Der er rigtigt meget på spil, for rigtig mange mennesker i denne tid. Overblikket er minimalt, men der bliver arbejdet hårdt på, at styre Danmark gennem krisen ude i det danske erhvervsliv. Det startede med en sundhedskrise, men er nu også en stor økonomisk krise.

Vi tog en snak med Christian Mørup-Larsen og Vincent Dilling-Larsen, som ejer Othania sammen.

”Hvordan har I mærket COVID-19 krisen?”

Den 19/2 markerede for os toppen på årets afkast og frem til 1/3 gik det kun en vej og det var nedad. Baggrunden var, at der i de følgende 12 dage skete en voldsom eskalering af spredningen af COVID-19 hvilket startede en negativ spiral på de finansielle markeder og særligt fald på aktiemarkedet.

Hvem er Othania:

 

Othania blev stiftet i marts 2016 og de hjælper private og professionelle investorer med at justere risikoen automatisk i deres investeringsporteføljer. De investerer enten 100% i aktier eller 100% i statsobligationer baseret på deres egenudviklede model, der estimerer om risikoen er forhøjet på aktiemarkedet eller ej.

Vi skiftede så fra aktier til obligationer ved udgangen af februar og har været i stand til at beskytte og indhente en stor del af det tabte allerede her i marts måned – imens dem der er blevet i aktiemarkedet er fortsat med at tabe rigtig mange penge.

Modellen kan ikke fortælle noget om Corona-virussen – men den fortalte, at vækstforventningerne var faldende og risikoen forhøjet på aktiemarkedet i marts måned – derfor solgte vi vores aktier og investerede i statsobligationer.

FOKUS!

”Hvordan er jeres forretning blevet påvirket”

I vores virksomhed måler vi ikke nødvendigvis antallet af kunder – men I højere grad kapital under forvaltning (AUM) – og efter en gennemsnitlig vækst på 25% de sidste 5 måneder er det i denne måned faldet til en fjerdedel. Og selvom det stadig er positiv vækst (hvilket vi føler os meget heldige med i disse tider) – så kan vi godt se, at væksten for nærværende ikke er den samme. For investorer er det psykologisk svært at realisere et tab hos en anden forvalter og skifte til os – så for mange er beslutningsprocessen blevet endnu længere.

Omvendt har vi fokuseret på at få talt med så mange samarbejdspartnere, kunder og potentielle kunder som muligt. Vi står i den situation, at vores ”produkt” helst skal klare sig rigtig godt, når aktiemarkedet ikke klarer sig godt – og i den kontekst står vi med en meget vigtig historie vi skal fortælle i en meget svær tid. Så vi sidder ikke og jubler fordi aktiemarkedet er faldet voldsomt og vi har lavet positive afkast – vi er her for at hjælpe nuværende og potentielle kunder med bedst at beskytte deres formue også fremadrettet – og det mener vi, at vi kan hjælpe dem med.

Derudover, da vi skiftede signal  ved udgangen af februar fra aktier til obligationer var flere af dem vi snakkede med meget forundret og stillede spørgsmålstegn ved om det ikke var en ”fejl vi nu var ved at begå” – ved at sælge aktier med tab og gå i obligationer. Det var nogle vanskelige samtaler og psykologisk hårdt at gå imod den generelle opfattelse – men vi anvender en model som baseret på data giver et risikobillede af aktiemarkedet (uden at tage hensyn til følelserne) og det er vi 100% tro mod.

...derfor solgte vi vores aktier og investerede i statsobligationer.

Vincent Dilling-Larsen om Othanias model, der advarede om vækstforandringer.

”Hvordan vender Othania krisen til noget positivt?”

Ved at fokusere på kunderne og hvorfor det var vi startede vores virksomhed i 2016. Vores målsætning var og er, at mindske tabene når aktiemarkedet virkelig falder sammen og det er lykkedes os både i december 2018 og nu i marts 2020 – hvor vi har leveret positive afkast imens aktierne er faldet mellem 15-40%.

Så vi fokuserer på dialogen med nuværende og potentielle kunder, vi kigger på hvordan vi kan blive bedre til at fortælle vores unikke historie og sidst men ikke mindst prøver vi at optimere endnu flere processer og arbejdsgange i det daglige.

FREMTIDEN?

”Nu sidder I også med en mere finansiel viden og fokus på økonomien – hvad er jeres syn på fremtiden?”

Vi sidder som mange andre iværksættere og tænker på fremtiden ift. hvornår vi vender tilbage fra isolationen og hvor ”normal” vores hverdag kommer til at se ud på den anden side.

I Othania tror vi personligt på, at det vender tilbage til normalen i start maj måned – det betyder dog ikke at alt bare vil køre her – vi vil også se en periode med ændrede adfærdsmønstre efter isolationen ophæves. Med det mener vi, at folk går ikke bare fra isolation til forbrug fra den ene dag til den anden. Vi rejser ikke bare igen fra den ene dag til den anden. Verden og hverdagen vil normalisere sig igen – men vil det tage tid. Og jo længere tid vi er i isolation jo længere tid vil normaliseringen tage.

Derudover så er der stadig en stor risiko for, at vi får en ”runde 2” med Covid-19 enten når vi åbner op igen eller til efteråret. Vi håber derfor, at man også fokuserer på at øge kapaciteten i sundhedsvæsnet så når ”runde 2” kommer, behøver vi ikke lukke samfundet helt ned igen.

Sundhedskrisen omkring Covid-19 har udviklet sig til en økonomisk/finansiel krise, hvor der er en pris der skal betales ift. tabt indtjening i virksomhederne, konkurser, hjælpepakker og nedskæringer i velfærden – det bliver en anden virkelighed vi vågner op til og en virkelighed hvor der i endnu højere grad end før skal prioriteres. Derfor vil en stille genåbning af samfundet i nær fremtid også være vigtig, fordi nedlukningen har store konsekvenser for både virksomheder, borgerne generelt og de syge og svage, der ikke kan få den nødvendige hjælp i denne specielle tid.

"Vi er her for at hjælpe nuværende og potentielle kunder med bedst at beskytte deres formue nu og fremadrettet."

Christian Mørup-Larsen