Samtale med Alexander Klint, Future Impact Nordics

Byggebranchen i Danmark står over for store udfordringer. Der er en lang række strukturelle problemer – fra administration og organisering til markedsføring – der fejler.

Det vil danske Future Impact Nordics (FI) ændre på. Med en ny co-founder-model vil de skabe sunde, velfungerende virksomheder, hvor fagfolk kan fokusere på deres håndværk, mens FI tager sig af alt det administrative.

Future Impact har allerede skabt flere virksomheder, men nu går de skridtet videre. De søger nye co-foundere til faggrupperne Murer, Elektriker, VVS’er, og Gulve.. Målet? At gøre byggebranchen mere corporate og minimere de risici, der typisk får små og mellemstore virksomheder til at vakle.

Men hvordan fungerer modellen i praksis? Hvad kræver det at blive co-founder i et FI-selskab? Og hvilke ambitioner har Future Impact for de kommende år?

Vi har talt med Alexander Klint for at få svarene.

Visionen er i al sin enkelthed, at vi ønsker at skabe sunde og velfungerende virksomheder.

Alexander Klint

Alexander Klint


Hvad er den overordnede vision bag jeres co-founder-model, og hvordan skiller den sig ud fra traditionelle tilgange i byggebranchen?

“Visionen er i al sin enkelthed, at vi ønsker at skabe sunde og velfungerende virksomheder, som er markant mindre risikable, end vi ellers oplever i branchen. Sidst vi så statistikken, stod byggebranchen for omkring 35% af alle konkurser i Danmark. Det vil vi gerne vise, at man kan gøre anderledes.

Vores koncept går derfor ud på, at alle vores underselskaber kan drage gavn af vores funktioner inden for økonomi, HR og rekruttering, marketing og administration. Vi ser det meget som en inkubator, hvor dygtige udførende fagfolk kan koncentrere sig om de områder, hvor de er stærkest, samtidig med at vi tager os af alt det, der ofte negligeres i mange små og mellemstore virksomheder. Det skal gerne resultere i langt bedre og mere planlagt drift og vækst.”

Du nævner “at gøre byggebranchen mere corporate” – hvad ser du som de største udfordringer i den proces?

“Den største udfordring er nok, at det er meget anderledes, end man er vant til i branchen. Nogle kan synes, det er totalt overkill at sidde med likviditetsanalyser, månedlige P&L-rapporter og snakke rekrutteringsstrategier. Fundamenterne i alle vores selskaber er ens, og vi afholder også fælles arrangementer med alle under Future Impact-paraplyen. Der ligger et kæmpe arbejde i dette, som særligt Troels og Darnell står for i reletion til byggevirksomhederne”

Den største udfordring er nok, at det er meget anderledes, end man er vant til i branchen

Future Impact

Troels Bjerregaard & Bodil Damgaard Møller, Creative Director hos re do

Om Future Impact Nordics, stiftet i 2023.

Ejes af Troels Bjerregaard, Darnell Marent og Alexander Klint. Det fungerer som en inkubator til startups og scale ups.
Kerneområderne ligger indenfor HR/P&C, økonomi og marketing, men varetager som udgangspunkt alle administrative opgaver som ikke har direkte link til


Kan du fortælle lidt mere om FI Murer, FI Gulve, FI El-installatør og FI Maler – hvorfor er I landet på præcis de brancher?

“Nu har vi faktisk lige fundet en co-founder til FI Maler, hvor Nadia netop er startet. Hun skal nu tage samme rejse, som Stolberg & Nordby gjorde sidste år, hvor de gik fra 2 til 12 ansatte på 12 måneder.

Vi ønsker som udgangspunkt at få alle faggrupper på tværs af byggebranchen, så vi kan få en fuld bingoplade. Vi startede med de faggrupper, hvor vi allerede havde en del arbejde sidste år. Der har vi allerede en lang række kunder og samarbejdspartnere, så det bliver plug’n’play.

