🇪🇺 For our global audience, here’s the English version of this interview. Click here.
Bornholm har længe været en stjerne på det gastronomiske landkort, men nu får øens fantastiske råvarer også en plads i cocktailglassene. Det sker på 17. etage i den ikoniske bygning “The Silo” i Nordhavn, hvor restauratør Michael Rønnebæk-Rørth står bag en ny bornholmsk skybar.
Bar 17 har et klart fokus på drinks produceret med bornholmske råvarer, og tre signaturcocktails er udviklet i samarbejde med kendte bornholmere. Eksempelvis kan man nyde en “Sol over Silo”, skabt sammen med filminstruktøren Lotte Svendsen, eller prøve “Løvehovedet” i samarbejde med skuespilleren Søren Hauch-Fausbøll. Sidst, men ikke mindst, kan man smage “Kaptajnens Kaffe”, udviklet i samarbejde med cykelrytteren Magnus Cort.
Vi har stillet Michael Rønnebæk-Rørth en række spørgsmål om projektet og hans personlige forhold til Bornholm.

Ny bornholmerguide på vej
dontt.dk`s Bornholmerguide står over for en omfattende fornyelse. – Danmarks største online guide til øen relanceres i et nyt format i april 2025. Vi glæder os allerede til at løfte sløret for, hvad det indebærer.
I mens du venter er vi på dontt.dk/bornholm
Bornholm har et unikt klima i Danmark med flere solskinstimer og højere gennemsnitstemperaturer, hvilket giver rigtig gode vilkår for råvarer.
Michael, Hvordan opstod idéen om Bar 17, og hvorfor blev det netop Bornholm, der skulle være i fokus?
“De sidste tre måneder har jeg brugt på at udvikle de rigtige koncepter til SiloCPH med en skarp rød tråd. Idéen opstod, da jeg på en tur over til min mor i Allinge sad på Bornholmerfærgen og læste om alle de fantastiske råvarer og restauranter, der findes på øen. Jeg tænkte, at nu hvor gastronomien og restauranterne har været i fokus så længe, kunne det være sjovt at lave en bar, som kunne fortælle den bornholmske historie. Og da Siloens barchef Oliver også kommer fra Bornholm, ligesom mig, syntes jeg, det var meget nærliggende, at omdrejningspunktet for Baren på 17. etage skulle handle om Bornholm.”
Din fortid taler for sig selv med hensyn til Bornholm, men hvordan vil du beskrive dit forhold til øen i dag?
“Jeg elsker Bornholm, og min mor bor der jo stadig. Jeg kommer på øen i løbet af året og holder sommerferie i Allinge med familien i uge 29 hvert år. Jeg var formand for Regional Madkultur Bornholm i to år, hvor jeg var på Bornholm op til flere gange om måneden. Da mit formandskab sluttede, kunne jeg godt mærke, at jeg lige skulle have en „Bornholmer-pause“. På det tidspunkt havde jeg også den bornholmske restaurant Koefoed, hvor jeg ofte rejste til øen for at besøge producenter.”

Michael Rønnebæk-Rørth
Stemningen er international, og mange gæster fortæller, at det føles som at sidde i New York eller en anden storby om aftenen, når man kigger på alle byens lys
Hvordan har samarbejdet med Lotte Svendsen, Søren Hauch-Fausbøll og Magnus Cort været?
“I betragtning af Bornholms størrelse er det imponerende, at øen har fostret så mange dygtige fagfolk, sportsfolk og kulturfolk. I min bog er Lotte, Søren og Magnus legender på hvert deres felt, som på dygtigste vis har skabt glæde og inspiration hos generationer af danskere. Det giver så god mening at hylde dem, skåle for dem og alt det, de har givet, med disse særlige cocktails. De har været supercool og samarbejdsvillige, og det er jeg dybt taknemmelig for.”
Hvilken bornholmsk råvare er din personlige favorit?
“Helt klart morbær, som gror vildt på Bornholm. Prøv at lave en crumblecake med morbær – det er fantastisk.”
Bornholm er en vigtig spiller på det gastronomiske danmarkskort. Hvorfor tror du, øen er så interessant gastronomisk?
“Bornholm har et unikt klima i Danmark med flere solskinstimer og højere gennemsnitstemperaturer, hvilket giver rigtig gode vilkår for råvarer. Når øen så også har en masse ildsjæle, der elsker at promovere og arbejde med bornholmske råvarer, stiger interessen udefra. Jeg skal ikke sige, at vores arbejde i Regional Madkultur Bornholm banede vejen for 10-12 år siden, men vores arbejde gik netop ud på at gøre Bornholm til en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige.”
Hvordan vil du beskrive Bar 17 for en, der besøger stedet for første gang?
“Kom, kom, kom – 17. etage skal opleves og er et helt specielt sted. Vi har 360 graders panoramaudsigt med gulv-til-loft-vinduer hele vejen rundt, hvilket giver optimale muligheder for at opleve København fra 70 meters højde. Stemningen er international, og mange gæster fortæller, at det føles som at sidde i New York eller en anden storby om aftenen, når man kigger på alle byens lys.”
Hvad håber du, gæsterne tager med sig fra en aften på Bar 17?
“Jeg håber meget, at de føler, at de har været på en bar med en rigtig fin storytelling, i nogle fantastiske rammer og med en fantastisk udsigt.”
Get smarter, faster!
Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.