Kronik af autoriseret psykolog Marie Magne Brixtofte, januar 2021;

Dårlig samvittighed er noget, vi alle bøvler med. Nogen mærker den konstant og i alle arenaer af livet, og andre mærker den kun en gang imellem. Fælles for os alle er, at vi ikke bryder os om følelsen. Men ingen har fortalt os at der findes god og dårlig ’dårlig samvittighed og at vi kan reducere og til sidst fjerne den dårlige ’dårlige samvittighed’. Der er heller ingen, der har fortalt os, at vi nogle gange fejltolker vores følelser som dårlig samvittighed, når de i virkeligheden er noget andet, og at for meget dårlig samvittighed kan stå i vejen for vores lykke.

Marie Magne Brixtofte (f. 1979) er psykolog, forfatter og foredragsholder.
Marie har tidligere arbejdet i den finansielle sektor i London. 
Uddanelse:
2002: BSc Psychology and Economics, City University London
2003: MSc Finance and Economics, London School of Economics, London
2015: Cand. psych., Københavns Universitet, København
2017: Cand. psych. aut., autorisation ved Psykolognævnet

Lad os starte med den gode dårlige samvittighed, også kaldet sund dårlig samvittighed. Det er essentielt, at mennesket kan føle dårlig samvittighed. Når vi gør noget forkert, skal vi mærke dårlig samvittighed, som føles så ubehageligt, at vi stopper med at gøre det, som er forkert. Det sikrer os, at vi bliver socialt tilpassede individer. Lad os tage Jonas i børnehaven, som napper en legetøjsbil ud af hænderne på Agnete. Agnete bliver ulykkelig, og Jonas mærker den dårlige samvittighed. Jonas får lyst til at komme af med følelsen, og det gør han ved at korrigere: Han giver bilen tilbage. Måske siger han også undskyld, og hvis vi er heldige, beslutter han sig for aldrig at stjæle biler mere.

Desværre kan vi få samme følelse af dårlig samvittighed, selvom vi ikke har gjort noget forkert, men blot prioriteret vores egne behov. Et eksempel var min første sygedag. Jeg er sjældent syg, og hvis jeg er det, så plejede jeg at tage to hovedpinepiller og så tage på arbejde alligevel. En dag vågnede jeg op med feber og ville prøve at gøre det fornuftige: nemlig at melde mig syg. Receptionisten var sød og forstående og sagde hun nok skulle aflyse alle mine klientsamtaler. Hun ønskede mig god bedring og vi lagde røret på. Og så væltede den dårlige samvittighed ind over mig. Jeg begyndte at tænke, at så dårligt havde jeg det alligevel heller ikke, og mon ikke hvis jeg sov en time og tog to piller, så ville jeg sagtens kunne hutle mig igennem dagen. Jeg tænkte på alle mine klienter, som nu ville få aflyst deres samtaler, og om de ikke havde mere brug for terapien, end jeg havde brug for min sygedag. Inden der var gået fem minutter, var det så ulideligt at jeg besluttede mig for at korrigere: Jeg ville ringe op, og sige at jeg havde fået det bedre og jeg ville være på pinden om 2 timer. Så ville den dårlige samvittighed forsvinde.

