Bornholm

Bornholm: Det skal du opleve på Bornholm

10 steder, du skal opleve i 2024 på Bornholm

Bornholm er en unik blanding af naturskønne landskaber, historiske seværdigheder og kulinariske oplevelser. Du har allerede Hammershus, Opalsøen og et besøg på røgerierne på listen. Her får du vores input på 10 steder, som vi synes, du skal opleve på Bornholm.

Fælles for dem alle er, at der er tale om sande bornholmske perler. Velkommen til “Top 10” på Bornholm anno 2024.

Bornholm

Husk i øvrigt at besøge vores store bornholmerguide også. Her finder du fif til overnatning, transport, natur og meget mere. Besøg den her.


 Bornholmerguiden er præsenteret i samarbejde med MESSYWEEKEND 💙


Paradisbakkerne, Majdalen & blåbærsplukning

En tur til Bornholm er næsten ufuldendt uden et besøg i Paradisbakkerne, som er et imponerende kuperet klippelandskab på Østbornholm. Her finder du også Bornholms berømte (og største) rokkesten, som vejer over 35 tons. Et hemmeligt tip er at orientere dig mod Majdalen. Den er tidligere blevet beskrevet som Paradisbakkernes egen version af Grand Canyon, flankeret af stejle og imponerende høje klippevægge. Mens I udforsker det, kan I kombinere det med blåbærsplukning.

Her finder du det: Hvis du kommer i bil, så skriv p-pladsen ved Oksemyrevejen, så rammer man ret hurtigt en masse blåbær.

Paradisbakkerne

Bisonokserne

Vidste du at der var bisonokser på Bornholm=? Det har der været siden 2012, hvor en flok europæiske bisoner blev lukket ud i en ca. 200 ha stor indhegning i skoven Almindingen på Bornholm. Det er et “naturentreprenørprojekt”, hvor bisonerne med deres naturlige adfærd skal skabe dynamik i både skovbund og krat. Dermed bliver skoven mere varieret og får plads til flere arter. Det er en kæmpe oplevelse at se de store dyr på så tæt hold. Hvis du er forsigtig, så kan du komme rigtig tæt på. Billedet under denne tekst er taget med iPhone sidste sommer.

Her finder du det: Du skal sætte din GPS til Chr. X Vej i Almindingen. Der er mange, der kører forgæves, men hemmeligheden er at køre over den brede færist, køre yderligere 150 meter, stoppe bilen og så gå ind i skoven på venstre side af vejen.. Men hold det mellem os. Anbefalingen er, at du ikke går tættere på end 80 meter. 😉

Bisonokserne på Bornholm

Melsted Badehotel

Melsted Badehotel er din hede drøm om et ægte badehotel. Så kort kan det beskrives. For nylig fik de endda “papir” på det, da de vandt “Bedste badehotel” i den årlige Discover Denmark-konkurrence.

Badehotellet ligger direkte ud mod den idylliske Melsted Strand. Melsted Badehotel er nyrenoveret i klassisk nordisk stil med tydelige referencer til badehotellets oprindelse. Hotellet ligger uforstyrret på sin egen 18.000 kvm grund med strand, vand og grønt område omkring sig.

Som en stor bonus, så er det de kendte bornholmere  og erfarne kokke Daniel Kruse og Troels Madsen der er forpagtere af resturanten. Det har givet et kæmpe løft til hotellet. Restauranten har også åbent for gæster, som ikke benytter hotellet. Det skal du ikke snyde dig selv for at prøve.

Vi besøgte Melsted Badehotel op til sæsonen her i 2024.  Det kan du læse om her [her].

Her finder du det: Melstedvej 27, 3760 Gudhjem

Melsted Badehotel

Tejn

Hvis du ikke kender Tejn endnu, så er det snart på tide. Den lille by Tejn har mest været kendt for at være et af Danmarks vigtigste fiskerlejer. Det var her, de største og bedste fiskere havde til huse fra 60’erne til 80’erne. Det er alt sammen historie, og Tejn var i mange år en “spøgelsesby” og totalt ligegyldig. Men nu er det heldigvis begyndt at spire igen. Tejn er blevet hipt.

I området omkring havnen har entreprenante og dygtige folk nu slået sig ned. Det er blandt andet her, du kan besøge mikrobryggeriet Penyllan. Men der er også andre specialforretninger og spisesteder. Vi anbefaler et besøg på Skipperkroen, som “altid” har været der, men har fået et moderne makeover.

