Sandra Willer ved efter ti år som influencer, hvad det vil sige at være smuk i andre menneskers øjne, men det glamourøse liv på Instagram udløste også en indre kamp i hende.
Interviewet er bragt i samarbejde med Berlingske og skrevet af Amalie Haun. Billederne er taget af Søren Bidstrup.
Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.
Facts:
Sandra Willer, 25 år.
Oprettede sin egen blog i 2012 og har arbejdet som influencer siden. Herunder på Instagram og YouTube.
I 2018 grundlagde hun sin onlineforretning »Club Lemonade«, hvor hun solgte lingerie, bade- og nattøj. Forretningen er p.t. lukket, fordi hun vil fokusere på andre projekter.
Rådgiver og laver konsulentarbejde om blandt andet influencer-marketing.
Uddannet »Life & business coach« hos Sofia Manning
Har en podcast, hvor hun taler om alt fra astrologi og selvkærlighed til finansiel investering.
Kilde: LinkedIn, Sandras-Space.dk
»Du ligner seriøst J.Lo på foto 3.« »Så smuk altså.« »Så lækker.«
Sådan lyder en række kommentarer til et Instagram-opslag fra den 25-årige influencer Sandra Willer.
Her står hun i en blomstret bikini, helt solbrun og med løst, bølget hår. Benene er krydset, så hendes positur ligner et lille s, alt imens hendes højre hånd støtter sig til et tørrestativ, der sniger sig ind på billedet.
Kommentarsporet taler sit tydelige sprog: Følgerne synes, at Sandra Willer er smuk.
Omtrent 125.000 mennesker følger med i hendes liv på de sociale medier Instagram og YouTube, og hun er en af dem, som kan leve af at være sig selv og reklamere for produkter fra forskellige virksomheder.
Men det glamourøse liv som influencer har haft konsekvenser – positive såvel som negative – for Sandra Willers indre liv og syn på sig selv.
Det handler denne artikel om: Hvordan man som ung influencer kan lade sig påvirke af den onlineverden, man er født ind i.
Det er en historie om forfængelighed og andres blik på en, når man er sit eget produkt. Om hvad det vil sige at være smuk i andres øjne. Om skønhed betyder noget. Og hvordan man finder sin vej ind i det.
Blinkfang
Allerede i 2012 begyndte Sandra Willer at blogge. Hun var da 15 år.
Og med et 10-årigt arbejdsliv i branchen, hvor hun på nettet skriver om sit eget liv, ved hun om nogen, hvilke øjne der er rettet mod en. Særligt som influencer.
»Det vil være en smule naivt at sige, at mit udseende ikke har hjulpet mig,« siger Sandra Willer.
»De sociale medier handler meget om blikfang. Det er måske det blikfang, som har gjort, at jeg passer ind i nogle kasser, som folk så har haft lyst til at følge eller klikke på,« siger hun.
Samtidig tænker Sandra Willer på dem, som ikke ser ud, som hun selv gør.
»Det er skørt at tænke på, at det kan være sværere for nogle at være influencer, hvis de ser ud på en anderledes måde. Også selv om de har mere på hjerte end mig,« siger hun.
Det gælder om at finde balancen mellem, hvad der er smukt, hvad der er skønhedsidealet, og hvad der er hendes egne usikkerheder og problemer, lyder det.
På den anden side kan det også være svært at vurdere, hvorfor folk behandler hende på en bestemt måde. Hun har jo aldrig prøvet at være andre end sig selv.
»Jeg kan ikke vide, om folk er venlige mod mig, fordi jeg selv prøver at være venlig, eller fordi jeg ser ud på en bestemt måde. Og omvendt. Behandler de mig dårligt, fordi jeg spejler noget i dem, som gør dem usikre eller jaloux?« spørger Sandra Willer.
»Sådan noget har jeg oplevet, da jeg var teenager især,« siger hun.
Særligt fra andre kvinder. En underlig, negativ energi.
Tanker som: »Har jeg gjort noget forkert?« popper frem som noget af det første.
»Det er først lidt senere, jeg overvejer, at det måske kunne være på grund af mit udseende,« siger hun.
En episode for nogle måneder siden husker Sandra Willer stadig tydeligt.
Hun skulle ud at spise med sin veninde. Det var aften, hun havde gjort noget ud af sig selv og følte, at hun så godt ud.
Men fra det sekund, de to kvinder kom ind på restauranten, var der en tredje kvinde, lidt ældre end Sandra Willer, der kiggede på dem. Eller nærmere nidstirrede dem, ifølge Sandra Willer, der overvejede, hvad grunden kunne være: Var det, fordi den fremmede kvinde syntes, jeg lød irriterende? Var det, fordi kvinden kunne genkende mig fra sociale medier?
»Nej,« tænkte Sandra Willer. Det kunne ikke være derfor. Kvinden lignede ikke en fra hendes målgruppe, og hun havde ikke nået at sige noget, inden hun og veninden satte sig ned.
»Den eneste konklusion, jeg kunne drage, var, at det havde noget med mit udseende at gøre. Jeg kendte hende ikke og har ikke gjort hende noget, så vidt jeg ved,« siger Sandra Willer.
»Hendes blik var ret intenst.«
Glamorøs usikkerhed
Livet som blogger og influencer er Sandra Willer utrolig taknemmelig for, men hun erkender samtidig, at det har påvirket hendes selvværd og selvtillid, særligt fordi hun begyndte så ung.
Som 15-årig er man i en selvbevidst alder, og man bliver det endnu mere, når man også lægger billeder ud af sig selv på sociale medier. Billeder, hvor man skal fremstå smuk. Det kunne hun godt komme til at forsvinde ind i, fortæller Sandra Willer.
