Interview med Petra Kleis, fotograf. 

 Du har helt sikkert oplevet og set hendes arbejde før. Magasinforsider, portrætter, reklamer eller andre placeringer, hvor fotografiet spiller ind. Sidste år stod hun blandt andet bag portrætterne af Dronning Margrethe, men i Petra Kleis´ tempo føles det allerede som flere år siden. Dontt-læsere har senest stødt på hendes billeder, da Peter Falktoft og Esben Bjerre indtog forsiden på Euroman.

I dag kan du møde en af Danmarks mest eftertragtede fotografer, som fortæller om sit 2021 og lidt om det kommende år.

Hvordan har 2021 været for dig rent professionelt?

2021 har været et rigtig, rigtig godt år! Jeg har løbet meget stærkt og øvet mig i at sige mere nej tak, så jeg ikke ender med at drukne.

Hvilken udvikling i virksomheden er du mest tilfreds med?

Jeg er meget tilfreds med, at jeg har fået mine kunder med på, at der skal skydes langt mere analogt end digitalt. Det er sværere, dyrere, mere risikabelt, mere tidskrævende, røvirriterende og MEGA fantastisk. Det har givet mit arbejdsliv en ekstra dimension. Jeg føler, at jeg endelig er blevet at blive ret godt til det! Det tog lige et par år og kostede lige røvmange penge…

Hvad har været den største udfordring? 

Den største udfordring er at finde en balance mellem mit privatliv og mit arbejdsliv. Jeg arbejder generelt for meget! Det er svært at skrue ned, når man vitterligt elsker sit job. Jeg kan mærke, at jeg savner tid, hvor jeg ikke skal løbe stærkt og trække mine piger afsted om morgenen for at nå ting, og at når de har svært ved at huske, hvem jeg er, skal man lige skrue lidt ned for arbejdet ; )

.. Jeg bliver mere og mere klar over, at det er en af voksenlivets store udfordringer! – Alle ved, at når man ligger på sit dødsleje, er det ikke arbejdet, man fortryder, man ikke brugte mere tid på, men derimod det der ægte betyder noget; venner og familie.

Det er meget vigtig for mig ikke at blive en af den slags fotografer, hvor arbejdet er hele ens identitet, for det kan kun ende med at blive en frygtelig tom følelse.

Hvad er det vigtigste, du har lært i år? 

At en Volkswagen fra 90´erne er langt langt billigere i værkstedsregninger end en Land Rover fra 90´erne.

Koooooom Nuuuuuuu

Hvem har inspireret dig allermest i år? 

Det har min kusine Stine. Hendes mand og faren til sine to børn blev erklæret terminal under et år efter sin kræftdiagnose. Den måde hun har klaret at passe på både sin elskede mand og sine to drenge med største overskud og styrke, er jeg fuldstændig på røven over. Jeg havde sat mig i et hjørne og tudet over livets uretfærdigheder! Da hun begravede ham for et par uger siden, var det nærmest hende, der trøstede venner og familie. Vi passer alle på hende og sørger for, at hun og drengene kommer igennem den her frygtelige situation. Livet koster, som præsten sagde. Jeg er sjældent enig med præster, men det der havde han ret i.

Hvad er ambitionen for 2022?

Arbejde mindre, færre værkstedsregninger, færre tømmermænd og flere kys til mine børn, venner og min kæreste.

Hvordan ser din egen hverdag ud?

Den starter med, at jeg får en fod i hovedet fra det barn, der har sneget sig op i sengen i løbet af natten, så bruger jeg ca. 40 min på at sige KOOOOOM NUUUUUUUUUU!!!! VI KOMMER FOR SENT!!!!!! HURTIGEREEEEEE!!!!!! FUUUCK!!- Når pigerne så er kommer i skole, tager jeg enten på location eller på mit studie, hvor jeg mødes med William, min vidunderlige assistent. Så skyder jeg ofte enten mode, presse for en artist eller et portræt, og så tager jeg hjem ved 17-tiden (hvis jeg er heldig). Laver mad, hvilket jeg elsker, drikker vin imens, hvilket jeg også elsker! Når pigerne sover, går vi ofte også i seng og ligger og ser film eller serier. Vi har verdens smukkeste soveværelse, så jo mere jeg er der, jo gladere bliver jeg.

Hvordan har dit medieforbrug set ud i 2021?

Det har være ret average tror jeg… Insta og dokumentarer er nok noget af det, jeg ser allermest.. Insta gad jeg godt at glo mindre på!.. Til gengæld vil jeg altid gerne se flere dokumentarer.

Hvad vil du gerne have mere tid til i 2022? 

Jeg vil gerne have mere tid til at lave ingenting! Jeg har ekstremt meget energi og er meget dårlig til at lave ingenting.. Det skal jeg øve mig på! Bare slappe af og ikke have gang i noget konstant!

Mere Petra Kleis:

Petra Kleis: Jeg siger “nej tak” til job, hvis jeg kan mærke jeg er ligeglad. Læs her.
Weekend med fotograf Petra Kleis. Læs her.


En ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.