Efter 30 år er en ikonisk københavnerattraktion genopstået. Vi taler om “vejrpigerne” på Richshuset stråt overfor Rådhuset i København. De har nemlig været ude af drift i 3 årtier. Hvis du ikke aner hvad vi skriver om, så lad os lige ridse det op.

Richshuset blev oprindeligt opført i 1936 som et kontorhus for den dengang populære kaffeerstatningsproducent Richs. Dets mest genkendelige træk er uden tvivl det hjørnetårn, hvor de to vejrpiger holder til. I mange år var vejrpigerne en fast del af bybilledet, hvor de markerede vejrudsigten for forbipasserende: Cykelpigen træder frem, når vejret varsler sol, mens paraplypigen, ledsaget af sin hund, vises frem ved udsigt til regn.

Desværre har mekanikken, som får figurerne til at rotere i takt med vejret, stået stille siden begyndelsen af 1990’erne, primært på grund af manglende vedligeholdelse. Med genopretningen af mekanikken kan københavnerne igen glæde sig over den charmerende tradition, der nu er tilbage efter 30 års stilstand.


Richshusets historie

Richshuset blev opført i en tid, hvor København gennemgik en markant udvikling som storby. Arkitekten bag bygningen, Alf Cock-Clausen, designede det med klare referencer til samtidens internationale kontorbyggeri, men det var især vejrpigerne og det tilhørende tårn, der gav bygningen sin unikke karakter.

Cock-Clausen stod også bag andre markante bygninger i København, men hans designstil var eklektisk, hvor han blandede elementer fra jugend, nyklassicisme og art deco. Richshusets markante stribede murværk og de karakteristiske neoninstallationer har gjort det til et vartegn, selvom bygningen i sig selv måske aldrig blev betragtet som arkitektonisk fremragende.

Den oprindelige idé bag Richshusets vejrpiger kom fra billedhuggeren Einar Utzon-Frank, en kendt skikkelse inden for dansk kunst. Han designede de to vejrpiger, som blev en fast del af Københavns byliv lige fra bygningens indvielse i 1936. Ud over vejrpigerne er Utzon-Frank kendt for flere andre ikoniske værker, såsom rytterstatuen af Christian 10. på Sankt Annæ Plads og »Slangedræberen« i Politigården.

Vejrpigerne

Fik du læst?

 Falktoft: Vi elsker at arbejde med Prolog – nyt kaffesamarbejde lanceres

Læs om det nye samarbejde ml. Her går det godt og Prolog (her)


Get smarter, faster!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.