Her finder du det: Kør bare efter Tejn Havn, så må du være nysgerrig på resten.


Keramik på Bornholm

Keramikken på Bornholm er både stolt og dybt forankret. Henover sommeren er der rig lejlighed til både at besøge og købe gedigen bornholmsk keramikkunst. Det er en stor oplevelse, og du har mulighed for at komme meget tæt på processen, selvom du “bare” kigger hurtigt forbi. Bornholm blev i 2017 udnævnt som den første World Craft Region i Europa, så de har altså noget at have det i.

Hvem skal du besøge? Der er selvfølgelig de kendte steder som den 160 år gamle, traditionsrige Hjorth’s Fabrik i Rønne osv. Men er du mere til moderne design, så besøg Oh Oak eller Lov I Listed, som nok er vores favoritter.”


Haven ved Jantzens i Gudhjem

I hjertet af Gudhjem finder man Jantzens Hotel, som har været en del af byen siden 1872. I 2023 fik hotellet nyt liv, da nye ejere gav det et betydeligt løft med stor respekt for dets historie. Bag de karakteristiske gule vægge gemmer sig en fortryllende gårdhave, der må betegnes som et af de smukkeste steder i Gudhjem – og det siger ikke så lidt. Haven omkranses af charmerende spots, terrasser og blomsterbede, der pryder den imponerende lodrette klippevæg. Her kan du både trække stikket og nyde den ægte bornholmske atmosfære, mens man forkæler sig med delikatesser fra hotellets enkle, men righoldige menukort.

I 2023 snakkede vi med deres nye ejer om stedet. Ikonisk hotel i Gudhjem “genopstået”: “Vi vil stadig være dus med byen” Det kan du læse her.

Her finder du det: Brøddegade 33A, 3760 Gudhjem

Jantzens Hotel

Strandbaren i Sandkaas

Strandbaren i Sandkaas er en af de hyggeligste små oaser på Bornholm. Omdrejningspunktet er det idylliske ishus, men det er omgivelserne, som giver helheden. Du finder hele tiden en masse glade børn og voksne, som skaber en utrolig livlig og glad stemning. Du kan købe alt fra is, kaffe til lækre sandwich. Det hele er, så vidt muligt, lokale varer. Der er masser af spil som petanque, kroket og alle mulige andre små hyggelige aktiviteter. Igennem hele sommeren er der desuden morgenyoga.

Oasen ligger 50 meter fra vandet, hvor der gemmer sig en lækker sandstrand, som er omgivet af de ikoniske bornholmske klipper.

Her finder du det: Sandkaas Strandbar, Gilbertstræde 10, Sandkaas.

Strandbaren i Sandkaas

Hotel Falcon

I 2023 fik Hotel Falcon nye ejere. Stine Kold, direktør på Rungstedgaard, købte sammen med Jesper Wadum og Jan Poulsen det hypede bornholmske hotel. Hotellet er stadig indrettet i samme eventyrlige stil, samtidig med at man har formået at forbedre restauranten og hotellets faciliteter markant. Så eventyret er fortsat på Falcon. Teva Kattan Tiensuu, hotellets direktør, har samlet et stærkt team, og man skal lede langt efter et mere imødekommende personale. Morgenmaden er et sandt festfyrværkeri. Her får du et lækkert udvalg af alt hvad du behøver.

Hotel Falcon ligger på Strandvejen i Sandvig med udsigt til Østersøen, så du befinder dig samtidig i et utroligt skønt område på øen.

The Falcon Bornholm

Vandreture

Det er utroligt flot at vandre på Bornholm. Man oplever så meget mere end fra bilen, susende op og ned ad Helligdomsvej (som i øvrigt er den smukkeste strækning). Men der er mange, der ikke rigtig får det gjort, for hvor skal man starte og slutte? Men svaret er her!

I år udkom der nemlig endelig en bog, der beskriver de mange vandremuligheder på en spændende og sjov måde. Bogen hedder “Til fods på Bornholm”.

Bogen er skrevet af Marie og Torben Lau Florin, der har selvudnævnt sig som skabsbornholmere. Bogen beskriver gode vandreture på 3-15 km og beskriver Kyststien rundt om øen og Højlyngstien tværs over.

