Det, du skal læse nu, er ved at blive en årlig tradition i disse spalter…. Du skal nu igennem en velment opfordring til at fejre Mortens aften.

Afsenderen er Thomas Skov Gaardsvig. Grundteksten er skrevet i 2013, men opdateret og mere relevant end nogensinde! Spørg selv Morten. Lad os komme i gang! God læselyst!

Derfor skal du fejre Mortens aften

Det, du skal læse nu, er en opfordring til at fejre Mortens Aften, som du aldrig har fejret den før.
Har du en ven, der er lidt mere populær end dig? En ven, som alle andre synes er sjovere og dygtigere end dig. En ven, der tilmed er lidt mere ambitiøs, end du tør drømme om at være. En ven, der er så højtråbende og frembrusende, at han får alle til helt at glemme dig.

Jeg har sådan en ven, og uanset hvad jeg gør, er han altid lidt foran mig. Hvis du også har sådan en ven, så kender du måske følelsen af at være underlegen og altid at stå lidt i skyggen, og hvis du kender den fornemmelse, så ved du præcis, hvordan Mortens Aften har det med Julen.
For der er ingen tvivl om, hvem der er mest populær af de to. Det er julen.
Det er julen, alle fejrer. Det er julen, alle taler om. Det er julen, alle supermarkeder begynder at forberede sig på, så snart efteråret starter. Det er jul, jul, jul. Og jeg forstår udmærket, hvilket pres det må være for Mortens Aften. For i virkeligheden kunne det lige så godt have været Mortens Aften, der var løbet med al æren. Hvis Mortens Aften havde spillet sine kort rigtigt, havde det været den aften, vi alle sammen havde set frem mod.
Jeg har fra og med i dag det erklærede mål, at jeg vil gøre Mortens Aften lige så populær som – måske ikke selve juleaften, men så i hvert fald som minimum 2. Juledag.

Det skal være en aften, vi glæder os til. En aften hvor vi har sat et stort fedt kryds i kalenderen hvert år, fordi vi ved, at her sker noget særligt. Der ligger et lang sejt træk foran mig, men jeg håber, at du vil hjælpe.
For Mortens Aften er en aften med sindssygt meget potentiale.

"Det skal være en aften, vi glæder os til. En aften hvor vi har sat et stort fedt kryds i kalenderen hvert år."

Den har det historiske perspektiv. Nemlig historien om den fromme og ydmyge Morten, der for at undgå at blive biskop gemte sig mellem en masse gæs, der så afslørede ham.

Den har traditionerne. For man besluttede at gøre det til en tradition at spise gås denne aften for at straffe de frygtelige stikker-gæs’ efterkommere.
Den har mystikken. Nemlig det mystiske i, at det var gæs, der afslørede Morten, men at man nu til dags spiser and.
Mortens Aften har det hele, men nu skal den promoveres, så julen ikke får lov til at blive ved med at være så selvfed.

Jeg har altid været en, der godt kunne lide at tage mig lidt af de svage. Ikke på en Moder Theresa-agtig måde. I virkeligheden på en Mortens Aften-agtig måde. For Mortens Aften er jo slet ikke en af de svageste dage på året. Tværtimod. Den ligger vel i Top 10 over dage på året. Men jeg vil så gerne have, at den får lov til at kravle lidt højere op på listen. Mortens Aften er kalenderens svar på Caroline Wozniacki. Hun ligger også og roder et stykke nede på verdensranglisten, men der er i virkeligheden potentiale til at kravle højere op og lege med om en topplacering.

Jeg har faktisk tumlet lidt med det her koncept tidligere, og for nogle år siden bildte jeg en ven, som jeg skulle holde Mortens Aften med, ind, at vi i min familie altid legede pakkeleg, når det var Mortens Aften. Det resulterede i, at han mødte op med en række gaver. Personligt havde jeg bare sagt det i sjov, så jeg havde naturligvis ingen gaver med, så vi måtte klare os med min vens pakker. Det endte faktisk med, at vi aftalte at gøre det til en tradition, og siden den Mortens Aften HAR vi spillet pakkeleg hvert år, og jeg er begyndt at have gaver med selv.

Du kan nå at fejre Mortens Aften allerede i år. Den store aften er 10. November. Dealen er, at du spiser and og tænker tilbage på fromme Morten. Hvad du finder på derudover, står dig frit for, og det er også det, der er så fedt ved den her underdog af en aften. For der ligger ikke et helt fastlagt manuskript, som der ofte gør juleaften. I og med det er en tradition, vi skal til at hype, så kan du helt selv forme, hvad der gør en Mortens Aften god for dig. Det vil julen aldrig finde sig i. Julen har en ’if it aint broke – dont fix it-attitude’ og det er simpelthen så snobbet af julen. Julen har nok i sig selv og tror, at verden drejer sig rundt om den. Mortens

"Mortens Aften er så dejlig usnobbet og lige til."

Jeg synes, vi skal sprede budskabet om, at Mortens Aften er det nye jul. Alle steder du kan komme til det, skal du lade ordet falde om, at Mortens Aften er helt ok. Du skal hashtagge Mortens Aften så meget som muligt. Nu skal julen lære, at den ikke bare kan te sig som den vil. Julen skal ikke ned med nakken. Julen skal bare lære, at der er andre højtider i denne verden, og det vil gøre mig stolt, hvis du vil være med til at fejre Mortens Aften.
Handler den her klumme om Mortens Aften? Eller handler den om, at der findes mennesker i den her verden, der tror, de kan det hele og forblænder os alle sammen til at tro, at de kan det hele, så vi helt glemmer alle de andre, der har masser af evner, men blot er knap så højtråbende?

Kun jeg kender helt svaret, men du må selv bestemme, hvad du synes.

Glædelig Mortens Aften…

//Thomas

Udgivet og skrevet i Oktober 2013 på dontt.dk 


Tilmeld gratis

Continued….

Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her.
En ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration.