Samtale med Emilie Andersen-Ranberg.

 I dag kan du komme tættere på Emilie Andersen-Ranberg, som stiller op i Hørsholm for første gang til det kommende kommunalvalg. En atypisk politiker, der kommer med erfaring fra alt andet end …. politik. Emilie er uddannet dyrelæge. Det bruger hun både til at undervise på Universitetshospitalet, forske og så passer hun sammen med sin mand og 2 børn deres store gård i Hørsholm. Der er fart på og ambitionerne er høje. Ambitioner, som hun vil gøre noget ved, og ikke bare tale om. Derudover mener Emilie, at det er på tide at kommunalbestyrelsen i Hørsholm ikke hovedsageligt skal bestå af mænd over 60 år. 

Her kan du møde Emilie i en samtale med dontt.dk;

Hvem er Emilie? 

En landtøs, der har prøvet sig selv af, og en der har haft meget tid alene som barn – på en, for det allermeste, god måde. Det er det, jeg først kommer til at tænke på, når jeg tænker på, hvem jeg er. For det har skabt rammerne for, at jeg kunne prøve en masse ting af, har haft tid til at tænke, mens jeg nu syslede med det ene eller andet, og det har været med til at give mig “min egen stemme”, selvstændig tænkning, og modet til at stå ved det. 

Denne artikel er lavet i forbindelse med kommunalvalget 2021.

Har det altid “stået” i stjernerne, at du ville være politiker?

NIX. Jeg har ikke engang været aktiv i nogen form for studenter-forening eller elevråd. Der er heller ingen i min familie, der har haft det mindste med politik at gøre. Jeg har dog i mange år tænkt, at alle der havde en stærk mening om politiske forhold i landet, i det mindste burde være medlem af et parti. Så det begyndte jeg at være i starten af 20’erne, og så har jeg skiftet et par gange for at finde ud af, hvor jeg kunne finde mig til rette. Det tror jeg i øvrigt er en sund måde at vælge parti på. Jeg har en naturlig skepsis overfor mennesker, der “fødes” ind i et parti. De kan ofte synes at være så indoktrinerede, og lidt for optaget af, hvordan man “spiller spillet”, i stedet for blot at fokusere på en oprigtig lyst til blot at ændre en ting eller to, og stå véd noget, om det brister eller bærer…

Hvad er din “driver” som politiker? 

Flere ting. Indignation er selvfølgelig en reel driver. Jeg er blevet politisk indigneret et par gange eller flere de seneste par år her i kommunen. Een af indignationerne gjaldt sjusk fra siddende byrådsmedlemmer. Men i høj grad er en intrinsisk energi til “ikke at sidde på hænderne”, når jeg ser et åbenlyst problem, som ingen reagerer på, en væsentlig driver. Dem, der har evnerne til at løse visse problemer, de har ofte travlt med andet, og trækker på skuldrene over kommunale problemer. Ja, måske indtil det rammer dem selv direkte, men så er det oftest for sent. Nogle gange, ja det kan føles som ret ofte, er det bare sådan, at hvis man vil have noget gjort, så må man gøre det selv. Den slags erfaringer har jeg mange af, så det tror jeg på.

Hvordan ser din hverdag ellers ud? (Udover dit politiske virke)

Tidligt op, cykler og afleverer børn (jeg eller min mand) i børnehaven når de åbner kl. 7, eller lidt senere, hvis een af os ikke skal møde til sædvanlig tid. Tager toget/metro til Frederiksberg, Universitetshospitalet for familiedyr. Underviser dyrlægestuderende i kirurgiske emner, forsker hvis jeg får tid om eftermiddagen. Skynder mig hjem, især hvis jeg skal hente børn, bygger eller reparerer på noget derhjemme, aftensmad, børn i seng, fodre heste, høns, katte og hund, arbejde ved computeren ang. gården (det politiske) eller mit arbejde, huslige gøremål, i seng. Det angår selvfølgelig en dag uden møder efter arbejde, men møderne er ofte af politisk karakter, og nu blev der spurgt til hverdagen derudover.

Hvad er din ambition for byen? 

1. At vi skal tage et tigerspring frem, som kommune, på det grønne område, og være dem der går i front og viser vejen for andre.

2. At kommunen skal forvandles fra en bilisme-kommune, til en cyklisme-kommune.

3. At kommunens forvaltning skal optimeres, så de er der til hjælp og ikke til gene for borgerne.

Hvor lang tid har du boet i Hørsholm? 