Vi har jo også åbnet FI Ejendomme, hvor vi køber renoveringsmodne ejendomme og viser, hvordan man kan renovere på en god og effektiv måde – og så sælger vi dem igen. Her ønsker vi også at skabe nogle helt unikke rammer, hvor vores egne folk kan gå. Det kan Darnell fortælle meget mere om en anden gang”

Hvilke egenskaber og værdier leder I efter i potentielle co-foundere til jeres nye virksomheder?

“Ønsket om at udvikle sig selv og sin forretning, åbenhed for forandring og sult.

Sult er klart et helt unikt karaktertræk, som vi leder efter hos alle – både medarbejdere og co-foundere. Vores selskab har så indoktrineret fokus på vækst og udvikling, at man vil falde bagefter uden sult. Når man er sulten, skal alt nok gå, for vi er alle rigeligt forskellige til, at vi nok skal kunne udfordre hinanden på udviklingen.”

Jesper Buch inspireret model

Hvad er det, I kan tilbyde fra start – helt konkret?

“Vi tilbyder allerede et samarbejdsnetværk med etablerede kunder, leverandører og samarbejdspartnere fra FI Entreprise, Stolberg & Nordby og nu FI Maler.

Derudover tager Future Impact sig af alt inden for økonomi, marketing, HR & rekruttering samt al øvrig administration. Så kommer vi selvfølgelig med en masse sparring og sikrer, at selskaberne har en fornuftig økonomi.”

Du har tidligere nævnt Jesper Buchs iværksætterakademi som en inspiration for mig! Kan du uddybe det?

“Vi har set nogle ekstremt imponerende optagelsestal fra hele Niels Brock, efter Jesper Buch åbnede sin gren derinde. Det taler rigtigt godt ind i det seneste årtis fascination af iværksætteri og måske også nutidens unges håb om frigørelse og frihed.

Ved at vise, at man kan skabe nogle attraktive arbejdspladser og vilkår igennem vores koncept, håber vi da også, at det kan få flere til at få øjnene op for en teknisk uddannelse.

Vi er selv stolte over at skabe danske arbejdspladser, hvor folk kan tjene gode penge og samtidig arbejde under rigtigt gode forhold.”

Så store er ambitionerne

Er der andre brancher eller virksomheder, der har inspireret jer i arbejdet med at udvikle FI’s model?

“Vi har ikke set mange tage forskellige brancher og faggrupper ind under samme tag på samme måde, som vi gør nu.

Altså, det var jo skidehyggeligt og sjovt at se Sarah (Grünewald) fra re do® stå og sætte gang i festen til julefrokosten sammen med alle håndværkerne.

Helt oprindeligt var vi dog meget inspirerede af den imponerende integrations- og opkøbsstrategi, som DSV har udført, og det gav os helt sikkert nogle idéer til vores færd.”

Hvad er jeres ambitioner for Future Impact Nordics de næste fem år, og hvordan ser du FI’s rolle i at skabe en mere attraktiv og moderne byggebranche?

“Vi har store ambitioner for Future Impact Nordics og ønsker en aggressiv ekspansion, hvor vi gerne skal have flere selskaber ind årligt. Det kan være på tværs af brancher, men i første omgang skal vi have vores basisfundament på plads hen over de næste par år med minimum tømrer, maler, murer, VVS og elektriker.

Vi tror, at Future Impact kan være med til at skabe arbejdspladser, som minder mere om det, man ser i næsten alle andre brancher – med finansiel stabilitet, klare strategier og visioner, værdier, der afspejler de ansattes, samt en ordentlig kultur og et godt arbejdsmiljø for alle. Derigennem tror jeg også, at vi kan tiltrække flere og anderledes personer til byggebranchen, og det vil være med til at skubbe hele branchen fremad.”


Mere?

Læs vores store interview, hvor Alexander Klint og Sarah Grünewald fortæller om planerne for re do.

Grünewald er tilbage hos re do: Fundamentet kom på plads med Future Impact. Læs her

Sarah Grünewald

Get smarter, faster!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.