10 steder du (måske) ikke vidste, du skulle besøge på Bornholm
Bornholm. Kurateret af dontt.dk
Bornholm er meget mere end Hammershus, Krølle Bølle og en tur i Brændesgårdshaven. Her har vi beskrevet og kurateret de 10 steder, som du ikke må gå glip af.
Der er tale om sande Bornholmske perler.
Psst: Husk at besøg vores store bornholmerguide, hvor der er fif til hoteller, natur og meget mere. Besøg den her.
Hullehavn Strand
De fleste tænker på Dueodde, når der bliver talt om de bedste strande på Bornholm. “Hemmeligheden” er bare, at sådan en strand kan findes 1200 andre steder i verden. Hvis du skal finde en god sandstrand, bornholmske klipper og lidt hyggeligt liv, så skal du vælge Hullehavn Strand ved Svaneke eller stranden ved Melsted, kun få 100-meter fra Gudhjem by. Ved førstnævnte er der en lækker badebro med en sjov vippe.
Her finder du det:
Hullehavn Strand
Melsted Strand

Flæskestegssandwich i Svaneke
Den har vist skiftet navn, men i folkemunde hedder den bare “Flæskestegen”. Menukortet er udvidet, men det er flæskestegen, der er frygtet og berygtet …. fra konkurrenterne. For du får den simpelthen ikke bedre. Glem bare Meyer, og smut en tur forbi havnen i Svaneke.
Her finder du det:
Ved havnen i Svaneke.
Lakrids by Bülow
Når du alligevel er i Svaneke, skal du naturligvis også forbi “hjemmebanen” for et stykke dansk gourmet- og lakridshistorie. Her kan du få et indblik i udviklingen og se alverdens spændende varianter/produkter, de har lavet gennem tiderne. Udover at du både kan smage og købe den lækre lakrids, så har de faktisk en virkelig god is.
Her finder du det:
Glastorvet 1, 3740 Svaneke.

Melstedgård - Madkulturhus - Gaarden
På trods af det tørre navn, så er Bornholms madkulturhus et fantastisk sted og udstillingsvindue for de mange lækre fødevarer, der findes på øen. Mulighederne er mange, og åbningstiderne forskellige, så husk at tjekke deres hjemmeside. Men det er et sted, du skal nå at opleve. I forlængelse af Gaarden ligger der også en gårdbutik, hvor du kan købe mange af de varer, som de Bornholmske fødevareproducenter fremstiller.
Her finder du det:
Melstedvej 25, 3760 Gudhjem
Sandkås Strandbar
En af de hyggeligste oaser på Bornholm. Omdrejningspunktet er det idylliske ishus, men omgivelserne giver helheden. Du kan købe meget andet end is, og der er mulighed for både afslapning, petanque og alle mulige andre små hyggelige aktiviteter. Igennem hele sommeren er der desuden morgenyoga. Oasen ligger 50 meter fra vandet, hvor der gemmer sig en lækker standstrand.
Her finder du det:
Sandkaas Strandbar, Gilbertstræde 10, Sandkaas

Ma Teo pizza i Gudhjem
Ma Teo laver den bedste pizza lavet på de klassiske italienske traditioner, men med lutter bornholmske råvarer, som f.eks. pølse fra Hallegaard. Det er to søde og dygtige unge mennesker som står bag, og de gør bestemt ikke oplevelsen mindre spændende. Man bliver altid mødt af et sødt personale og et godt smil. I starten var placeret på Hotel Klippen, men er til denne sæson flyttet til Brøddegade 31. Det er Gudhjems hyggelige “hovedgade”, hvor du finder en række andre butikker og resturanter.
Du kan i øvrigt møde ejerne her i vores interview med dem.
Her finder du det:
Brøddegade i Gudhjem.
Norresan i Gudhjem
Før den ikoniske Gudhjem bakke, som Skagenmalerne i årtier så misundeligt ud over, der ligger Norresan. En lille hyggelig kaffebar, hvor de også serverer kage, sandwich og vin. Her kan du sidde ved de opstillede bænke, eller du kan trække lidt længere ned mod vandet, hvor du kan nyde roen. Måske det smukkeste sted på Bornholm at opleve solnedgange.
Her finder du det:
Nørresand 10, 3760 Gudhjem

Hammerhavnens bådfart
Hvis du rigtigt skal opleve de bornholmske klipper, og ikke har en lokal til at vise dig hemmelighederne (Vi sladrer heller ikke…..), så er der ingen udvej. Du skal med Hammerhavnens bådfart. Der sejles langs klipperne, forbi løvehovedet, kamelerne og Danmarks største fuglefjeld. Husk at booke på forhånd, men de sejler hele sommeren.
Her finder du det:
Hammerhavnen
Opalsøen
Opalsøen er meget mere end “bare” verdens bedste instagrambillede. Især området omkring søen er helt fantastisk. Her kan du både plukke bær, møde et par løsgående geder og nyde en autentisk bornholmsk natur midt i “graniteventyret”. Om sommeren kan du prøve Danmarks længste tovbane. Desuden er der forskellige vandreruter, der går forbi Opalsøen. Og fra toppen får du en fantastisk udsigt over hele området og Østersøen på begge sider.
Her finder du det:
Opalsøen, 3770 Allinge

M/S Ertholm
Du skal naturlivis en tur til Christiansø. Du skal sejle fra Gudhjem og det tager ca. 1 time. I højsæsonen sejler den 3 gange om dagen.
Det koster et par hundrede kroner for voksne og lidt mindre for børn.

