilskuere blev fremsat af DBU for godt et år siden, og siden har ideen altså fået politisk medvind.

Cecilia Lonning-Skovgaard nævner en konkret mulighed for at øge tilskuerkapaciteten.

»For eksempel mangler der jo en øvre D-tribune, hvor der i dag kun er en nedre tribune. Det må undersøges, om en øvre tribune kan tilføjes,« siger hun.

Store forventninger

Mulighederne for udvidelse omfatter desuden at placere vip-faciliteter, mødelokaler og andre ting uden for selve stadion. DBU gør sig forhåbninger om, at moderniseringen vil give mulighed for at placere et nyt hoveddomicil tæt ved Parken i stedet for i det nuværende hovedkvarter i Brøndby.

Et andet mål er, at også den lokale idræt i form af fodboldklubben Skjold og løbeklubben Sparta kan få flere kvadratmeter at boltre sig på.

»Jeg håber, at der er mulighed for at tilgodese den lokale idræt. Vi har hårdt brug for det i København med de alenlange ventelister, der er,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Kan borgerne i København regne med, at det her bliver til noget?

»Vi skal bruge det momentum, vi har lige nu omkring landsholdet, hvor fanskaren skifter karakter. Det er ikke bare midaldrende mænd, der tager til landskamp. Det er også kvinder i 20erne, der har Thomas Delaney-trøjer på. Så jeg tror, at der er store forventninger om, at vi lykkes med det her projekt.«

Er der penge til det, eller tror du, at I vil være afhængige af en milliarddonor?

»Det skal vi undersøge. Der er jo penge i Københavns Kommune. Christiansborg har fastsat et anlægsloft, men specifik har København og Frederiksberg Kommune fået lov at bygge for en milliard kroner ekstra på idrætsområdet, uden at det bringer os nærmere anlægsloftet.«

Udvidelsen – kunne man forestille sig – kunne muligvis komme til at genere nogle beboere, der bor tæt på Parken. Hvad tænker du om det?

»Brumleby er nabo til Parken, og dem skal man selvfølgelig tage hensyn til. Vi skal se på, om det giver mening at bygge et bedre støjværn. Og vagter skal sikre, at folk ikke tisser eller kaster flasker ind i beboernes haver. Og så kan vi glæde os over, at der faktisk ikke er så mange direkte naboer,« siger borgmesteren.