Bornholm er den ø i EU, der har den mest ambitiøse, bæredygtige energiudvikling. Bornholm er vinderen af ”Responsible Island Prize”. Med udmærkelsen følger pengepræmie på 500.000 euro til Bornholm.

Bornholm blev i sidste uge tildelt 1. pladsen i EU’s stort anlagte konkurrence ”Responsible Island Prize”. Bornholm er den første modtager af prisen, som uddeles i forbindelse med EU’s Horizon 2020 program. Med 1. pladsen følger € 500.000 og en kæmpe anerkendelse af de mange års vedholdende indsats, som rigtig mange bornholmere har bidraget til for at få øen og resten af verden til at blive et grønnere sted.

En kæmpe ære for Bornholm 

Borgmester for Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll er naturligvis lykkelig for den fine anerkendelse: 

“Det her er uden sidestykke den største anerkendelse af Bornholm som grøn test-ø for vedvarende energi og innovative teknologier. Bornholmerne har med rettidig omhu set et globalt problem tidligt – og har handlet lokalt på det. Det er netop det denne pris anerkender, og vi kan i den grad være stolte af os selv. Mon ikke det her slår fast for folketinget og energiselskaber, at en Energi-ø med havvindmøller tæt ved Bornholm er et must.”

Danmark tog også 2. pladsen.

Bornholm er ikke alene om at udmærke sig i Danmark. Samsø løb nemlig med en flot andenplads i konkurrencen.

Ministeren for området, Dan Jørgensen siger:

”Det er svært ikke at være meget stolt af Danmark, når to danske øer rydder bordet og sætter sig på både første- og andenpladsen. Det viser, at Danmark – og ikke mindst Bornholm og Samsø – går foran og viser verden, hvordan grøn omstilling kan lykkes i praksis. Det er netop den slags initiativ og virkelyst, som Samsø og Bornholm udviser, der er med til at gøre Danmark til et grønt foregangsland med klimaløsninger, der gør en forskel herhjemme og kan inspirere ude i verden.”

Bornholm har blandt andet udmærket sig ved tidligt at begynde udfasningen af kul og olie. Og med begrænsede økonomiske ressourcer til rådighed fået etableret vedvarende energikilder såsom solceller, vindmøller, biomasse – samt foretaget investeringer i fjernvarme og andre innovative teknologier. Resultatet er et effektivt og reduceret energiforbrug og store reduktioner i CO2-udledningen.

Om prisen:

Det er første gang, at prisen RESponsible Island Prize bliver uddelt som en del af EU-programmet Horizon.
Det er en pris, der vil blive tilbagevendende. Den gives til øer, der arbejder med bæredygtig energi.

 

HAR DU SET?

Vores bornholmerguide er online!  Følg med her. dontt.dk/bornholm 
SIMPELT, LÆKKERT OG OPDATERET BORNHOLMSK OVERBLIK