Jeg nåede heldigvis at tænke mig om, inden jeg ringede tilbage for at droppe min sygedag. Og her kommer jeg i tanke om ’High-five-modellen’. Modellen går ud på, at når man har dårlig samvittighed, så skal man spørge sig selv, om man har gjort noget forkert, eller om man blot har prioriteret sine egne behov. Og hvis man ikke har gjort noget forkert, og blot prioriteret sine egne behov, så skal man nemlig ikke korrigere. Men man i stedet for fejre. At fejre betyder at man skal finde et andet menneske som er klar på en high-five (i disse coronatider må det gerne være en virtuel eller en luft high-five). Jeg finder min man og siger til ham: ”skat, jeg har meldt mig syg, fordi jeg har feber, men jeg har så dårlig samvittighed, og jeg har kun lyst til at ringe tilbage og sige jeg kommer ind alligevel, men i virkeligheden har jeg jo ikke gjort noget forkert, men blot prioriteret mine egne behov, er det egentligt ikke flot? Må jeg få en high-five?”. Og lige i det min mand stikker poten i vejret og gør anløb til at ville slå håndfladen mod min, mærker jeg den dårlige samvittighed transformere sig til stolthed. Jeg var faktisk stolt af, at jeg var i gang med at passe på mig selv og havde meldt mig syg. Så den dårlige ’dårlige samvittighed’ – den som vi føler, når vi har prioriteret vores egne behov og ikke gjort noget forkert – den kan vi reducere og til sidst fjerne ved at bruge high-five-modellen.

Nogle gange mærker vi også en følelse, som vi tolker som dårlig samvittighed, men i virkeligheden er det ikke det, vi faktisk føler. Dårlig samvittighed kan være en dækfølelse: på den ene side af at et vredes-kontinuum ligger dårlig samvittighed over aldrig at gøre eller give nok, og på den anden side af det vredes-kontinuum ligger vreden over aldrig at få nok eller aldrig at have fået nok. Kontinuummet illustrerer så fint at dårlig samvittighed også er en form for vrede, blot en vrede vendt mod os selv. Vores system er så smart, at når vi går rundt med dårlig samvittighed (den indadvendte vrede), så kan vi ikke samtidig komme i kontakt med den udadvendte vrede. Når jeg siger at systemet er smart, så er det fordi at børn gennem opvæksten lærer at gøre det, som giver mest mulig kærlighed og nærvær. Og i mange familier er det bedre for barnet, at barnet bruger dårlig samvittighed til at undertrykke egne behov med end at vise vrede og at kræve noget. Når vi nu som voksne kan få øje på at en stor mængde af vores dårlig samvittighed blot er undertrykt vrede, så kan vi tage os af vores vrede og rette den derhen, hvor den hører til. Vreden er også bedre at føle, fordi den er handlende, aktiv og konstruktiv, hvorimod dårlig samvittighed er lammende og udskammende.

Vi kan også komme til at fejltolke kombinationen af empati og magtesløshed som dårlig samvittighed. Det kan være at man ser en hjemløs, som fryser på gaden. Det føles, som om vi bliver ramt af dårlig samvittighed, men i stedet er det empati blandet med magtesløshed. Når først vi får øje på denne nuance, forsvinder følelsen af dårlig samvittighed, som lammer og udskammer, og vi kan i stedet forbinde os med andre mennesker med ægte empati samtidighed med vi erkender, at vi er magtesløse overfor deres smerte/lidelse.

Pludseligt bliver det muligt at reducere og på sigt helt fjerne det meste af vores dårlige samvittighed. Noget af den dårlig samvittighed er vrede, noget af den dårlige samvittighed er kombinationen af empati og magtesløshed og den dårlige dårlige samvittighed, som vi mærker når vi ikke har gjort noget forkert, men blot prioriteret vores egne behov, kan vi transformere til stolthed, når vi får en high-five. Det er vigtigt at få sorteret skidt fra kanel, for det, vi nu sidder tilbage med, er den gode dårlige samvittighed. Og den skal vi reagere på, for den fortæller os, at vi har gjort noget forkert. Når vi får fjernet alt den unyttige vrede vi retter mod os selv og når vi sørger for at korrigere, så vi kan leve i overensstemmelse med vores værdier, så bliver der endeligt plads til lykken.

//Marie Magne Brixtofte
Læs mere om Marie her.

 


Har du læst? 

HAR DU LÆST ?

ARKK Copenhagen om deres nye strategi. Læs her.

Mød HEAP. Ny digital pensionsløsning. Læs her.

Mød tvillingerne bag DitUr.dk. Læs her.  

Mød Melissa Bech, som er kvinden bag Blanche. Læs her.