Vandring på Bornholm

Trav og Fru. Petersens Café

Verdens mindste travbane ligger på Bornholm. På trods af dens beskedne størrelse er den sandsynligvis også en af de mest idylliske. Du finder nemlig travbanen midt i Almindingen. Bornholm har stolte traditioner inden for travløb, og øen tiltrækker nogle af Danmarks største tilskuertal til sine travbaner. På travbanen serveres der mad både fra grillen og fra deres restaurant. Du kan roligt tage hele familien med, da der er oplevelser for både børn og voksne. Man kan udvide travoplevelsen med et besøg på Fru Petersens Café. Her finder får du både en god frokost og en fantastisk kagebuffet.

Du finder den opdaterede løbskalender her.

Her finder du det:
Segenvej 41, 3720 Aakirkeby.
Fru Petersens Café: Almindingensvej 31

Fru Petersens Cafe

Tilbage til Bornholmerguide


Condé Nast Traveler

Verdens største rejsemagasin Condé Nast Traveler

Verdens største rejsemagasin Condé Nast Traveler præsenterede i oktober 2019, deres årlige Readers’ Choice Awards. Bornholm blev hædret som nummer to på listen over de bedste ferieøer i Europa. Der var over 600.000 læsere der var med i afstemningen.

Condé Nast Traveler fremhæver Bornholms natur og kulturelle tilbud og skrev blandt andet:
“Bornholm – et solrigt tilflugtssted for både danskere og udenlandske turister – er hjemsted for hvide sandstrande, klipper og et blomstrende kunstmiljø, der især er kendt for glas og keramik.

Kathrine Simonsen, VisitDenmark i USA sagde i den forbindelse:
”Bornholm har alt det, som rejsende efterspørger. Nemlig overvældende natur, vidunderlig mad og en autentisk oplevelse af dansk kultur. Når Bornholm er valgt foran øer, der globalt er langt mere kendte, handler det om, at rejsende i dag søger ukendte perler og uopdagede destinationer. Og Bornholm er en dansk hemmelighed set fra et globalt perspektiv – i hvert fald lidt endnu.”

Flere priser til Bornholm

Bornholm kåret til Europas mest bæredygtige ø

Bornholm er den ø i EU, der har den mest ambitiøse, bæredygtige energiudvikling. Bornholm er vinderen af ”Responsible Island Prize”. Med udmærkelsen følger en stor pengepræmie Bornholm.

Læs mere om det her.

Bornholmerguiden vil løbende blive ajourført med nyheder, opdateringer og interviews hver eneste uge. Både her og på forsiden. Kontakt: bornholm@dontt.dk


Transport til og på Bornholm

Sådan kommer du til Bornholm

Det er både nemt og hurtigt at komme til Bornholm.

De to mest komfortable måder:

Med fly:
Du kan flyve til Bornholm fra København på blot 35 minutter. Fra Jylland tager det ca. 1 time.

Med bil og færge:
Du kan sejle fra Ystad i Sverige til Rønne på 1 time og 20 minutter.
Du skal for guds skyld holde dig fra “Køge færgen”. Den er forfærdelig.

Verdens hurtigste færge sejler til Bornholm

Har du set? Du kan sejle med verdens hurtigste færge til Bornholm. (Ystad-Rønne)

Op til denne sæson er Bornholmerfærgen blevet skiftet ud.  Navnet er Express 5 og er verdens største hurtigfærge målt på biler og passagerer.
Express 5 sejlede sin første tur fra Rønne lørdag den 29. april klokken 06.30

 Bornholmerfærgen er 115 meter lang og 30,5 meter bred. Den kan tage 1610 passagerer og 451 biler, som de fire store waterjet-motorer med tilsammen mere end 53.000 hestekræfter kan skyde afsted med 75 kilometer i timen. Færgen er bygget i Filippinerne hos det australske hurtigfærgeværft, Austal.

Bornholm

Norwegian Bornholm

Lufthavnen på Bornholm

Bornholms Lufthavn ligger 6-7 minutters kørsel fra Rønne. Det er den eneste lufthavn i Danmark, som drives af staten.

Der holder tit taxaer udenfor ved ankomst. Busser er håbløst! Du kan leje biler ved både Europcar og Avis.

Kode: RNN
 Højde over havets overflade: 16 m
 Bygget: 1937-1940
 Højde i moh.: 16 meter


Bornholms Lufthavn


Naturen på Bornholm

Naturen på Bornholm

Uanset hvilken årstid, du besøger Bornholm på, er der store oplevelser. På trods af at øen kun er 588 kvadratkilometer, er der meget stor variation i geologi, landskaber og biologi. På Bornholm kommer foråret senere, og eftersommeren er varmere og længere end i resten af Danmark.

