Bornholm

Bornholm: 10 steder, du skal opleve i år

Bornholm: 10 steder, du skal opleve i år

Bornholm er meget mere end Hammershus, Krølle Bølle-is og en tur i Brændesgårdshaven. De ting har du formentlig allerede på din “bornholmer to-do?

Men her har vi i stedet beskrevet og kurateret 10 steder, som du måske ikke kender eller har tænkt på?
Fælles for dem alle er, at der er tale om sande Bornholmske perler.


Husk i øvrigt at besøge vores store bornholmerguide også. Her finder du fif til overnatning, transport, natur og meget mere. Besøg den her.


Bornholm

Sandkås Strandbar

En af de hyggeligste oaser på Bornholm. Omdrejningspunktet er det idylliske ishus, men omgivelserne giver helheden. Du kan købe meget andet end is, og der er mulighed for både afslapning, petanque og alle mulige andre små hyggelige aktiviteter. Igennem hele sommeren er der desuden morgenyoga. Oasen ligger 50 meter fra vandet, hvor der gemmer sig en lækker standstrand.

Vi har tidligere talt med indehaveren om sæsonen 2023.
Det kan du læse her.

Her finder du det:
Sandkaas Strandbar, Gilbertstræde 10, Sandkaas

Sandkaas Strandbar

Melsted Badehotel

Melsted Badehotel er din hede drøm om et ægte badehotel.
Selve hotellet ligger direkte ud mod idylliske Melsted Strand, hvor der både er strand og klipper. Selve badehotellet er nyrenoveret i klassisk nordisk stil indrettet med referencer til badehotellets oprindelse. Hotellet ligger uforstyrret på sin egen 18.000 kvm grund med strand, vand og grønt område omkring sig.

I år har deres restaurant fået nye forpagtere. Det er de kendte bornholmere  og erfarne kokke Daniel Kruse og Troels Madsen, kendt fra både Det Røde Pakhus, Molen og tidl. Christianshøjkroen, der har overtaget ansvaret.

De serverer klassiske nordisk-franske traditioner med masser af havfrisk fisk og skaldyr. Til frokost vil man kunne nyde det bornholmsk-inspirerede køkken med nytænkte smørrebrød. Restauranten har også åbent for gæster, som ikke benytter hotellet.

Vi besøgte dem senest i maj 2023. “ Tæt på Bornholms populære badehotel: “Det handler i høj grad om vores nærområde”
Det kan du læse om her.

Her finder du det:
Melstedvej 27, 3760 Gudhjem

Melsted Badehotel

Eco Beach Camp

Eco Beach Camp ligger ved det populære område Balka tæt på strand, vandet og smuk grøn natur. Det danner rammen om en lille hyggelig glampingplads. Balka strand er en kilometerlang strand på Bornholm med det fineste sand og lavt vand. Eco Beach er gennemført på en autentisk naturlig måde. Der er fine indkøbsmuligheder i nærheden, og Eco Beach Camp har selv en hyggelig lille økologisk café med hjemmelavet mad, god kaffe og is til de varme dage. Caféen er for alle, både gæster og forbipasserende.

Her finder du det:
Vestre Strandvej 39, Balka

Eco Beach Camp

Musik på Bornholm

Fra starten af juli måned og helt frem til d. 5. august, er der gang i den på Gæstgiveren i Allinge. Det er svært at komme udenom et besøg på “Gæsten”, hvor der udover den gode musik, bliver serveret bornholmske råvarer fra den store grill, kolde drikke og masser af glade mennesker. Det er igen i år lykkedes at sammensætte et flot program over sommeren. Hvis du er heldig at være på Bornholm de rette datoer, kan du møde kunstnere som Hans Phillip, Mø, Lukas Graham, Tessa, The Minds of 99 og mange mange flere.

Du kan se programmet her.

Her finder du det:
Theaterstræde 2 3770 Allinge


Travbanen

Verdens mindste travbane, således brander Bornholmerne deres travbane. På trods af den beskedenhed, har Bornholm stolte traditioner indenfor travløb, og de har nogle af Danmarks travbaners største tilskuertal. En god blanding af lokale og turister (som var det en Premier League kamp i England).

