Det hviler et tungt åg over det sandsynligvis kommende familieoverhoved i Mærsk-klanen, Robert Uggla. Masser af magt, men også et tonstungt ansvar. Blot 42 år, og med alles øjne rettet mod sig. Opgaven er at stable et nyt Mærsk-konglomerat på benene.

I samarbejde med Berlingske kan du her komme helt tæt på Robert Uggla . Artiklen er skrevet af Jens Chr. Hansen. Du kan læse den i sin fulde længde her.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Familieoverhoved i Mærsk er ikke noget, man hverken uddanner sig til eller udnævnes til. Først og fremmest skal man naturligvis være født ind i det, og så skal man gøre sig fortjent til titlen. Det giver en voldsom magt, men der følger et tonstungt åg og talrige forpligtelser med.

Titlen som familieoverhoved handler ikke bare om at drive business. Det handler også om noget så diffust som moral og om et samfundsansvar indhyllet i rød-hvide farver. Og nej, her er der ingen facitliste.

Robert Mærsk Uggla, netop fyldt 42 år, er fortsat en ung mand. Han er endnu ikke »udpeget« som nyt overhoved, den rolle har hans mor, Ane Uggla. Men når skiftet indfinder sig, sandsynligvis inden for et par år, er forventningen, at Robert Uggla overtager denne ultimative magtpost i Mærsk-gruppen.

Skulle man en dag se ham en anelse krumbøjet og en anelse træt omkring øjnene, er det forståeligt. På hjemmebane er der nu syv om middagsbordet, fem børn i skolealderen kræver sit, især med hjemmeundervisning i en coronatid. Kræver sit gør også jobbet, når han har fået jakkesættet og slipset på.

UDFORDRET!

Alles øjne rettes mod Robert Uggla, når de endelige beslutninger skal træffes rundt om i det vidtforgrenede Mærsk-univers. Det være sig i rederiet A.P. Møller – Mærsk, i Danske Bank, i A.P. Møller Fonden og ikke mindst i det centrale moderselskab på Esplanaden i København, A.P. Møller Holding.

Det er her, magten ligger, og det er her, Robert Uggla siden 2016 har været administrerende direktør. I øvrigt med sin mor, Ane Uggla, på formandsposten, og den tidligere internationale topchef Jan Leschly samt Mærsk-direktør Lars-Erik Brenøe ved sin side.

Robert Uggla har efterhånden opbygget et slagkraftigt, aktivt moderselskab med op mod 40 ansatte i A.P. Møller Holding, som har adresse i det tidligere Søarkivet på Esplanaden. I øvrigt med en række milliardopkøb over de allerseneste år.

Og det tør siges, at Mærsk-familien generelt og Robert Uggla i særdeleshed har været udfordret. Blandt andet med den historiske beslutning i 2016 om at splitte det børsnoterede A.P. Møller – Mærsk op, sælge olien fra og skubbe et par af de andre Mærsk-aktiviteter op i direkte ejerskab i A.P. Møller Holding.

Der foretages mange sammenligninger mellem Robert Uggla og hans morfar, Mærsk Mc-Kinney Møller, og oldefar, A.P Møller. Fysisk har Robert Uggla noget af den samme fremtoning som Mærsk Mc-Kinney Møller – høj og tynd, nogle vil sige ranglet.

Modsat sine forfædre har Robert Uggla ikke driftansvar i rederiet A.P. Møller – Mærsk, men det er næppe forkert at antage, at de senere års mange ledelsesskift i toppen på Esplanaden lige har skullet vendes med »ejeren«, inden beslutningen blev endelig. Både hyringer og fyringer.

Motto: "at gøre nyttig virksomhed"

Robert Uggla

ET NYT ERHVERVSKONGLOMERAT?

Således også beslutningen, da Mærsk-familien greb ind i ledelsesforholdene i Danske Bank i kølvandet på hvidvaskskandalen. Dette resulterede i en fyring af Danske Bank-formand Ole Andersen og ansættelse af Karsten Dybvad som ny bankformand. Mærsk-navnet var blevet plettet, og derfor måtte Mærsk-familien gribe ind og gøre kort proces.

Nu skal man ikke tro, at mor og søn sidder derhjemme ved køkkenbordet en sen aften og træffer disse skelsættende beslutninger. Familien er familie på hjemmebanen, men professionelle erhvervsledere, når de går ind ad døren til Mærsk på Esplanaden.

De helt store beslutninger træffes efter grundige input og rådgivning fra den hær af professionelle hired hands rundt om i systemet.

Det særlige rød-hvide samfundshensyn kommer til udtryk i alle hjørner af virksomheden. Danske Bank og A.P. Møller – Mærsk skal forblive på danske hænder, ligesom A.P. Møller Fonden hvert år uddeler et antal hundrede millioner kroner primært til aktiviteter i Danmark.

For få dage siden besluttede familien med penge fra A.P. Møller Holding at etablere en luftbro med 24 fly mellem Kina og Danmark med transport af udstyr i form af værnemidler til Rigshospitalet til bekæmpelse af coronavirussen.

Snart følger også beslutningen om, at Danske Bank dropper udbyttet for 2019. Mærsk-familien kan ikke sidde det officielle Danmarks mange og meget konkrete signaler om ikke at betale udbytte overhørig. Ingen tvivl om, at Robert Uggla godt kunne bruge et par milliarder fra Danske Bank-udbyttet til videre ekspansion i A.P. Møller Holding.

Mærsk-familien er inde i Danske Bank på den rigtigt lange bane, og derfor er en konsolidering af kapitalen i Danske Bank her og nu det altafgørende.

Robert Uggla er ikke en iværksætter af Guds nåde som sin oldefar, A.P. Møller. Måske mere end en imperiebygger som sin morfar, Mærsk Mc-Kinney Møller. Det er i hvert fald dette, Uggla den yngre er i færd med i A.P. Møller Holding.

At bygge et nyt, bredspektret erhvervskonglomerat op fra grunden.