Historien om StudentCrew begynder i 2017, hvor 2 talentfulde elever fra Falkonergårdens Gymnasium færdigør deres gymnasieuddanelse. Ida Lambach og Mads Wedel stifter StudentCrew for, at hjælpe og bygge bro mellem virksomheder og unge studerende. En ting er den gode og effektive arbejdskraft, de unge besidder til gavn for virksomheder, der normalt bruger for meget tid på at finde de rigtige. Men i ligeså høj grad for at hjælpe unge med, at få en fod indenfor arbejdslivet, selvom man ikke er i besiddelse af det største netværk.

I dette afsnit af “creators” møder du Ida Lambach, co-founder af StudentCrew til en snak om hende, virksomheden og at gøre sig umage.

Hvem er Ida?
Jeg er 23 år og er vokset op i en kernefamilie med mor og far og to brødre. Mine brødre har lært mig at stå på mål for mig selv – og at mestre både at være pragmatisk og hårdtslående alt efter hvilken retning pilene peger i. Når der skal leveres, kan jeg bedst lide at have ansvar og tage lederrollen – og omvendt kan jeg i sociale sammenhæng bedre lide at være co-driver … eller aktiv back seater

Jeg har altid været pigen, der spillede fodbold og rundbold i frikvarterene, fordi jeg elsker at være aktiv. Jeg har spillet volleyball på elite- og landsholdsplan – en karriere der er forbi, men har lært mig meget om mig selv, samarbejde og at øvelse virkelig gør mester. Sporten har lært mig at talent og intuition giver et godt udgangspunkt, men det kan ikke bringe dig i mål. Målet når man med flid, velholdenhed og rigtige valg – også selv om ’det rigtige’ måske først viser sig 2. eller 3. gang. 

Hvordan ser din hverdag ud?
Til dagligt bruger jeg størstedelen af min tid på at drive og udvikle studentCrew. Jeg er også i gang med en bachelor i Erhvervsøkonomi på CBS, hvilket i visse perioder kan være en udfordring at få til at gå op. Jeg bruger næsten al tid på studentCrew og studie, og det kræver prioritering. Jeg går sjældnere i byen og bruger færre eftermiddage med venner og veninder end mange jævnaldrende – men det er et valg, jeg har taget, fordi det er virksomheden og opbygningen af vores projekt, jeg brænder for.. og så er jeg i den heldige situation at nogle af mine bedste venner og veninder er en del af studentCrew. Og de andre virkelig gode venner er også dedikerede typer, der godt forstår når jeg vælger noget til og fra. Det gør de også selv.

"Vi gør os umage ved at være, udleve og indleve os i StudentCrew"

Ida Lambach

Hvor henter du din inspiration?
Det afhænger selvfølgelig af, hvilken type inspiration. I forhold til studentCrew finder jeg det enormt brugbart at søge svar og inspiration hos andre iværksættere. Jeg ser og læser ofte interviews med erhvervsprofiler i Danmark og udlandet for at lære af deres erfaringer og høre deres råd.

Jeg bliver mest inspireret af mennesker – jeg er ikke så abstrakt i den forbindelse. Jeg ser sjældent en genstand eller kunstudstilling, som starter en stor tankestrøm i mit hoved. Mennesker og historier gør det for mig. Jeg elsker at få fortalt en god historie i en spillefilm, en dokumentar, en serie eller over en kop kaffe. Det er historier og mennesker, der sætter ting i perspektiv for mig.

Hvem er dine forbilleder?
Jeg er heldig i den forstand, at jeg har flere forbilleder i min familie, jeg ser op til. Mit nærmeste forbillede er helt sikkert min mor, som stiftede et PR-bureau, da jeg var ca. 10 år. Jeg kan huske, at mine brødre og jeg synes det var lidt underligt, at vi lige pludselig havde en skodbil og tog på nogle andre ferier end vi tidligere gjorde. Men vi har fulgt den rejse og lært enormt meget af den. Vi har fået indblik i de op- og nedture, der følger, når man har egen virksomhed, og vi har lært, hvad det kræver at skabe en succes. Det er jeg rigtig glad for at have med i baggagen, og jeg er også helt sikker på, at det er en af de primære årsager til, at min idé ikke forblev en idé, men rent faktisk blev til en virksomhed.

Ellers er jeg generelt enormt nysgerrig på, hvad andre iværksættere gør og har gjort for at lykkedes. De inspirerer mig meget.

Jeg tror, rigtig mange på min alder går med en god idé eller en drøm om at starte et projekt, men stopper ved idéen eller drømmen – og der er et forbillede, en sparringspartner eller en mentor afgørende for, om man tør tage springet.

