Allerede i starten af året fortalte vi, at Apple vil tvinge apps til at bede brugerne om samtykke
(Læs mere her).
Det betyder konkret, at man fremover skal give apps tilladelse til at tracke deres data i dine indstillinger. Det rasede Facebook over, som indrykkede store kampagner, der kritiserer Apples kommende ændringer.

Facebook mener, at de største tabere er små og mellemstore webshops og virksomheder. Men hvad er egentlig op og ned? Og hvornår kan vi mærke det?

Vi har stillet Halfdan Timm 6 konkrete spørgsmål (og lavpraktiske spørgsmål) omkring ændringerne. Til daglig er han partner i Obsidian, som er et af Danmarks førende performance bureauer. 

1. Hvornår kommer den omtalte IOS opdatering egentligt ud?

iOS 14.5-opdateringen rulles løbende ud. De første brugere har allerede fået den. Facebook forventer, at det slår helt igennem i løbet af andet kvartal 2021 – det vil sige i løbet af en måned eller to herfra.

2. Hvad skal man som brand være mest opmærksom på? 

Som annoncør er man lige nu frøen, der bliver kogt levende uden at opdage det. Du opdager det ikke fra den ene dag til den anden, men over den kommende tid vil du sandsynligvis se et lavere afkast af din Facebook-, Instagram-, Snap- og Pinterest-annoncer end tidligere.

Det betyder ikke, at du får dårligere resultater end tidligere.

Du kan bare ikke måle det lige så præcist.

Det gælder i særdeleshed, hvis du ikke gør noget. Hvis du ikke verificerer dit domæne, opsætter Aggregated Event Measurement og tilpasser kampagnemålsætninger og pixel-events på dine kampagner, så risikerer du at se et stort fald i ROAS og tilskrevne konverteringer – måske mere end 50 %.

3. Hvilke type brands/forretninger skal være mest bekymrede? 

Det er i særdeles virksomheder, der kan måle meget online og optimere deres kampagne efter konverteringer, der bliver ramt.

De måske mest udfordrede er derfor e-commerce. Facebook har været et fantastisk redskab for dem, men det her er et skridt i den gale retning.

Hvis du som B2B-virksomhed ikke målte på konverteringer før, så måler du lige så lidt nu, og så har du jo ikke tabt noget.

E-commerce bliver ramt på evnen til at tilskrive og optimere, og det kan lede til mindre effektive annoncer og dermed et lavere afkast – igen især, hvis du ikke tager imod de forholdsregler og værktøjer, Facebook stiller til rådighed.

4. Hvordan forbereder I jeres kunder på det? 

Vi gennemgår alle vores kunder og sørger for, at deres domæne er verificeret. Herefter opsætter vi Aggregated Event Measurement. Til sidst sikrer vi, at deres kampagner ikke optimerer efter events, vi ikke længere kan måle.

For nogle kunder betyder iOS14-opdateringen også, at vi ændrer i vores metode. Vi kan fx øge brugen af Lead Ads for at sikre 100 % measureability frem for brugen af eksterne landingssider. Det gælder især B2B-kunder.

Det er de færreste af vores kunder, der faktisk bliver involverede i det. For de fleste har vi adgange til blot at kunne sørge for alt selv og holde dem orienteret om, at du har gjort alt, hvad Facebook anbefaler.

5. Betyder det, at man skal lave færre annoncer på Facebook/bruge færre penge? 

iOS14-opdateringen betyder, at man skal tænke sig lidt mere om.

Men der er muligheder i opdateringen.

Hvis du taber 10 % af din sporbarhed og evne til at optimere efter konverteringer, og din konkurrent taber 50 %, står du relativt styrket i forhold til dem. Dine evner til at ramme rigtigt i auktionen er faktisk forbedret. Hvis vi antager, at CPM-prisen på Facebook kan tage et dyk eller stagnere herfra, fordi leveringen for mange annoncører bliver mindre præcis, så er det en gave til dem, der sætter sig ind i opdateringen og mister mindre.

Jeg tror på, at vores kunder kan ende som vindere af iOS14 i den forstand, at alle andre taber mere end dem, og at de derfor er relativt styrkede.

Du får mindre ud af dine penge, hvis du ikke tænker dig om – men det er måske en mulighed for at skalere for dem, der gør!

6. Hvordan finder man så ud af, hvad ens annoncer (via iOS) giver tilbage i værdi? 

Facebook har valgt ikke at implementere Apples Private Click Measurement-protokol, da den bl.a. ikke kan tilskrive værdi cross device og ikke tillader andet end Last Click-attribuering.

Til gengæld har Facebook udviklet deres egen protokol i form af Aggregated Event Measurement.

Med implementering af Aggregated Event Measurement er det muligt fortsat at måle ét enkelt event (med tre dages forsinkelse), selvom den enkelte bruger har opt’ed out.

Du kan ikke optimere efter eventet og taber derfor momentum i auktionen, men du kan fortsat måle ét event, fx “Purchase” for en e-commerce virksomhed.

Hvis du er B2B og måler på mange events, må du vælge ét og leve med mindre data på resten – eller om muligt overgå til fx Lead Ads på Facebook, Lead Gen Ads på LinkedIn eller Lead Forms i Search Ads.


Fik du læst?

Les Deux i internationalt gennembrud: Kæmpe millionoverskud for 2020. Læs her. 

Husker du: “Dengang FC København ville købe Tivoli”. Læs her.

Her er de mest kreative fejl/404-sider. Læs her.

Karamel Kompagniet: Bornholm bidrager til virksomhedens energi. Læs her.