Så kom dagen, hvor Rådhuspladsen i København igen stod skarpt. Metrobyggeriet er forlængst færdiggjort og i dag blev Dragespringvandet indviet. Dragespringvandet, der i mange år har stået i periferien af Rådhuspladsen, er nu flyttet ind centralt på pladsen – og er genetableret i den oprindelige form fra 1923.

Resultatet er imponerende og allerede nu kan man fornemme at det bliver et samlingssted for både turister og københavnere.


Dragespringvandet

Foto: dontt.dk


Overborgmester Sophie Hæstorp udtaler:  

”Vi skal bevare byens sjæl, så vi kan give en by videre til vores børn og børnebørn, der fortæller dem om vores historie. Det er Dragespringvandet med til på vores ikoniske Rådhusplads. Jeg synes, man kan fornemme historiens vingesus bare ved synet af det. Nu i sin originale form og i centrum af pladsen. Og så er det da kun glædeligt, at renoveringen er færdig og hegnet er fjernet. Hvem ved, måske får vi brug for pladsen, når vi forhåbentlig skal fejre en dansk Tour-vinder til sommer.”   

Tidligere formand for Hovedstadens Forskønnelse Bonnie Mürsch udtaler: 

“Det genetablerede og nyplacerede Dragespringvand er et storartet bidrag til Hovedstadens forskønnelse og fornøjelse.” 

FAKTA FAKTA FAKTA

Dragespringvandet blev tegnet af Joakim Skovgaard og Thorvald Bindesbøll i 1889. Først i efteråret 1904 kom der vand i springvandet. Lidt for meget vand til tider, syntes Borgerrepræsentationen.

I 1908 besluttede den derfor at etablere et lavt yderbassin om springvandet for at fange vildfarne dråber, der ellers kunne genere forbipasserende i blæsevejr.

Springvandet stod først helt færdigt i 1923, hvor en kæmpende tyr og drage blev opsat i det indre kar.

Da H.C. Andersens Boulevard blev udvidet i 1954, blev det nødvendigt at flytte Dragespringvandet 25 meter.

Det betød samtidigt et farvel til yderbassinet, der herefter i en årrække stod på Brønshøj Torv.

I 2016 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at flytte Dragespringvandet til en mere central placering på Rådhuspladsen, når metroens forplads stod færdig.

Renoveringen og arbejdet med den nye placering begyndte i 2020.

Nu er yderbassinet blevet genetableret på den centrale placering, og der er vand i springvandet igen.


Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.