Hvordan påvirkede det dig?
»Jeg følte mig meget usikker i min egen krop, og det ville påvirke mig meget, hvis der var nogen, som sagde noget dårligt om mit udseende eller ikke syntes, jeg var smuk,« siger hun.
Helt konkret var der en særlig del af hendes krop, som hun ikke kunne lide.
»Da jeg var yngre, var jeg enorm usikker på mine små bryster,« siger hun.
Hvordan kan det være?
»Jeg tror, det havde noget at gøre med skønhedsidealet dengang. På det tidspunkt var det Victoria’s Secret-modeller, jeg så op til. Godt nok havde jeg smilehuller, det lange hår og en flad mave ligesom dem, men brysterne manglede. Jeg forbandt modellernes udseende med femininitet og sensualitet,« siger hun.
I dag synes Sandra Willer, at hendes bryster er smukke, og hun er glad for sig selv og sit udseende. Særligt efter at hun har arbejdet med sig selv, fået erfaringer med sin egen krop og det modsatte køn, har hun fundet mere ro i sig selv.
»Det var nok en tanke om, hvorvidt der var nogle, som ville have mig. Det kan virke fjollet at tænke på nu, men dengang var det jo reelt,« siger Sandra Willer.
»I dag er jeg nået til et sted, hvor det kun larmer nogle gange. Det tror jeg, det vil blive ved med at gøre.«
Hvad larmer?
»Usikkerhederne. Jeg kan få en tanke eller komme til at sammenligne mig med andre, men jeg er hurtig til at trække tanken tilbage. For det er ikke særlig rart at have det på den måde,« siger hun.
Det var nogle af de samme tanker, hun havde i forhold til at medvirke i denne artikel.
Tanker, om hun var pæn nok, om nogle ville tænke: Hvorfor lige hende? Der er andre, der er smukkere.
»Det er jo også en grad af usikkerhed,« siger hun.
Andres blik
Usikkerheden påvirkede også, hvilke billeder Sanda Willer lagde op af sig selv på Instagram.
»Da jeg var yngre, fremstillede jeg mig selv mere »lækker« og »babet«. Det skyldes nok, at jeg syntes, at Victoria’s Secret var pænt, og det er jo også meget »babet«,« siger hun.
I dag kan hun stadig tænke over sine gode vinkler, når hun filmer sig selv til YouTube, og få negative tanker, hvis ikke makeuppen sidder perfekt. Hun prøver dog at sige »pyt«.
Men samtidig er det en balance.
For Sandra Willer elsker at »pynte sig«. Hun går op i æstetik, og Instagram lægger netop op til, at man fremhæver det gode ved sig selv.
»Det ene udelukker bare ikke det andet. Jeg ønsker ikke en dissonans mellem den, jeg er, hvordan jeg ser ud på gaden, og hvordan jeg ser ud på et billede. Det er en balance, jeg gerne selv vil finde uden at skulle overidentificere mig med det ene eller andet,« siger hun.
Man kan tænke, at det generelle udtryk på Instagram, hvor det hele skal se »perfekt« ud, også kan have en negativ indflydelse på unge kvinder eller mænd. Hvordan er din rolle i det?
»Jeg føler, jeg deler på en nuanceret måde. Jeg taler om det at opleve angst, og at min hjerne godt kan være en smule krøllet. Jeg har ikke et behov for, at mit liv fremstår mere perfekt, end det er,« siger hun og fortæller, at hun begyndte at blogge, fordi hun godt kan lide at skrive og sætte ord på sine tanker.
»Jeg gør mig enormt mange tanker om, hvordan jeg fremstiller mig selv, og ikke bare, hvad jeg får ud af at fremstille mig selv perfekt. Det handler også om, hvad andre får med,« siger hun.
Har du selv søgt anerkendelse gennem sociale medier?
»Det har jeg helt klart. Især da jeg var yngre. Og jeg fik den jo også, hvilket var fedt for mig. Men jeg nåede også et punkt, hvor det gik op for mig, at jeg ikke havde lyst til at basere måden, jeg har det på, ud fra det.«
Hvorfor?
»Fordi det er meget flygtigt. Mit humør skal ikke afhænge af, om der er nogle, der har sagt, at jeg er pæn eller grim. Om mine bryster er gode nok eller ikke er gode nok.«
Det var dejligt at få komplimenter og anerkendelse, forklarer hun. Men det var, som om det aldrig rigtig var nok.
Hvor anerkendelse skal komme fra
Det kan lyde, som om det kun har haft negative konsekvenser for Sandra Willer at være influencer.
Det har det ikke.
Hun er blevet mere udadvendt, fordi hun i en tidlig alder skulle begynde at opbygge og bruge sit netværk, ligesom hun i en alder af 25 år nu kan være selvstændig.
Men hun kan stadig tænke over udseende – også hvordan andre ser ud.
»I mit arbejde er jeg stødt på kvinder, hvor jeg tænkte ‘okay, hvis jeg ser sådan ud, ville jeg aldrig have nogle former for usikkerheder’. Men når jeg så har lært dem at kende, og vi står ude på pigetoilettet, ser de også nogle af usikkerhederne i spejlet,« siger hun.
Man altid vil have en grad af usikkerhed. Selv hvis man lever op til skønhedsidealet om, hvad der er smukt, mener Sandra Willer.
»Går man i sammenligningsfælden, vil der altid være en, der er smukkere,« siger hun.
I stedet skal man gøre noget andet.
»Anerkendelse skal komme indefra, ellers vil man blive ved med at søge efter den,« siger hun.