Kom tæt på den afdøde legende Harald Nielsen i serien “Dem glemmer vi aldrig”. En hyldest til dem, der turde gøre en forskel!

En af de største og mest afgørende personer i F.C. Københavns historie. Således beskrev klubben selv Harald Nielsen kort tid efter hans død i august 2015.

Harald Nielsen, der i Danmark mest blev kaldt “Guld-Harald”, var med til at stifte F.C København i 1992, og var klubbens formand de første 5 år. Han fortsatte i bestyrelsen frem til 2006.

Fra F.C. Københavns start var han manden, der italesatte ambitionerne for klubben. Fra Harald lød det; ”F.C. København skal samle hele København og placere byen på det europæiske fodboldkort.” Historien taler for sig selv! F.C København har de seneste 20 år været totalt dominerende ift. at sætte klubfodbolden på europakortet.

Men “kapitlerne” før F.C København var endnu mere markante. I 1960´erne var Harald en af verdens bedste fodboldspillere med karriere i Bologna, Inter, Napoli og Sampdoria. I 1961 blev han professionel i Bologna FC – blev i to år topscorer i Serie A i Italien og vandt det Italienske mesterskab med Bologna i 1964. I 1967 indgik Bologna og Inter Milano en handel om Harald Nielsen, som på det tidspunkt gjorde Harald til verdens højst betalte fodboldspiller.

Opholdet i den Bologna blev succesrigt for Nielsen, der både i 1963 og 1964 snuppede topscorer-titlen i landets bedste række. I 1964 vandt Bologna også mesterskabet. Klubben har ikke vundet det italienske mesterskab siden.

Her scorer Harald Nielsen mod Inter, som Bologna FC stjal mesterskabet fra i 1964.

Han blev den yngste debutant på det danske A-landshold (17 år) og i slut 70´erne var han en af drivkræfterne bag indførslen af betalt fodbold i Danmark.

I 2010 blev han optaget i fodboldens Hall of Fame, ligesom han blev æresmedlem af F.C København.

I forbindelse med at Harald ville være fyldt 75 år den 26. oktober 2016 blev ”Harald Nielsens Plads” indviet få meter fra der, hvor han begyndte sin fodboldkarriere – i fødebyen Frederikshavn foran det lokale stadion og sportshallen Arena Nord.

"F.C. København skal samle hele København og placere byen på det europæiske fodboldkort!"

Harald Nielsen i 1992 om F.C. København

SUPERSTJERNE

De fleste har nok stadig svært ved at forestille sig, hvor stor en stjerne Harald Nielsen var. Men efter OL i 1960 fortalte en ung Harald Nielsen:

»Jeg får 22.000 fanbreve på én dag og over 2000 pakker. Postbudet kom kørende hele tiden. Min mor åbnede alle brevene, men gemte mange af dem for mig. Det var ægteskabstilbud. Dem fik jeg ikke lov at læse.«

Eller som den forhenværende landstræner, Morten Olsen har udtalt:
“For min generation var han en kæmpe stjerne. Dengang var der ikke jo ikke samme mængde fodbold på tv som i dag, hvor det nok er svært at forestille sig, hvor stor et navn Harald egentlig var.”

HVORFOR GULD-HARALD?

I Danmark var han kendt under navnet Guld-Harald, fordi han før OL i 1960 i Rom både før og under turneringen troligt fastholdt, at Danmark ville vinde guld, hvilket var helt uhørt.

Danmark vandt de første tre gruppekampe med 3-2 mod Argentina, 2-1 mod Polen og 3-1 mod Tunesien, og Harald Nielsen scorede i dem alle.

I semifinalen blev det 2-0 mod Ungarn og igen var Harald Nielsen manden, der bragte Danmark i front, men i finalen kom den store danske helt dog ikke på tavlen, og Danmark tabte 1-3 mod Jugoslavien.

KOM TÆT PÅ HELE HANS LIV

Harald og Rudi har selv fået lavet en gennemgang af et opsigtvækkende liv. Det kan du se her.

Harald Nielsen deler autografer ud til de fremmødte fans i Kastrup lufthavn Foto: Mini Wolff

Peter Brixtofte og Harald Nielsen, som havde et tæt venskab, ses her til fodbold i Farum.

Harald Nielsen mindes på tribunen kort tid efter hans død.

Harald Nielsen med sin kone Rudi (dansk skuespiller, bl.a. kendt som Mie i Far til fire-filmene.)

Æret være hans minde. Harald Nielsen <3


MERE KØBENHAVN?

Les Deux og F.C København laver ny hverdagskollektion. Læs her.

Carlsberg ville droppe københavnertradition: Ølkuskene fortsætter alligevel. Læs her.

Lars Seier afslører i ny bog: Sådan blev jeg medejer af F.C. København. Læs her.

FCK-formand afslører: Vi havde en fuldstændig detaljeret plan. Læs her.


TILMED DIG DONTT.DKs nyhedsbrev.

Tilmeld gratis her.