Condé Nast Traveler
Verdens største rejsemagasin Condé Nast Traveler
Verdens største rejsemagasin Condé Nast Traveler præsenterede i oktober 2019, deres årlige Readers’ Choice Awards. Bornholm blev hædret som nummer to på listen over de bedste ferieøer i Europa. Der var over 600.000 læsere der var med i afstemningen.
Condé Nast Traveler fremhæver Bornholms natur og kulturelle tilbud og skrev blandt andet:
“Bornholm – et solrigt tilflugtssted for både danskere og udenlandske turister – er hjemsted for hvide sandstrande, klipper og et blomstrende kunstmiljø, der især er kendt for glas og keramik.

Kathrine Simonsen, VisitDenmark i USA sagde i den forbindelse:
”Bornholm har alt det, som rejsende efterspørger. Nemlig overvældende natur, vidunderlig mad og en autentisk oplevelse af dansk kultur. Når Bornholm er valgt foran øer, der globalt er langt mere kendte, handler det om, at rejsende i dag søger ukendte perler og uopdagede destinationer. Og Bornholm er en dansk hemmelighed set fra et globalt perspektiv – i hvert fald lidt endnu.”

Flere priser til Bornholm
Bornholm kåret til Europas mest bæredygtige ø
Bornholm er den ø i EU, der har den mest ambitiøse, bæredygtige energiudvikling. Bornholm er vinderen af ”Responsible Island Prize”. Med udmærkelsen følger en stor pengepræmie Bornholm.
Læs mere om det her.
Bornholmerguiden vil løbende blive ajourført med nyheder, opdateringer og interviews hver eneste uge. Både her og på forsiden. Kontakt: bornholm@dontt.dk

Transport til og på Bornholm
Transport til Bornholm
Det er både nemt og hurtigt at komme til Bornholm.
De to mest komfortable måder:
Med fly:
Du kan flyve til Bornholm fra København på blot 35 minutter. Fra Jylland tager det ca. 1 time.
Med bil og færge:
Du kan sejle fra Ystad i Sverige på til Rønne på 1 time og 20 minutter.


Lufthavnen på Bornholm
Bornholms Lufthavn ligger blot 6-7 minutters kørsel fra Rønne. Det er den eneste lufthavn i Danmark, som drives af staten.


Naturen på Bornholm
Naturen på Bornholm
Uanset hvilken årstid, du besøger Bornholm på, er der store oplevelser. På trods af at øen kun er 588 kvadratkilometer, er der meget stor variation i geologi, landskaber og biologi. På Bornholm kommer foråret senere, og eftersommeren er varmere og længere end i resten af Danmark.
Her er vores forslag til steder, som du ikke skal snyde dig selv for at opleve.
Døndalen
Lidt nord for Gudhjem kan du finde Døndalen. Her finder du Danmarks største vandfald (et fald på ca. 20 meter), der kan opleves på alle årstider. Der er over 300 plantearter, fuglesang og en udsigt, der vil gøre de fleste misundelige. Der er indrettet en masse vandrestier, som har forskellige sværhedsgrader, men altid med en rute der passer til alle. Døndalen blev fredet i 1975.



Ekkodalen
Ekkodalen (midt på Bornholm) er øens største sprækkedal, og strækker sig ca. 2 km gennem Almindingen. Det er en 200 år gammel fredet skov, som både er omgivet af 100vis forskellige planter/træer og de meget stejle klipper langs Ekkodalen. Den ene side kaldes “Styrtebakkerne” – eller oprindeligt “Stortebakkene”, som er et gammelt bornholmsk udtryk for en brat, lodret klippevæg. (Se flere bornholmske ord her.) Det er også her, du finder Restaurant Ekkodalshuset. (Psstt. Dem med de landskendte tarteletter. Se mere her. )



Paradisbakkerne
Hvis du skal gå en smuk og helt øde gåtur, skal du vælge “Paradisbakkerne”. Det kuperede klippelandskab ligger på Østbornholm. Der er anlagt flere ruter, som vil give dig en smuk gåtur. På øen kan du flere steder købe et oversigtskort (blandt andet i Bornholms Turistinformation).
Det er også ved Paradisbakkerne, at du finder Bornholms kendte (og største) rokkesten. Rokkestenen vejer over 35 tons. Er du stærk nok til at få den til at rokke?