Selve travbanen ligger idyllisk, og der serveres mad både fra grillen og deres restaurant. Du kan roligt tage hele familien med. Der er oplevelser for både børn og voksne. Der er masser af underholdning sat op for de mindste bag hovedtribunen.

Du finder den opdaterede løbskalender her.

Her finder du det:
Travbanen på Bornholm ligger helt idylisk midt i Almindingen på Segenvej 41, 3720 Aakirkeby.

Trav Bornholm

Melstedgård - Madkulturhus - Gaarden

På trods af det tørre navn, så er Bornholms madkulturhus et fantastisk sted og udstillingsvindue for de mange lækre fødevarer, der findes på øen. Mulighederne er mange, og åbningstiderne forskellige, så husk at tjekke deres hjemmeside. Men det er et sted, du skal nå at opleve. I forlængelse af Gaarden ligger der også en gårdbutik, hvor du kan købe mange af de varer, som de Bornholmske fødevareproducenter fremstiller.

Her finder du det:
Melstedvej 25, 3760 Gudhjem


Passagerbåden M/S Thor

At sejle forbi den bornholmske kyststrækning må du ikke snyde dig selv for. Det er uden sammenligning den bedste måde at opleve klipperne på. Hvis du ikke lige har en båd med dig til Bornholm, så tilbyder passagerbåden M/S Thor en sejltur langs kysten. Siden 1913 har de specialiseret sig i at gøre netop det fra havnen i Gudhjem. Du får både en guide og en oplevelse fra den flotte og gamle båd op langs den bornholmske østkyst. På turen kan I se den unikke klippekyst på helt tæt hold, og I kommer forbi nogle af de skønneste klippepartier på Bornholm.

Her finder du det:
Gudhjem Havn, Ejnar Mikkelsensvej 23, 3760 Gudhjem.

M/S Thor

Norresan i Gudhjem

Før den ikoniske Gudhjem bakke, som Skagenmalerne i årtier så misundeligt ud over, der ligger Norresan. En lille hyggelig kaffebar, hvor de også serverer kage, sandwich og vin. Her kan du sidde ved de opstillede bænke, eller du kan trække lidt længere ned mod vandet, hvor du kan nyde roen. Måske det smukkeste sted på Bornholm at opleve solnedgange.

Her finder du det:
Nørresand 10, 3760 Gudhjem


Røgerierne på Bornholm

På Bornholm er der aldrig langt til et røgeri. Røgerierne med de karakteristiske skorstene er stadig et ikon for Bornholm, trods det snart er mange år siden, at de blev leveret fra bornholmske fiskere. Men når alt kommer til alt, så er en røget sild en klassisk bornholmsk specialitet. Den mest børnevenlige finder du nok i Gudhjem.

NB! Vi tester og tester – og inden “sommer prime-time” har vi en “silde-guide” klar til dig.

Du finder de bedste i Allinge, Gudhjem, Svaneke, Aarsdale og i Snogebæk.

Bornholm

Opalsøen

Opalsøen er meget mere end “bare” verdens bedste instagrambillede. Især området omkring søen er helt fantastisk. Her kan du både plukke bær, møde et par løsgående geder og nyde en autentisk bornholmsk natur midt i “graniteventyret”. Om  sommeren kan du prøve Danmarks længste tovbane. Desuden er der forskellige vandreruter, der går forbi Opalsøen. Og fra toppen får du en fantastisk udsigt over hele området og Østersøen på begge sider.

Her finder du det:
Opalsøen, 3770 Allinge


Tilbage til Bornholmerguide


Condé Nast Traveler

Verdens største rejsemagasin Condé Nast Traveler

Verdens største rejsemagasin Condé Nast Traveler præsenterede i oktober 2019, deres årlige Readers’ Choice Awards. Bornholm blev hædret som nummer to på listen over de bedste ferieøer i Europa. Der var over 600.000 læsere der var med i afstemningen.

Condé Nast Traveler fremhæver Bornholms natur og kulturelle tilbud og skrev blandt andet:
“Bornholm – et solrigt tilflugtssted for både danskere og udenlandske turister – er hjemsted for hvide sandstrande, klipper og et blomstrende kunstmiljø, der især er kendt for glas og keramik.

Kathrine Simonsen, VisitDenmark i USA sagde i den forbindelse:
”Bornholm har alt det, som rejsende efterspørger. Nemlig overvældende natur, vidunderlig mad og en autentisk oplevelse af dansk kultur. Når Bornholm er valgt foran øer, der globalt er langt mere kendte, handler det om, at rejsende i dag søger ukendte perler og uopdagede destinationer. Og Bornholm er en dansk hemmelighed set fra et globalt perspektiv – i hvert fald lidt endnu.”

Flere priser til Bornholm

Bornholm kåret til Europas mest bæredygtige ø

Bornholm er den ø i EU, der har den mest ambitiøse, bæredygtige energiudvikling. Bornholm er vinderen af ”Responsible Island Prize”. Med udmærkelsen følger en stor pengepræmie Bornholm.

Læs mere om det her.

Bornholmerguiden vil løbende blive ajourført med nyheder, opdateringer og interviews hver eneste uge. Både her og på forsiden. Kontakt: bornholm@dontt.dk


Transport til og på Bornholm

Sådan kommer du til Bornholm

Det er både nemt og hurtigt at komme til Bornholm.

De to mest komfortable måder:

Med fly:
Du kan flyve til Bornholm fra København på blot 35 minutter. Fra Jylland tager det ca. 1 time.

Med bil og færge:
Du kan sejle fra Ystad i Sverige til Rønne på 1 time og 20 minutter.
Du skal for guds skyld holde dig fra “Køge færgen”. Den er forfærdelig.

Verdens hurtigste færge sejler til Bornholm

Har du set? Du kan sejle med verdens hurtigste færge til Bornholm. (Ystad-Rønne)

Op til denne sæson er Bornholmerfærgen blevet skiftet ud.  Navnet er Express 5 og er verdens største hurtigfærge målt på biler og passagerer.
Express 5 sejlede sin første tur fra Rønne lørdag den 29. april klokken 06.30

 Bornholmerfærgen er 115 meter lang og 30,5 meter bred. Den kan tage 1610 passagerer og 451 biler, som de fire store waterjet-motorer med tilsammen mere end 53.000 hestekræfter kan skyde afsted med 75 kilometer i timen. Færgen er bygget i Filippinerne hos det australske hurtigfærgeværft, Austal.

Bornholm

Norwegian Bornholm

Lufthavnen på Bornholm

Bornholms Lufthavn ligger 6-7 minutters kørsel fra Rønne. Det er den eneste lufthavn i Danmark, som drives af staten.

Der holder tit taxaer udenfor ved ankomst. Busser er håbløst! Du kan leje biler ved både Europcar og Avis.

Kode: RNN
 Højde over havets overflade: 16 m
 Bygget: 1937-1940
 Højde i moh.: 16 meter


Bornholms Lufthavn


Naturen på Bornholm

Naturen på Bornholm

Uanset hvilken årstid, du besøger Bornholm på, er der store oplevelser. På trods af at øen kun er 588 kvadratkilometer, er der meget stor variation i geologi, landskaber og biologi. På Bornholm kommer foråret senere, og eftersommeren er varmere og længere end i resten af Danmark.

Her er vores forslag til steder, som du ikke skal snyde dig selv for at opleve.

Døndalen

 Lidt nord for Gudhjem kan du finde Døndalen. Her finder du Danmarks største vandfald (et fald på ca. 20 meter), der kan opleves på alle årstider. Der er over 300 plantearter, fuglesang og en udsigt, der vil gøre de fleste misundelige. Der er indrettet en masse vandrestier, som har forskellige sværhedsgrader, men altid med en rute der passer til alle. Døndalen blev fredet i 1975.

Ekkodalen

 Ekkodalen (midt på Bornholm) er øens største sprækkedal, og strækker sig ca. 2 km gennem Almindingen. Det er en 200 år gammel fredet skov, som både er omgivet af 100vis forskellige planter/træer og de meget stejle klipper langs Ekkodalen. Den ene side kaldes “Styrtebakkerne” – eller oprindeligt “Stortebakkene”, som er et gammelt bornholmsk udtryk for en brat, lodret klippevæg. (Se flere bornholmske ord her.) Det er også her, du finder Restaurant Ekkodalshuset. (Psstt. Dem med de landskendte tarteletter. Se mere her. )

Paradisbakkerne

 Hvis du skal gå en smuk og helt øde gåtur, skal du vælge “Paradisbakkerne”. Det kuperede klippelandskab ligger på Østbornholm. Der er anlagt flere ruter, som vil give dig en smuk gåtur. På øen kan du flere steder købe et oversigtskort (blandt andet i Bornholms Turistinformation).
Det er også ved Paradisbakkerne, at du finder Bornholms kendte (og største) rokkesten. Rokkestenen vejer over 35 tons. Er du stærk nok til at få den til at rokke?

Helligdomsklipperne

 De ca. 20 meter høje klipper finder du mellem Tejn og Gudhjem ved byen Rø. De er opkaldt efter en hellig kilde, hvor “historien” siger, at du kan hente livgivende vand fra den hellige kilde. De enkelte klipper har siden fået navne som Lyseklippen, Mågetårnet, Måneskinsklipperne og Kærlighedsbænken.

Det er også ved Helligdomsklipperne, at du finder Bornholms Kunstmuseum.

Opalsøen

 Opalsøen er meget mere end “bare” verdens bedste instagrambillede. Især området omkring søen er helt fantastisk. Her kan du både plukke bær, møde et par løsgående geder og nyde en autentisk bornholmsk natur midt i “graniteventyret”. Om  sommeren kan du prøve Danmarks længste tovbane. Desuden er der forskellige vandreruter, der går forbi Opalsøen. Og fra toppen får du en fantastisk udsigt over hele området og Østersøen på begge sider.

Mere?

Christiansø:
20 km nordøst for Bornholm ligger den lille ø, Christiansø. Der bor ca. 80 på øen, men besøges årligt af 70.000+ turister. Du sejler fra Gudhjem Havn. Det er helt oplagt med en endagstur, hvor du kommer over til den særlige østemning, nyde medbragt mad i skønne omgivelser eller noget 3.

Hammershus:
Du skal selvfølgelig også forbi Hammershus. Den legendariske borgruin har fået sin egen side i vores bornholmerguide. Den finder du her.
 

Bornholmerguiden er lavet med støtte fra Destination Bornholm.

Dontt.dk anbefaler, at du henter den officielle rejse-app til Bornholm.
Du kan hente den gratis her.


Gudhjem

Gudhjem

Gudhjem

Der hersker den mest fortryllende stemning i den lille havneby Gudhjem, som med afstand er Bornholms mest populære by om sommeren. Gudhjem har knap 1000 faste indbyggere, som igennem hele sommeren er med til at skabe en herlig feriestemning. Samtidig er de gode til at opretholde den særlige Gudhjem stemning resten af året med lokale tiltag.

På havnen er der rigeligt med caféer, isbutikker og Gudhjem Røgeri, hvor det jo er helt oplagt at opleve en “Sol over Gudhjem”. Selvom fiskernes storhedstid forlængst er forbi på Bornholm, så findes der næppe et mere autentisk sted at indtage silden.

Gudhjem er Danmarks eneste bjergby, hvilket sikrer den fantastiske udsigt over Østersøen, næsten ligemeget hvor du befinder dig.

Danmarks eneste bjergby Danmarks eneste bjergby Danmarks eneste bjergby
Gudhjem

Det skal du opleve i Gudhjem:

Glaspusteriet

10 meter fra Røgeriet ligger Pernille Bastrups kendte glaspusteri. Her er du ligeså velkommen i deres værksted, som i deres butik. De flotteste produkter af glas bliver lavet her hele sommeren, og du kan følge med på første række. I folkemunde kaldes butikken bare “Glashytten”. Gudhjem Glasrøgeri er i dag det ældste glaspusteri på Bornholm.

