Gudhjem

Der hersker den mest fortryllende stemning i den lille havneby Gudhjem, som med afstand er Bornholms mest populære by om sommeren. Gudhjem har knap 1000 faste indbyggere, som igennem hele sommeren er med til at skabe en herlig feriestemning. Samtidig er de gode til at opretholde den særlige Gudhjem stemning resten af året med lokale tiltag.

På havnen er der rigeligt med caféer, isbutikker og Gudhjem Røgeri, hvor det jo er helt oplagt at opleve en “Sol over Gudhjem”. Selvom fiskernes storhedstid forlængst er forbi på Bornholm, så findes der næppe et mere autentisk sted at indtage silden.

Gudhjem er Danmarks eneste bjergby, hvilket sikrer den fantastiske udsigt over Østersøen, næsten ligemeget hvor du befinder dig.

Danmarks eneste bjergby Danmarks eneste bjergby Danmarks eneste bjergby
Gudhjem

Det skal du opleve i Gudhjem:

Glaspusteriet

10 meter fra Røgeriet ligger Pernille Bastrups kendte glaspusteri. Her er du ligeså velkommen i deres værksted, som i deres butik. De flotteste produkter af glas bliver lavet her hele sommeren, og du kan følge med på første række. I folkemunde kaldes butikken bare “Glashytten”. Gudhjem Glasrøgeri er i dag det ældste glaspusteri på Bornholm.

Gudhjem Røgeri

Galleri Gudhjem

Hvis du skal have eller se på noget kunst, er det helt oplagt at gå forbi Galleri Gudhjem. Et lille hyggeligt Galleri, hvor keramiker Simon Koefoed, billedkunstner Hanne Støvring, illustrator Chimi Changa og keramiker Susanne Søllund er gået sammen. Se og læs mere her.

M/S Thor bådfart.
Med M/S Thor bådfart kan du opleve den smukke, bornholmske kyststrækning og Helligdomsklipperne fra havsiden ombord på det gamle træskib, der har sejlet på kysten i mere end 100 år. Du sejler fra Gudhjem Havn, langs klippekysten til Helligdomsklipperne/Bornholms Kunstmuseum, inden turen går tilbage igen. Vi garanterer, at hele familien vil nyde det. Man kan både booke online og ved havnen.

BornPark – Minigolf.
Nordeuropas største minigolfbane ligger lidt udenfor Gudhjem. Her venter 18 huller, som alle repræsenterer et sted på Bornholm.
Du skal altså spille dig igennem øens unikke natur, dens spændende historie og hele atmosfæren. Alle kan være med!
Bag BornPark er der også en fin iværksætterhistorie. Den kan du læse her.

Karamel Kompagniet

Du skal naturligvis besøge Karamel Kompagniet, som er endnu en af Bornholms fantastiske iværksætterhistorier indenfor fødevarer. Du kan læse vores store interview med Anna Zehngraff Knightbridge, som er kvinden bag.
Læs det her.

Gudhjem Røgeri

Røgeriet ligger centralt ved havnen, med mulighed for både at sidde indenfor og udenfor med udsigt over havet. Det fungerer både som restaurant og butik, hvor du kan købe en masse bornholmske specialiteter. Der er altid frisk røget sild, og igennem hele sommersæsonen byder de også på mad fra grillen.

Isbutikken

På havnen i butikken “Gudhjem is” er deres softice så god, at selv bornholmerne valfarter dertil for at nyde den. De var først med softice på Bornholm, og er stadig ægte lokalproduceret direkte fra mejeriet. Mejeriet drives i dag af 3. generation i en flot bygning ud til vandet.

 Norresan

 Før den ikoniske Gudhjem bakke, som Skagenmalerne i årtier så misundeligt ud over, der ligger Norresan. En lille hyggelig kaffebar, hvor de også serverer kage, sandwich og vin. Her kan du sidde ved de opstillede bænke, eller du kan trække lidt længere ned mod vandet, hvor du kan nyde roen. Måske det smukkeste sted på Bornholm at opleve solnedgange.

Her finder du det:
Nørresand 10, 3760 Gudhjem

Gudhjem

Oluf Høst Museet

Du finder ikke et museum på Bornholm som står mere “knivskarpt og autentisk. Det er netop blevet renoveret for over 14 millioner kr. og er igen åbnet for alle interesserede.  Museumet er indrettet i Hedvig og Oluf Høsts smukke villa, Norresân, i Gudhjem, så det er ikke svært at forestille sig den stolte “Gudhjem historie”. Hvis du ikke er helt opdateret omkring Oluf Høst, så kan du med fordel læse dette skriv her.

Om Oluf Høst (1884-1966):

Oluf Høst er den eneste bornholmsk fødte kunstner i den såkaldte Bornholmerskole, der i begyndelsen af 1900-tallet forandrede dansk kunst.

I løbet af 1930erne blev han et navn. I 1933 modtog Oluf Høst Eckersberg Medaljen, den højeste udmærkelse en dansk maler kan få.

Oluf Høst udstillede også internationalt, blandt andet i New York (1927), på Biennalen i Venedig (1934) og på Verdensudstillingen i Bruxelles (1935). Udbruddet af 2. Verdenskrig satte en stopper for hans internationale gennembrud.

Oluf Høst fordybede sig i stedet i bornholmske motiver som silderøgerier, Skt. Hans bål og rundkirker, samt gården Bognemark, som han malede mere end 100 gange over 30 år.

Oluf Høst Museet