Tøjvirksomheden Les Deux skånes for de værste erhvervsmæssige konsekvenser ved coronakrisen via onlinesalg. Men firmaet kan blive udfordret den kommende tid. Nye politiske tiltag hjælper nu og her, men pengene skal betales tilbage på et tidspunkt. »Problemet er større end bare de næste uger og måneder,« lyder det fra direktøren.
I samarbejde med Berlingske bringer vi dette interview med Andreas von der Heide . Artikel er skrevet af Sebastian Persson. Du kan læse den i sin fulde længde her.
Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.
Normalt møder Andreas von der Heide, som er direktør og medejer af tøjvirksomheden Les Deux, på arbejde til ordrer for flere hundredetusinde kroner mandag morgen.
Sådan var det ikke denne mandag.
I løbet af weekenden er der kun landet en femtedel af de sædvanlige ordrer. Samtidig valgte ledelsen, at sende de i alt 35 medarbejdere hjem, så kun ledelsen er tilbage. Tidligere var særligt udsatte medarbejdere, og medarbejdere, som havde opholdt sig på eksempelvis diskoteker eller andre steder med smittefare, også sendt hjem.
»Vi er heldige, fordi onlinesalget ikke er ramt hårdt endnu. Men både små og store butikker er hårdt ramt. Vi har selv en butik på Gl. Kongevej, som åbnede i efteråret, og vi har lige skrevet under på to nye, som det bliver spændende at se, hvad der sker med,« siger Andreas von der Heide.
Les Deux har hovedsæde på Frederiksberg, og deres tøj sælges i 23 forskellige lande fordelt på 800 europæiske butikker. Som stort set alle andre steder i samfundet og erhvervslivet, mærker firmaet effekterne af coronavirussen. Flere har peget på, at særligt de små og mellemstore virksomheder står for skud, og det kan i værste fald ende i en lang række konkurser. Sådan tror Andreas von der Heide dog ikke, at det kommer til at gå for Les Deux, der dog forventer flere måneders påvirkning af virussen:
»Vi arbejder med en horisont på tre måneder, som tingene ser ud lige nu. Vi oplever selvfølgelig ikke den vækst, vi havde budgetteret med. Vores medarbejdere får stadig løn, for der er nogle andre værktøjer, vi forsøger at tage i brug først,« fortæller han.
Politisk håndsrækning udskyder problemerne
Han forventer fortsat, at butikkerne åbner senere på året.
Bl.a. derfor har han og ledelsen i Les Deux taget kontakt til deres udlejere samt producenter i Portugal, Tyrkiet og Kina i håb om at udskyde nogle af betalingerne med 30 dage, så der fortsat er et cashflow i virksomheden. Det sker til trods for, at flere medarbejdere faktisk selv har tilbudt en række løsninger:
»Det, der er helt unikt at opleve, er den fælles ånd, som findes i iværksættervirksomheder. Vi har medarbejdere, der selv har foreslået at gå ned i løn eller bruge ferie. Samtidig er iværksættere kendetegnet ved at løse de problemer, der opstår, dag for dag. Så det forsøger vi også med det her,« siger han.
–
Søndag kom regeringen med en håndsrækning til erhvervslivet med bl.a. en statslig lønkompensation, som betyder, at lønmodtagere kunne ånde lettet op. Men der gik ikke længe, før kritikken kom fra flere af erhvervsorganisationerne, som repræsenterer de små og mellemstore virksomheder.
Vi er blevet fuldstændig overset, lød budskabet.
Det kom der et svar på mandag formiddag, da regeringen så lancerede en nødpakke til dem ved at udskyde betalingen af B-skat og moms.
Andreas von der Heide roser regeringen for at handle, men understreger, at disse løsninger blot udskyder problemet.
»Det bliver stadigvæk en udfordring, at der ikke er særlig meget salg. Tiltagene hjælper på den løbende finansiering, men det interessante er jo, hvordan vi ender med at stå på den anden side. Der skal vi stadig betale tilbage til det offentlige. Bankpakken åbnede også for muligheden for flere lån, men igen: Det er lån, der skal betales tilbage,« siger han, og tilføjer:
»Jeg ville normalt aldrig sige, at det er op til regeringen, for vi kan og vil kæmpe vores egne kampe, men det her er så ekstraordinært, at det nærmest er en finanskrise fra den ene dag til den anden. Det kræver tæt samspil med virksomhederne og politikerne.«
"Jeg ville normalt aldrig sige, at det er op til regeringen, for vi kan og vil kæmpe vores egne kamp, men det her er så ekstraordinært."
Andreas von der Heide, Les Deux
Det kræver tæt samspil mellem virksomheder og politikerne
Ifølge Berlingskes oplysninger, er der forhandlinger i gang i Beskæftigelsesministeriet omkring muligheden for selvstændige at få dagpenge uden at skulle lukke virksomheden. Det kalder Andreas von der Heide for »dejligt«, men at Les Deux er for stor til, at det kan hjælpe dem.
Han frygter, at krisen ender med et hak i realøkonomien, som kan ramme danskernes forbrug.
»Problemet er større end bare de næste uger og måneder. Vi kan ikke sige hvor meget, vi taber på det her, men vi kigger mod en væsentlig ordrenedgang, og selv om der kommer en masse hjælpepakker, så er reaktionstiden afgørende. Alt det her er sket på kun fem-seks dage, og vi kan ikke forudsige hvilke pakker, der kommer i morgen,« siger han.
Les Deux blev stiftet i 2011, mens Andreas von der Heide læste jura og hans partner, Kristoffer Haapanen, gik på CBS. De gik fuld tid i 2015, og han oplyser, at virksomheden omsatte for 110 mio. kr. sidste år og havde et EBITDA-overskud på 12 mio. kr.