Samtale med Anna Zehngraff Knightbridge i serien “Creators fra Bornholm”.

Anna Zehngraff Knightbridge er kvinden bag de populære karameller fra Karamel Kompagniet. Hun har skabt en virksomhed med et fantastisk produkt, som sælges flere hundrede steder i Danmark, har en sund økonomi, og hun har samtidig formået at fastholde sine værdier om at passe på menneskerne omkring og det samfund, man er en del af.

Og netop Bornholm betyder meget for Karamel Kompagniet. Virksomhedens karameller og karamelblandinger er opkaldt efter steder på Bornholm. Du kan f.eks. få:

Gudhjem er Danmarks eneste bjergby, og der hvor karameleventyret startede.
Gråmyr er en skovsø, der ligger i Gudhjems eget lille skovområde oppe over Gudhjem by.
Bokul er den klippe, som Gudhjem ligger for foden af, og det var her bornholmermalerne og bl.a. Oluf Høst stod og malede.
Holka er en lille dal i Gudhjem, hvor Holkabroen er bygget henover.
Dueodde er navnet på stranden på odden, der ligger på Bornholms sydspids. Stranden er kendt for sit meget fine hvide sand.
Hammerodde er Bornholms nordligste område.

I dag kan du komme tættere på Anna Zehngraff Knightbridge.
Du kan i øvrigt besøge vores bornholmerguide her, som netop er blevet opdateret. Find den her.

Dontt.dk udgiver igen i år den store bornholmerguide.
I den forbindelse møder vi en række dygtige bornholmske creators.
Du kan finde guiden og flere interviews nederst på denne side.

Hvem er Anna Zehngraff Knightbridge?

Iværksætter. Jeg har altid vidst, at jeg ville skabe min egen virksomhed. Når det blev Karamel Kompagniet bunder det i min evige trang til søde sager. Og at jeg pludselig en dag fandt mormors gamle kogebog frem. En slidt sag fra 1894 med opskriften på karameller med hendes håndskrevne noter. Som humlebien, der teoretisk set ikke kan flyve, gik jeg i gang hjemme i mit eget køkken. Efter tredje forsøg begyndte karamellerne at flyve over disken i Gudhjem, hvor min første butik åbnede i 2010

Hvordan er det at drive virksomhed fra Bornholm?

Det er en stor glæde. Bornholm bidrager til meget af den energi, der driver virksomheden. Jeg er ikke født på Bornholm, men det er her, jeg har slået rødder. Det er her, at jeg fandt alt det, som får mig til at gro. Hver gang jeg går en tur, bliver jeg rusket i og mindet om naturkræfter, man bare må bøje sig for. Og hver gang tænker jeg, hvor vigtigt det er, at man er opmærksom på de små ting. Vi er så flyvske i vores hverdag og bliver bombarderet med indtryk. Derfor vil jeg gerne have, at mine karameller smager så godt, at man lige et øjeblik standser op og nyder. Med hensyn til den bornholmske natur, fik jeg for et par år siden bekræftet, hvor meget den betyder for os alle sammen. Karamel Kompagniets julegave til medarbejderne var en professionel fotograf, der kom hjem til dem alle hver især for at tage et familiebillede. Det var sjovt at se, hvor de forskellige medarbejdere havde valgt, at billedet skulle tages. Og at rigtig mange faktisk valgte at bruge den bornholmske natur som baggrund. Alt under de hér himmelstrøg kan noget.

Der går ikke en dag, uden at jeg er taknemmelig for, at det lige præcis er her, at jeg er havnet og kan gøre, hvad jeg brænder for.

I har både online og butikker. Tror du også, det er sådan om 5 år?

Ja, det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg elsker altid selv at komme ind i en specialbutik og samtidig kan jeg godt lide at handle online, når jeg ikke fysisk kan komme i nærheden af det, jeg gerne vil købe.

I har et meget personligt “snit”. Har det været bevidst?