Jeg tror, rigtig mange på min alder går med en god idé eller drøm om at starte et projekt, men stopper ved idéen eller drømmen......

Ida Lambach, co-founder StudentCrew

Hvem er StudentCrew?

StudentCrew startede, da jeg i mit sabbatår oplevede, at mange af mine venner havde svært ved at finde arbejde. Jeg havde selv et godt netværk, som gav mig en masse muligheder. Jeg synes, det var spild af potentiale, at mine lige så kompetente og kvalificerede venner ikke kunne finde spændende arbejde, pga. manglende netværk. Det gav mig ideen til at skabe en platform, som faciliterede en kontakt ml. virksomheder og ambitiøse studerende.  Vores mission er at gøre, dygtige og ambitiøse studerende tilgængelige for virksomheder, som søger arbejdskraft OG at gøre karrieremuligheder for studerende uafhængig af personligt netværk.

Jeg hev fat i Mads, min gode ven fra gymnasiet, og vi udviklede over et par måneder rammerne for den service, vi ville levere – og så sprang vi ud i det! Det viste sig at være den bedste beslutning, vi kunne have taget. Vi startede med 9.000 kr. på lommen, en hjemmestrikket hjemmeside og os selv. Vi greb telefonerne og begyndte at ringe ud til virksomheder og fortælle om vores koncept.

Vores service, vores approach og vores ideer har rykket sig meget siden dengang vi sad med virksomheden på et tegnebræt. I min optik er det først, når kundedialogen og brugerbasen opbygges, man virkelig finder ud af, hvilken service kunderne ønsker. Vi har tilpasset mange ting i takt med, at vi blev klogere på vores målgruppe.

I dag står vi med en god kundebase og en masse ambitiøse studerende i vores netværk. Vi befinder os på et marked i vækst og vi er der, hvor vi er klar til at investere i at gøre vores produkt endnu federe! Vi kommer over det næste halve år til at relancerer vores webprofil og integrere et smartere backend-system, som skal facilitere en høj vækstrate over de kommende år. Vi mener, at vi i løbet af de sidste to år har mere end bevist vores business-case. Nu skal den køres op i gear! Jeg glæder mig til processen og til at lægge den indsats, der gør, vi når vores mål.

Man overvurderer tit, hvad man kan på et år, og undervurderer hvad man laver om 10 år? Hvor er studentCrew henne om 10 år?
Om 10 år er vi fuldt etableret i Danmark og stablet på benene i flere lande i Europa. Vi har udvidet vores netværk og skaber muligheder for 10-tusindvis af studerende. Vi har udvidet vores produktportefølje og vi har aktiveret vores værdifulde netværk på flere måder der giver værdi for både nuværende kunder, helt nye typer kunder og ikke mindst studerende. Vi har store planer for vores studerende, vores kunder og konceptet.

Hvad er den største grund til at i lykkedes med jeres mission?
Jeg tror på, at vores største fordel og styrke er, at vi har bygget en platform og en service til en målgruppe, vi selv er en del af. Vi er selv studerende på SU med eksamener og pastaskruer til aftensmad, men også med behov for relevant erhvervserfaring. Vi ved, hvad de studerende kan, hvad de har af behov og hvad de har brug for sparring og hjælp til.

Vi har også været gode til at bede om hjælp og sparring hos vores netværk. Der er så mange, der ved noget eller har erfaring med noget, der kan gøre os dygtigere – hurtigt. Vi har lært, hvad virksomhederne søger, og det har vi indkredset og mødt med det produkt vi har i dag. Jeg er faktisk ret stolt af, at præsentere jævnaldrende for vores virksomhed, fordi jeg ved, vi kan hjælpe dem ud i erhvervslivet.

Hvordan gør i jer UMAGE som virksomhed?
Vi bestræber os på, at forstå og møde de behov vores brugerbase og vores kunder har. Vi bruger den tid det tager, at blive dygtige. Og så er vi ærekære. Vi og vores studerende skal levere supergodt hver gang – gør vi ikke det, føler vi at det falder tilbage på os selv. Vi gør os umage ved simpelthen at være, udleve og indleve os i StudentCrew.

Hvad betyder det for dig, at gøre dig umage?
Egentlig er det mest bare noget jeg gør. Og jeg forventer det også af andre. Og også uden altid at sige det højt. Forventningen er der bare. Jeg tror helt grundlæggende, at det er godt og positivt at forvente meget af sig selv og af sine medmennesker, fordi det trækker os selv, vores produkter, vores adfærd og vores resultater op. Vi skal altid tænke os om, og anstrenge os. Det skal trække lidt tænder ud at løse en opgave og levere et produkt, for ellers har vi lavet noget andre kunne lave bedre – og det er ikke det resultat, jeg har lyst til at stå tilbage med.