Helligdomsklipperne
De ca. 20 meter høje klipper finder du mellem Tejn og Gudhjem ved byen Rø. De er opkaldt efter en hellig kilde, hvor “historien” siger, at du kan hente livgivende vand fra den hellige kilde. De enkelte klipper har siden fået navne som Lyseklippen, Mågetårnet, Måneskinsklipperne og Kærlighedsbænken.
Det er også ved Helligdomsklipperne, at du finder Bornholms Kunstmuseum.



Opalsøen
Opalsøen er meget mere end “bare” verdens bedste instagrambillede. Især området omkring søen er helt fantastisk. Her kan du både plukke bær, møde et par løsgående geder og nyde en autentisk bornholmsk natur midt i “graniteventyret”. Om
sommeren kan du prøve Danmarks længste tovbane. Desuden er der forskellige vandreruter, der går forbi Opalsøen. Og fra toppen får du en fantastisk udsigt over hele området og Østersøen på begge sider.



Mere?
Christiansø:
20 km nordøst for Bornholm ligger den lille ø, Christiansø. Der bor ca. 80 på øen, men besøges årligt af 70.000+ turister. Du sejler fra Gudhjem Havn. Det er helt oplagt med en endagstur, hvor du kommer over til den særlige østemning, nyde medbragt mad i skønne omgivelser eller noget 3.
Hammershus:
Du skal selvfølgelig også forbi Hammershus. Den legendariske borgruin har fået sin egen side i vores bornholmerguide. Den finder du her.



Bornholmerguiden er lavet med støtte fra Destination Bornholm.
Dontt.dk anbefaler, at du henter den officielle rejse-app til Bornholm.
Du kan hente den gratis her.
Gudhjem
Gudhjem
Der hersker den mest fortryllende stemning i den lille havneby Gudhjem. Gudhjem har knap 1000 faste indbyggere, som igennem hele sommeren er med til at skabe en herlig feriestemning. På havnen er der rigeligt med caféer, isbutikker og Gudhjem Røgeri, hvor det jo er helt oplagt at opleve en “Sol over Gudhjem”. Gudhjem er Danmarks eneste bjergby, hvilket sikrer den fantastiske udsigt over Østersøen, næsten ligemeget hvor du befinder dig.

Her er, hvad vi synes, du skal se, opleve eller prøve:
M/S Thor bådfart.
Med M/S Thor bådfart kan du opleve den smukke, bornholmske kyststrækning og Helligdomsklipperne fra havsiden ombord på det gamle træskib, der har sejlet på kysten i mere end 100 år. Du sejler fra Gudhjem Havn, langs klippekysten til Helligdomsklipperne/Bornholms Kunstmuseum, inden turen går tilbage igen. Vi garanterer, at hele familien vil nyde det. Man kan både booke online og ved havnen.
BornPark – Minigolf.
Nordeuropas største minigolfbane ligger lidt udenfor Gudhjem. Her venter 18 huller, som alle repræsenterer et sted på Bornholm.
Du skal altså spille dig igennem øens unikke natur, dens spændende historie og hele atmosfæren. Alle kan være med!
Bag BornPark er der også en fin iværksætterhistorie. Den kan du læse her.

Karamel Kompagniet
Du skal naturligvis besøge Karamel Kompagniet, som er endnu en af Bornholms fantastiske iværksætterhistorier indenfor fødevarer. Du kan læse vores store interview med Anna Zehngraff Knightbridge, som er kvinden bag.
Læs det her.
Gudhjem Røgeri
Røgeriet ligger centralt ved havnen, med mulighed for både at sidde indenfor og udenfor med udsigt over havet. Det fungerer både som restaurant og butik, hvor du kan købe en masse bornholmske specialiteter. Der er altid frisk røget sild, og igennem hele sommersæsonen byder de også på mad fra grillen.

Glaspusteriet
10 meter fra Røgeriet ligger Pernille Bastrups kendte glaspusteri. Her er du ligeså velkommen i deres værksted, som i deres butik. De flotteste produkter af glas bliver lavet her hele sommeren, og du kan følge med på første række. I folkemunde kaldes butikken bare “Glashytten”. Gudhjem Glasrøgeri er i dag det ældste glaspusteri på Bornholm.
Galleri Gudhjem
Hvis du skal have eller se på noget kunst, er det helt oplagt at gå forbi Galleri Gudhjem. Et lille hyggeligt Galleri, hvor keramiker Simon Koefoed, billedkunstner Hanne Støvring, illustrator Chimi Changa og keramiker Susanne Søllund er gået sammen. Se og læs mere her.
Isbutikken
På havnen i butikken “Gudhjem is” er deres softice så god, at selv bornholmerne valfarter dertil for at nyde den. De var først med softice på Bornholm, og er stadig ægte lokalproduceret direkte fra mejeriet. Mejeriet drives i dag af 3. generation i en flot bygning ud til vandet.


Bornholmerguiden er lavet med støtte fra Destination Bornholm.
Dontt.dk anbefaler, at du henter den officielle rejse-app til Bornholm.
Du kan hente den gratis her.