Naturen på Bornholm
Uanset hvilken årstid, du besøger Bornholm på, er der store oplevelser. På trods af at øen kun er 588 kvadratkilometer, er der meget stor variation i geologi, landskaber og biologi. På Bornholm kommer foråret senere, og eftersommeren er varmere og længere end i resten af Danmark.
Her er vores forslag til steder, som du ikke skal snyde dig selv for at opleve.
Døndalen
Lidt nord for Gudhjem kan du finde Døndalen. Her finder du Danmarks største vandfald (et fald på ca. 20 meter), der kan opleves på alle årstider. Der er over 300 plantearter, fuglesang og en udsigt, der vil gøre de fleste misundelige. Der er indrettet en masse vandrestier, som har forskellige sværhedsgrader, men altid med en rute der passer til alle. Døndalen blev fredet i 1975.
Ekkodalen
Ekkodalen (midt på Bornholm) er øens største sprækkedal, og strækker sig ca. 2 km gennem Almindingen. Det er en 200 år gammel fredet skov, som både er omgivet af 100vis forskellige planter/træer og de meget stejle klipper langs Ekkodalen. Den ene side kaldes “Styrtebakkerne” – eller oprindeligt “Stortebakkene”, som er et gammelt bornholmsk udtryk for en brat, lodret klippevæg. (Se flere bornholmske ord her.) Det er også her, du finder Restaurant Ekkodalshuset. (Psstt. Dem med de landskendte tarteletter. Se mere her. )
Paradisbakkerne
Hvis du skal gå en smuk og helt øde gåtur, skal du vælge “Paradisbakkerne”. Det kuperede klippelandskab ligger på Østbornholm. Der er anlagt flere ruter, som vil give dig en smuk gåtur. På øen kan du flere steder købe et oversigtskort (blandt andet i Bornholms Turistinformation).
Det er også ved Paradisbakkerne, at du finder Bornholms kendte (og største) rokkesten. Rokkestenen vejer over 35 tons. Er du stærk nok til at få den til at rokke?
Helligdomsklipperne
De ca. 20 meter høje klipper finder du mellem Tejn og Gudhjem ved byen Rø. De er opkaldt efter en hellig kilde, hvor “historien” siger, at du kan hente livgivende vand fra den hellige kilde. De enkelte klipper har siden fået navne som Lyseklippen, Mågetårnet, Måneskinsklipperne og Kærlighedsbænken.
Det er også ved Helligdomsklipperne, at du finder Bornholms Kunstmuseum.
Opalsøen
Opalsøen er meget mere end “bare” verdens bedste instagrambillede. Især området omkring søen er helt fantastisk. Her kan du både plukke bær, møde et par løsgående geder og nyde en autentisk bornholmsk natur midt i “graniteventyret”. Om sommeren kan du prøve Danmarks længste tovbane. Desuden er der forskellige vandreruter, der går forbi Opalsøen. Og fra toppen får du en fantastisk udsigt over hele området og Østersøen på begge sider.
Mere?
Christiansø:
20 km nordøst for Bornholm ligger den lille ø, Christiansø. Der bor ca. 80 på øen, men besøges årligt af 70.000+ turister. Du sejler fra Gudhjem Havn. Det er helt oplagt med en endagstur, hvor du kommer over til den særlige østemning, nyde medbragt mad i skønne omgivelser eller noget 3.
Hammershus:
Du skal selvfølgelig også forbi Hammershus. Den legendariske borgruin har fået sin egen side i vores bornholmerguide. Den finder du her.
Bornholmerguiden er lavet med støtte fra Destination Bornholm.
Dontt.dk anbefaler, at du henter den officielle rejse-app til Bornholm.
Du kan hente den gratis her.