Der er knapt 300.000 registrerede fodboldspillere i Danmark. En stor del af dem er børn. Børn, der er passionerede omkring Danmarks største sportsgren, og hvor fodbolden ikke blot fylder et par timers træning om ugen. Fodbolden skaber fællesskab, venskaber og er omdrejningspunktet på mange drenge- og pigeværelser over hele landet.

Har fodboldens autoriteter og rollemodeller et større ansvar overfor dem? Svaret burde være et rungende ja.

Derfor kan det undre, at der er så mange, der ikke ser et problem i, at en TV-kommentator i forrige Superligarunde sagde følgende: “Han ligner én, der har spist tre burgere, inden han kom på banen.” Bemærkningen omhandlede F.C. Københavns nye spiller Luther Singh, som, guderne skal vide, ikke har fået en heldig start i hovedstadsklubben.

Det handler det slet ikke om her. Argumenterne om, at når man tjener flere hundredetusinde kroner om måneden, så skal man også kunne klare kritikken, holder heller ikke. Først og fremmest kan Luther Singh formentlig godt klare den kritik, så det er heller ikke det, og det er nok det, som de fleste misforstår.

En dygtig kommentator som Jonas Schwartz behøver nemlig slet ikke at tage “omklædningsrumssnakken” med ind i kommentatorboksen. Hans opgave er ikke at “fodre” seerne med dumsmarte bemærkninger, som han som en autoritet formidler videre til eksempelvis drenge og piger, der dagen efter løber rundt i skolegården og selv “kommenterer”, når de spiller bold.

Se / gense klippet her.

Tal ordentligt

Det forpligter at formidle. Når TV3s kommentator efterfølgende forklarer, at han ikke henviste til Singhs kropsbygning, så er der ingen grund til at tro andet. Men som med alt andet kommunikation, er det essentielt, hvordan modtageren opfanger budskabet. Som grundregel kommunikerer vi ind i hinandens erfaringer, og det er farligt at regne med, at modtageren automatisk forstår dig. Derfor har autoriteter og rollemodeller et større ansvar for at tale ordentligt, og f.eks. ikke kalde en dårlig aflevering for andet end en dårlig aflevering under kampen. Selvfølgelig må der analyseres på, hvorfor spilleren ikke leverer bedre (han havde i øvrigt kun spillet få minutter, da kommentaren faldt).

Derfor er det oplagt  at citere en af de mest vindende kampagner herhjemme, “Tal ordentligt” fra Call me: “Det koster ikke noget at tale ordentligt – men det har mange omkostninger at lade være.”

Det tror vi er første skridt, hvis man synes, at den til tider kan være gal med tonen i det offentlige rum og på sociale medier. Vi skal i hvertfald ikke have nedladende kommentarer med ned i skolegården ved en fejlaflevering.

Boilesen: Voksenmobning

Den omtalte episode er heller ikke gået F.C. København truppens næser forbi. Nicolai Boilesen, der tilhører holdets anførergruppe, tager skarpt afstand fra “burger-kommentaren”. Han siger:

“Jeg må være ærlig og indrømme, at der er nogle ting, jeg ikke synes, man kan tillade sig at sige. Nu snakker jeg bare for mig selv, men jeg synes, det er en skandale, at man kan tillade sig at stå og snakke om, om han har spist burgere eller ej. Der burde være et eller andet vist niveau, i forhold til hvad man tillader sig at sige. Man må sagtens sige, at vi spiller dårligt og rigtig, rigtig dårligt, men det der går lidt hen og bliver voksenmobning på et eller andet niveau.”

Boilesen i en tidligere samtale med dontt.dk


Har du læst?

Tæt på Lars Bo Jeppesen. Læs her.
Kasper Brandi: Hvis vi skal skalere brandet, så er vi tvunget til omnichannel. Læs her.
Ny chefredaktør: Flere skal føle sig inkluderet, berørt og beriget i Costumes univers. Læs her. 
Hvad skal der ske med Frederiksberg Allé? Læs her.
Katrine Lee Larsen: Jeg er allergisk overfor stilstand. Læs her.


Gratis

En ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.