De gastronomiske oplevelser og de gode restauranter står i kø på Bornholm. Sådan har det været igennem en årrække. Øen er nu klar til at tage skridtet videre mod bæredygtighed på netop dette område.
Sådan lyder det i en samlet pressemeddelse fra HORESTA, Destination Bornholm og Bornholms Landbrug & Fødevarer.
Bæredygtighed får betydning
Når turistbranchen med hoteller, restauranter og destinationsselskab går sammen med landbruget om at løfte udviklingen i en bæredygtig retning – så sker der noget. Det vil HORESTA, Destination Bornholm og Bornholms Landbrug & Fødevarer gerne vise med et fælles projekt om bæredygtige spisesteder og madoplevelser.
Målet er, at alle bornholmske fødevarevirksomheder får viden om, og inspiration til, hvordan de kan arbejde med bæredygtighed. Der skal udvikles og afprøves bæredygtige madevents – til glæde for bornholmere og tilrejsende gæster. Og flere bornholmske spisesteder bliver certificerede under ”Green Restaurant” og får det økologiske spisemærke.
For selvom mange i turismeerhvervet allerede tænker bæredygtigt, så er antallet af certificerede spise- og overnatningssteder på Bornholm ikke stort. HORESTA har i 2019 lanceret ”Green Restaurant”, hvor spisesteder, ved at opfylde en række bæredygtigheds- og klimaparametre, kan blive certificeret.
Det handler om bæredygtighed. Ikke kun af ord men i høj grad også i handling. Både fordi vores børns og børnebørns fremtid afhænger af vores evne til at bringe bæredygtighed fra marken og stalden, og ind på tallerkenen. Men også fordi forbrugere og gæster bevidst allerede nu, men ikke mindst fremadrettet, går efter oplevelser, der gør en forskel i forhold til klimaet og bæredygtighed.
Formand for HORESTA-Bornholm Benny Schou udtaler: ”Bæredygtighed får betydning, når vores fremtidige gæster vælger spise- og overnatningssted”.
Lokal og økologiske råvarer
Destination Bornholms direktør Pernille Kofod Lydolph supplerer: ”Bornholm er blandt landets stærkeste destinationer indenfor madoplevelser. Det naturlige næste skridt er at gå all-in på en certificering, så vi skaber fælles fokus og synliggør vores tiltag indenfor bæredygtighed på madområdet. Vi vil med andre ord gerne være blandt de destinationer i Danmark, der går forrest på bæredygtighed”.
Lars-Ole Hjorth-Larsen, formand Bornholms Landbrug & Fødevarer forsikrer, at fødevarebranchen på øen er klædt på: ”Vores fødevareproducenter – store som små – er parat til at levere både lokale og økologiske råvarer til grønne spisesteder og bæredygtige madoplevelser. Vi er klar”.
Ønsket om bæredygtige spisesteder på Bornholm bunder i et bredt samarbejde mellem Bornholms Regionskommune, Destination Bornholm, Business Center Bornholm, HORESTA, Gourmet Bornholm, Center for Regional og Turismeforskning, BOFA og Bornholms Landbrug & Fødevarer. Projektet er støttet med i alt 1,3 mio. kr fra Bornholms Regionskommune, Dansk Erhvervsfremmebestyrelse, Landdistriktsprogrammet og LAG-Bornholm.