Her er vores forslag til steder, som du ikke skal snyde dig selv for at opleve.

Døndalen

 Lidt nord for Gudhjem kan du finde Døndalen. Her finder du Danmarks største vandfald (et fald på ca. 20 meter), der kan opleves på alle årstider. Der er over 300 plantearter, fuglesang og en udsigt, der vil gøre de fleste misundelige. Der er indrettet en masse vandrestier, som har forskellige sværhedsgrader, men altid med en rute der passer til alle. Døndalen blev fredet i 1975.

Ekkodalen

 Ekkodalen (midt på Bornholm) er øens største sprækkedal, og strækker sig ca. 2 km gennem Almindingen. Det er en 200 år gammel fredet skov, som både er omgivet af 100vis forskellige planter/træer og de meget stejle klipper langs Ekkodalen. Den ene side kaldes “Styrtebakkerne” – eller oprindeligt “Stortebakkene”, som er et gammelt bornholmsk udtryk for en brat, lodret klippevæg. (Se flere bornholmske ord her.) Det er også her, du finder Restaurant Ekkodalshuset. (Psstt. Dem med de landskendte tarteletter. Se mere her. )

Paradisbakkerne

 Hvis du skal gå en smuk og helt øde gåtur, skal du vælge “Paradisbakkerne”. Det kuperede klippelandskab ligger på Østbornholm. Der er anlagt flere ruter, som vil give dig en smuk gåtur. På øen kan du flere steder købe et oversigtskort (blandt andet i Bornholms Turistinformation).
Det er også ved Paradisbakkerne, at du finder Bornholms kendte (og største) rokkesten. Rokkestenen vejer over 35 tons. Er du stærk nok til at få den til at rokke?

Helligdomsklipperne

 De ca. 20 meter høje klipper finder du mellem Tejn og Gudhjem ved byen Rø. De er opkaldt efter en hellig kilde, hvor “historien” siger, at du kan hente livgivende vand fra den hellige kilde. De enkelte klipper har siden fået navne som Lyseklippen, Mågetårnet, Måneskinsklipperne og Kærlighedsbænken.

Det er også ved Helligdomsklipperne, at du finder Bornholms Kunstmuseum.

Opalsøen

 Opalsøen er meget mere end “bare” verdens bedste instagrambillede. Især området omkring søen er helt fantastisk. Her kan du både plukke bær, møde et par løsgående geder og nyde en autentisk bornholmsk natur midt i “graniteventyret”. Om  sommeren kan du prøve Danmarks længste tovbane. Desuden er der forskellige vandreruter, der går forbi Opalsøen. Og fra toppen får du en fantastisk udsigt over hele området og Østersøen på begge sider.

Mere?

Christiansø:
20 km nordøst for Bornholm ligger den lille ø, Christiansø. Der bor ca. 80 på øen, men besøges årligt af 70.000+ turister. Du sejler fra Gudhjem Havn. Det er helt oplagt med en endagstur, hvor du kommer over til den særlige østemning, nyde medbragt mad i skønne omgivelser eller noget 3.

Hammershus:
Du skal selvfølgelig også forbi Hammershus. Den legendariske borgruin har fået sin egen side i vores bornholmerguide. Den finder du her.
 

Bornholmerguiden er lavet med støtte fra Destination Bornholm.

Dontt.dk anbefaler, at du henter den officielle rejse-app til Bornholm.
Du kan hente den gratis her.


Gudhjem

Gudhjem

Gudhjem

Der hersker den mest fortryllende stemning i den lille havneby Gudhjem, som med afstand er Bornholms mest populære by om sommeren. Gudhjem har knap 1000 faste indbyggere, som igennem hele sommeren er med til at skabe en herlig feriestemning. Samtidig er de gode til at opretholde den særlige Gudhjem stemning resten af året med lokale tiltag.

På havnen er der rigeligt med caféer, isbutikker og Gudhjem Røgeri, hvor det jo er helt oplagt at opleve en “Sol over Gudhjem”. Selvom fiskernes storhedstid forlængst er forbi på Bornholm, så findes der næppe et mere autentisk sted at indtage silden.

Gudhjem er Danmarks eneste bjergby, hvilket sikrer den fantastiske udsigt over Østersøen, næsten ligemeget hvor du befinder dig.