To et kvart år. Har dog kommet her fra barnsben, da min mor er opvokset her, og hendes side af familien fortsatte med at bo her.

Hvad mangler Hørsholm?

De 3 punkter herover 🙂

Af de 3 punkter er det dér er mest tydeligt, helt umiddelbart, at der er så få cyklister, som der er.

Derudover mangler der også yngre mennesker. Eller, hvad end man kalder os der er mellem 25 og 45, der ofte har små børn. Hørsholm er rent demografisk en kommune med relativt mange ældre, hvilket også reflekteres i den politiske sammensætning i byrådet, men det er altså den anden gruppe der skal løfte kommunen skattemæssigt.

"Indignation er selvfølgelig en reel driver. Jeg er blevet politisk indigneret et par gange eller flere de seneste par år her i kommunen."

Emilie Andersen-Ranberg i samtale med dontt.dk

Indbegrebet af cool

Hvad er din personlige ambition for din egen politiske karriere? 

At komme ud af det med arme og ben i behold 🙂 Ej, min ambition er at gøre det så godt, så jeg selv kan mærke og være sikker på, at jeg har bidraget til noget rigtig positivt som blev muligt, fordi jeg var en del af det, og ikke på trods af min deltagelse. Hvis jeg bliver valgt ind, skal jeg lære en masse om det politiske liv, og det kan jo være at jeg finder ud af, at jeg ikke passer ind i det, for jeg tror, at det er en lidt speciel verden… På den anden side, hvis jeg kan se, at mine kompetencer virkelig kan bruges til noget, så tror jeg, at jeg ville fortsætte. At komme det nærmere er dog helt umuligt for mig på det her stadie!

Hvem / hvad bliver du inspireret af? 

Margrethe Vestager. Hun er eddermame sej, og indbegrebet af “cool” når hun står og skal tale for hele Europas befolkning og ikke ryster på hånden. Hun er så enormt klar, klog og fattet, men også menneskelig. Hun er en af de særlige mennesker, der ikke har ladet magt korrumpere hende, men er helt bevidst om ikke at lade sig besnære af de muligheder som magt (også) giver, og som taler til menneskets dårlige sider. Et eksempel kunne være, at man sætter sig selv foran andre, fordi man kan, og måske også fordi man begynder at tro, at man er vigtigere end andre, når nu man, helt særligt, er blevet tildelt så meget magt.

Og så havde jeg også en ven engang, som jeg desværre ikke ser længere, som er een af dem jeg lidt oftere end andre tænker på for menneskelig inspiration.

Til sidst, er der elementer fra mange forskellige mennesker, som jeg trækker på for inspiration i den ene eller anden situation. Sådan er det nok for os alle, men jeg er dog meget bevidst om det. Det betyder langt fra, at jeg kopierer dem, men de får mig til at reflektere…

Hvordan ser dit medieforbrug ud?

Meget rodet! Qua mit arbejde så læser jeg mange videnskabelige medier. I fritiden bliver det ikke til så meget nyhedslæsning som jeg ville, men jeg lytter en hel del til P1 hver dag, læser dr.dk, og så er resten en ret stor landhandel af forskellige medier! Jeg var glad for Zetland i en periode, men havde ikke tid nok til at få det læst. Så lytter jeg i øvrigt nogle gange til lydbøger, mens jeg laver praktisk arbejde på gården. Senest “Entreprenørstaten” af Sigge Winther Nielsen, som jeg kan anbefale, hvis man bare går lidt op i politik og statsstyring.

Hvad er det første, du gør om morgenen? 

Tænker “jeg skal HELT SIKKERT komme tidligere i seng i aften!”. Det er sandt. Hver morgen. Jeg er ikke et A menneske, og jeg synes ærlig talt, at det er pisse hårdt at komme op tidligt om morgenen.

Så gør jeg ellers mig selv og nogle børn klar i lyntempo, for jeg prioriterer søvn over at have tid om morgenen. Så ja, morgenerne er altid hektiske. Jeg tjekker ikke min tlf om morgenen. Den er ofte også slukket om natten, og ofte glemmer jeg at tænde den før hen ad formiddagen. Det er jo enormt, hvad man kan nå, når man ikke distraheres af en tlf på den ene eller anden måde 🙂

Foto:(Privat) Emilie er uddannet dyrlæge. Her er hun fanget umildbart efter sit forsvar.

Foto: Ridning har altid været en passion for Emilie. Hun har blandt andet deltaget i den legendariske Hubertusjagt.