Dét spørgsmål er jeg da rigtig glad for. Et personligt snit, fedt! Og ja, jeg kan da love dig for, at det er personligt. Karamel Kompagniet er bygget på mine barndomsminders søde duft af karamelliseret sukker, smør og fløde, når mormor selv stod hjemme i køkkenet i England, og jeg fik lov til at være med. Det er al den kærlighed, hun rørte ned i kobbergryden, så karamellerne blev bløde uden at miste bid, som jeg har taget med mig. Jeg overbevist om, at jeg selv faldt ned i gryden, og aldrig er kommet op igen. Jeg går ind for at sige tingene, som de er. Det er i den ånd, jeg driver virksomheden, hvor vi i øvrigt er flest kvinder. Vi tager ansvar for det, vi hver især er gode til, og det gør vi med respekt for hinanden. Det rykker. Langt ud over klipperne.

Hvordan gør I jer umage som virksomhed?

Vi gør os umage på rigtig mange måder, men hvis jeg skal fremhæve noget, så bruger vi meget energi på at udvikle nye, gode smagsoplevelser. En smag er ikke bare en smag for os. To måneder om året er hele produktionen sat ind på at udvikle nye varianter. Og så er der en sjov ting. Hver eneste gang, vi har udviklet en ny karamel, er vi helt oppe og ringe, når den deles ud, så alle i virksomheden kan smage og vurdere. Og hver eneste gang er vi over en bred kam skuffede. Indtil vi minder hinanden om, at gourmetkarameller aldrig bliver lavet på én dag. De skal ligge natten over, så smagen kan sætte sig. Næste dag er altid dommens dag. Og hvad der ikke falder i flertallets smag i Karamel Kompagniet, kommer aldrig ud.

Hvordan ser din hverdag ud?

Min dag starter kl. 05.30, hvor jeg står op og dyrker motion, og når min mælkeskummer bipper, nyder jeg to kopper kaffe, mens jeg tjekker nyheder og mails. Jeg kan godt lide at møde lidt før de andre, så jeg er ofte på job kl. 7. Vi starter dagen ved vores LEAN tavler med et driftsmøde, og herefter er det ind foran pc’en til masser af mails, møder og samtaler med medarbejdere, leverandører og samarbejdspartnere.

Hvor får du din inspiration fra?

Allevegne fra. Hele tiden. Jeg ser muligheder alle steder. Men som min kæreste siger: ”Du behøver ikke at sparke til alle de bolde, der ruller ind foran dig”. Jeg bliver inspireret af mennesker omkring mig, podcasts, rejser, aviser, film, mine voksne børn, naturen, min kæreste. Og jeg prøver hele tiden at omsætte inspirationen til noget håndfast i min virksomhed. Koge den ind i karamellerne og give den videre.

"Bornholm bidrager til meget af den energi, der driver virksomheden. Jeg er ikke født på Bornholm, men det er her, jeg har slået rødder. Det er her, at jeg fandt alt det, som får mig til at gro."

Anna Zehngraff Knightbridge

4 HURTIGE

Hvor mange år har du boet på Bornholm?
Pyha, siden 2001 – så det er jo faktisk 20 år til august.

Din favoritsted på Bornholm?
Jeg har virkelig mange favoritsteder på Bornholm. Det kommer helt an på årstiden og mit humør. Et sted, hvor jeg ofte er, og som jeg elsker, er skovstien i Stampen langs vandet. Det er helt særligt.

Hvad ville du vise først til en person, der aldrig har været på Bornholm?
Gudhjem selvfølgelig. Der findes ikke en mere charmerende by i Danmark, synes jeg.

Hvor spiser man bedst?
Restaurant Nordlandet.

Du kan læse hele historien om Karamel Kompagniet her.


GUIDE

VORES BORNHOLMERGUIDE ER BLEVET OPDATERET. GÅ PÅ OPDAGELSE HER!

Du kan møde flere bornholmske iværksættere her.

ALTID OPDATERET. Sådan er rejsereglerne til/fra Bornholm. Læs her.