Danmarks eneste bjergby Danmarks eneste bjergby Danmarks eneste bjergby
Gudhjem

Det skal du opleve i Gudhjem:

Glaspusteriet

10 meter fra Røgeriet ligger Pernille Bastrups kendte glaspusteri. Her er du ligeså velkommen i deres værksted, som i deres butik. De flotteste produkter af glas bliver lavet her hele sommeren, og du kan følge med på første række. I folkemunde kaldes butikken bare “Glashytten”. Gudhjem Glasrøgeri er i dag det ældste glaspusteri på Bornholm.

Gudhjem Røgeri

Galleri Gudhjem

Hvis du skal have eller se på noget kunst, er det helt oplagt at gå forbi Galleri Gudhjem. Et lille hyggeligt Galleri, hvor keramiker Simon Koefoed, billedkunstner Hanne Støvring, illustrator Chimi Changa og keramiker Susanne Søllund er gået sammen. Se og læs mere her.

M/S Thor bådfart.
Med M/S Thor bådfart kan du opleve den smukke, bornholmske kyststrækning og Helligdomsklipperne fra havsiden ombord på det gamle træskib, der har sejlet på kysten i mere end 100 år. Du sejler fra Gudhjem Havn, langs klippekysten til Helligdomsklipperne/Bornholms Kunstmuseum, inden turen går tilbage igen. Vi garanterer, at hele familien vil nyde det. Man kan både booke online og ved havnen.

BornPark – Minigolf.
Nordeuropas største minigolfbane ligger lidt udenfor Gudhjem. Her venter 18 huller, som alle repræsenterer et sted på Bornholm.
Du skal altså spille dig igennem øens unikke natur, dens spændende historie og hele atmosfæren. Alle kan være med!
Bag BornPark er der også en fin iværksætterhistorie. Den kan du læse her.

Karamel Kompagniet

Du skal naturligvis besøge Karamel Kompagniet, som er endnu en af Bornholms fantastiske iværksætterhistorier indenfor fødevarer. Du kan læse vores store interview med Anna Zehngraff Knightbridge, som er kvinden bag.
Læs det her.

Gudhjem Røgeri

Røgeriet ligger centralt ved havnen, med mulighed for både at sidde indenfor og udenfor med udsigt over havet. Det fungerer både som restaurant og butik, hvor du kan købe en masse bornholmske specialiteter. Der er altid frisk røget sild, og igennem hele sommersæsonen byder de også på mad fra grillen.

Isbutikken

På havnen i butikken “Gudhjem is” er deres softice så god, at selv bornholmerne valfarter dertil for at nyde den. De var først med softice på Bornholm, og er stadig ægte lokalproduceret direkte fra mejeriet. Mejeriet drives i dag af 3. generation i en flot bygning ud til vandet.

 Norresan

 Før den ikoniske Gudhjem bakke, som Skagenmalerne i årtier så misundeligt ud over, der ligger Norresan. En lille hyggelig kaffebar, hvor de også serverer kage, sandwich og vin. Her kan du sidde ved de opstillede bænke, eller du kan trække lidt længere ned mod vandet, hvor du kan nyde roen. Måske det smukkeste sted på Bornholm at opleve solnedgange.

Her finder du det:
Nørresand 10, 3760 Gudhjem

Gudhjem

Oluf Høst Museet

Du finder ikke et museum på Bornholm som står mere “knivskarpt og autentisk. Det er netop blevet renoveret for over 14 millioner kr. og er igen åbnet for alle interesserede.  Museumet er indrettet i Hedvig og Oluf Høsts smukke villa, Norresân, i Gudhjem, så det er ikke svært at forestille sig den stolte “Gudhjem historie”. Hvis du ikke er helt opdateret omkring Oluf Høst, så kan du med fordel læse dette skriv her.

Om Oluf Høst (1884-1966):

Oluf Høst er den eneste bornholmsk fødte kunstner i den såkaldte Bornholmerskole, der i begyndelsen af 1900-tallet forandrede dansk kunst.

I løbet af 1930erne blev han et navn. I 1933 modtog Oluf Høst Eckersberg Medaljen, den højeste udmærkelse en dansk maler kan få.

Oluf Høst udstillede også internationalt, blandt andet i New York (1927), på Biennalen i Venedig (1934) og på Verdensudstillingen i Bruxelles (1935). Udbruddet af 2. Verdenskrig satte en stopper for hans internationale gennembrud.

Oluf Høst fordybede sig i stedet i bornholmske motiver som silderøgerier, Skt. Hans bål og rundkirker, samt gården Bognemark, som han malede mere end 100 gange over 30 år.

Oluf Høst Museet