Gudhjem Røgeri

Galleri Gudhjem

Hvis du skal have eller se på noget kunst, er det helt oplagt at gå forbi Galleri Gudhjem. Et lille hyggeligt Galleri, hvor keramiker Simon Koefoed, billedkunstner Hanne Støvring, illustrator Chimi Changa og keramiker Susanne Søllund er gået sammen. Se og læs mere her.

M/S Thor bådfart.
Med M/S Thor bådfart kan du opleve den smukke, bornholmske kyststrækning og Helligdomsklipperne fra havsiden ombord på det gamle træskib, der har sejlet på kysten i mere end 100 år. Du sejler fra Gudhjem Havn, langs klippekysten til Helligdomsklipperne/Bornholms Kunstmuseum, inden turen går tilbage igen. Vi garanterer, at hele familien vil nyde det. Man kan både booke online og ved havnen.

BornPark – Minigolf.
Nordeuropas største minigolfbane ligger lidt udenfor Gudhjem. Her venter 18 huller, som alle repræsenterer et sted på Bornholm.
Du skal altså spille dig igennem øens unikke natur, dens spændende historie og hele atmosfæren. Alle kan være med!
Bag BornPark er der også en fin iværksætterhistorie. Den kan du læse her.

Karamel Kompagniet

Du skal naturligvis besøge Karamel Kompagniet, som er endnu en af Bornholms fantastiske iværksætterhistorier indenfor fødevarer. Du kan læse vores store interview med Anna Zehngraff Knightbridge, som er kvinden bag.
Læs det her.

Gudhjem Røgeri

Røgeriet ligger centralt ved havnen, med mulighed for både at sidde indenfor og udenfor med udsigt over havet. Det fungerer både som restaurant og butik, hvor du kan købe en masse bornholmske specialiteter. Der er altid frisk røget sild, og igennem hele sommersæsonen byder de også på mad fra grillen.

Isbutikken

På havnen i butikken “Gudhjem is” er deres softice så god, at selv bornholmerne valfarter dertil for at nyde den. De var først med softice på Bornholm, og er stadig ægte lokalproduceret direkte fra mejeriet. Mejeriet drives i dag af 3. generation i en flot bygning ud til vandet.

 Norresan

 Før den ikoniske Gudhjem bakke, som Skagenmalerne i årtier så misundeligt ud over, der ligger Norresan. En lille hyggelig kaffebar, hvor de også serverer kage, sandwich og vin. Her kan du sidde ved de opstillede bænke, eller du kan trække lidt længere ned mod vandet, hvor du kan nyde roen. Måske det smukkeste sted på Bornholm at opleve solnedgange.

Her finder du det:
Nørresand 10, 3760 Gudhjem

Gudhjem

Oluf Høst Museet

Du finder ikke et museum på Bornholm som står mere “knivskarpt og autentisk. Det er netop blevet renoveret for over 14 millioner kr. og er igen åbnet for alle interesserede.  Museumet er indrettet i Hedvig og Oluf Høsts smukke villa, Norresân, i Gudhjem, så det er ikke svært at forestille sig den stolte “Gudhjem historie”. Hvis du ikke er helt opdateret omkring Oluf Høst, så kan du med fordel læse dette skriv her.

Om Oluf Høst (1884-1966):

Oluf Høst er den eneste bornholmsk fødte kunstner i den såkaldte Bornholmerskole, der i begyndelsen af 1900-tallet forandrede dansk kunst.

I løbet af 1930erne blev han et navn. I 1933 modtog Oluf Høst Eckersberg Medaljen, den højeste udmærkelse en dansk maler kan få.

Oluf Høst udstillede også internationalt, blandt andet i New York (1927), på Biennalen i Venedig (1934) og på Verdensudstillingen i Bruxelles (1935). Udbruddet af 2. Verdenskrig satte en stopper for hans internationale gennembrud.

Oluf Høst fordybede sig i stedet i bornholmske motiver som silderøgerier, Skt. Hans bål og rundkirker, samt gården Bognemark, som han malede mere end 100 gange over 30 år.

Oluf Høst Museet