Den danske regntøjsvirksomhed Rains har brugt flere år og mange millioner kr. på en retsag mod verdens største modekoncern Inditex, der bl.a. ejer tøjkæden Zara.
Årsagen er, at netop Zara i 2018 lancerede 2 produkter, som lignende Rains modeller 1:1. Rains fik endda to kinesiske fabrikker til at erkende, at de blev instrueret af Inditex til slavisk at kopiere Rains’ produkter, henholdsvis en regnjakke og en regnfrakke.

Det har Sø- og Handelsretten nu givet Rains ret i. De to Rains-produkter var beskyttet efter markedsføringsloven. Nu overvejer Rains med den danske dom, at forfølge  Zara på de andre markeder, som formentligt er langt større.

Medejer og direktør i Rains Daniel Brix Hesselager siger til Børsen: 
“Vi er glade for, at vi har fået medhold i retten. Zara måtte ikke markedsføre vores produkter i Danmark. Vi har dokumentation for, at Zara har solgt kopiprodukterne i en række lande – hvor mange vil jeg ikke sige – og nu skal vi se på, om vi skal anlægge sager andre steder. Inditex’ hjemland, Spanien, kunne være et oplagt sted. Her har de mange butikker og har sikkert solgt mange stk.”

Her ses én af de jakker, som Rains mener, at Zara har kopieret. Det er Zaras udgave til venstre og Rains’ til højre. Foto: Rains

Børsen skriver videre: 
Rains har tidligere afvist et tilbud om et forlig i sagen, og direktøren afviser, at tanken om at indlede en sag på Inditex’ hjemmebane er et forsøg på at få et lukrativt tilbud om forlig i sådan en sag. ​

“Det handler ikke om økonomi for os. Men om principper. Vi vil vise, at globale giganter ikke uhindret kan stjæle design og krænke andres rettigheder som en del af deres forretningsmodel,” fastslår Daniel Brix Hesselager.

Ifølge Rains har mange i og uden for modeindustrien ventet på denne afgørelse for eventuelt at følge i Rains’ fodspor. Direktøren opfordrer dem til at tage kampen op mod de store i branchen.

Sø- og Handelsretten skal senere tage stilling til en erstatning fra Inditex – formelt Fashion Retail, S.A. og Zara Danmark A/S, der nu er dømt – til Rains, som ifølge Daniel Brix ikke har kunnet få oplyst, hvor mange kopier, Zara har solgt i Danmark.

 

HAR DU SET?

Vores bornholmerguide er online!  Følg med her. dontt.dk/bornholm 
SIMPELT, LÆKKERT OG OPDATERET BORNHOLMSK OVERBLIK