Interview med Ida Lambach, StudentCrew 

Hvem vil du gerne inspireres endnu mere af i 2021? Hvilke ting skal I holde fast i fra 2020? Det er et par af de spørgsmål, som vi har stillet en række personligheder i begyndelsen af året. Den her er med Ida Lambach, som sammen med hendes partner, Mads Wedel, har bygget StudentCrew op. De hjælper studerende og virksomheder med at finde hinanden på jobmarkedet.  ( Læs tidligere interview med Ida om studentCrew her. )

Ida kigger tilbage på et udfordret år, men også frem mod et spændende 2021. “Vi skal turde udvikle på forretningen på trods af svære vilkår og investere i det, vi tror på. Jeg ser det som min primære udfordring at turde satse på udvikling.”

Hvordan var 2020 for jer? 

“2020 er svær at koge ned til en kort fortælling. Vi har nået mange ting, men vi har også måtte udskyde og vente med en masse projekter.

Vi fik lanceret vores egen IT-platform og ny hjemmeside, vi fik en masse nye kunder og vækstede vores brugerbase af studerende med mere end 130%.

Til gengæld måtte vi, som mange andre virksomheder, vinke farvel til en stor del af vores forretningsgrundlag i særdeleshed ift. bemanding af større aktiviteter og arrangementer. Det var svært, og det gjorde foråret til en forretningsmæssig katastrofe. Vores kunder og samarbejdspartnere i event- og restaurationsbranchen gik konkurs eller lukkede helt ned … uden at de selv havde nogen skyld i det. Det var svært at være vidne til, og dem har jeg ondt af.

Jeg synes, krisen har udstillet væsentlige styrker i det danske samfund – men også væsentlige svagheder. Set fra min stol, så prioriterer Danmark lønmodtagerne over dansk erhvervsliv. Lønmodtagere vil vi betale op til 30.000 kr. for mens de er hjemsendt, mens selvstændige er maksimalt 23.000 kr. værd og de samme selvstændige virksomhedsejere har betalt mindst 25% af lønnen for hjemsendte medarbejdere. Det er mig en gåde, hvordan vi I samlet flok har tænkt, at virksomhederne nok godt kunne skaffe de penge – uden omsætning, under nedlukninger?  Er det virkelig rimeligt? I studentCrew er vi heldig. Vi har ikke stået med denne udfordring, da vi ’tager vores egen medicin’ og driver virksomheden med udgangspunkt i primært fleksible omkostninger. Men mange af de virksomhedsejere, jeg taler med, står og har stået i en uholdbar situation. Det er svært at få en fornuftig debat om i det offentlige rum, men flertallet af virksomheder har ikke en pengetank, hvor de kan hente penge til at holde hånden under hverken sig selv eller medarbejderne. Der må og skal en bedre byrdefordeling på banen.”

Hvad var den største udfordring for jer i 2020?

“Den største udfordring i 2020 var at få omlagt studentCrews omsætningsgrundlag fra bemandingsopgaver til rekrutteringsopgaver. Men det har været en sund øvelse, og det har faktisk gjort vores virksomhed stærkere. Vi indhentede den tabte omsætning fra foråret og ender med et bedre resultat i 2020 end vi havde i 2019, og det er helt fantastisk. Udfordringen har været og er fortsat at holde modet oppe og forestille sig en hverdag uden Corona. Vi er nødt til at lægge planer og tro på bedre forretningsvilkår, så vi ikke mister troen på, at vi kan vækste yderligere og se begge grene af vores virksomhed, trives og give fordele til virksomheder og studerende!”

Hvilke ting skal I holde fast i fra 2020? 

“Vi skal holde fast i vores omlægning og mere diversitet i omsætningsgrundlaget, så vi ikke igen pludselig står og kigger ned i et sort hul. Det tror jeg er en sund øvelse for alle forretninger. Man skal kunne komme fremad med et amputeret eller skadet forretningsben – og det kan vi nu. Det er ret fedt at tænke på.

Og så skal vi, og det vil være mit råd til andre virksomhedsdrivende, holde fast i at fleksibilitet i organisatoriske strukturer er alfa og omega. Hvis studentCrew havde store faste omkostninger med lav grad af reversibilitet, så havde 2020 været rigtig dyr for os. Det scenarie står vi heldigvis ikke med. Vi har kunne skabe en løsning, som gør, at vi holdt skansen og kunne planlægge for fremtiden.”

Hvis du skal give dig selv en udfordring i 2021, hvad skal det så være? 

“Vi skal turde udvikle på forretningen på trods af svære vilkår og investere i det, vi tror på. Jeg ser det som min primære udfordring at turde satse på udvikling.”

Hvad glæder du dig allermest til i en coronafri verden?

“Jeg glæder mig allermest til at være fri til at tage egne beslutninger igen. Og til at have mange handlemuligheder igen.”

Hvem vil du gerne inspireres endnu mere af i 2021?

“Alle dem som er i samme båd. Alle os, der har trukket forretningerne igennem den her tid, og sikret at der faktisk findes arbejdspladser, der kan udbetale løn til flertallet af danskerne, dem tror jeg på kan komme langt.”


HAR DU LÆST ?

ARKK Copenhagen om deres nye strategi. Læs her.

Mød HEAP. Ny digital pensionsløsning. Læs her.

Mød tvillingerne bag DitUr.dk. Læs her.  

Mød Melissa Bech, som er kvinden bag Blanche. Læs her.