I denne uge kunne F.C. København fortælle, at de har etableret et samarbejde med Det Runde Bord, der sikrer, at overskudsmad fra F.C. Københavns kampe bliver delt ud til udsatte i København.

Selv fortalte Brian Månsson, Director of Venue i Parken, at der allerede er blevet delt over 1000 måltider ud efter de første par kampe:

”Tiltaget er også et led i vores ”Vi er København” strategi, hvor et af fokusområderne er at blive en større del af byen og tage et ansvar for den.”

Men hvor meget hjælper det egentlig? Vi tog en snak med Peter Haugelund, som er direktør for foreningen Det Runde Bord.

Foreningen Det Runde Bord formidler gratis overskudsmad via innovative løsninger og har siden opstart sendt millioner af måltider ud til mere end 150 forskellige omsorgssteder. Hovedfokus er på mennesker med hjemløshed, problematisk forbrug af rusmidler samt psykiske og sociale problematikker.

Peter, Hvad betyder samarbejdet med F.C. København for jer? 

“Forventningerne til samarbejdet med F.C København/PARKEN er store. Når der samles mennesker til en event, i meget store antal, som tilfældet er til F.C. Københavns kampe, så vil der ofte være et overskudsprodukt i form af mad. Dette skyldes, at når man skal sikre, at der er mad nok til alle, vil der uundgåeligt være en eller anden størrelse af overskudsmad. Kokke i dag har stort fokus på madspild, men som sagt er det også meget vigtigt, at man kan levere den efterspurgte mad.

Kokke hader at smide deres mad ud, og samtidig har vi igennem de mange år, vi har formidlet overskudsmad til socialt udsatte oplevet, at der hos kokke er en meget stor social forståelse, så løsningen ligger lige til højrebenet, CSR i Superliga-klasse.

Miljøet vinder ved, at maden ikke går til spilde, kokkene er glade, vi er glade, fansene er glade for at deres klub tager ansvar og sidst, men vigtigst af alt, dem der får maden, medmennesker der lever i en hverdag med kaos og hjemløshed – måske sideløbende med misbrug og massive psykiske og sociale problemer, de er også rigtigt glade og får et godt tilskud til deres ernæring. At opleve modtagernes smil og store glæde, når vi deler maden ud, viser også en anden og meget vigtig værdi, nemlig at de føler sig set.

Nogen, som de ikke kender, har gjort en indsats for, at de nu kan spise et lækkert luksusmåltid, den glæde er uvurderlig og så fin at opleve.”

"Så ja, der er et ekstrem tørt sted, som tiltaget kan være en god del af løsningen på."

Omdrejningspunktet for samarbejdet er overskudsmad. Mangler I/de hjemløse generelt mad? Omformuleret. Falder det på et tørt sted? 

“Det Runde Bord har siden 2014 uddelt, hvad der svarer til 7 millioner måltider gratis til det sociale område. Det har været overskudsmad fra primært mega events, sportsbegivenheder, festivaler,  konferencer og engross-branchen, ofte i næsten ufattelige mængder. Vi har til d.d. aldrig oplevet et afsætningsproblem.

Det Runde Bord opererer hovedsageligt i København, hvor koncentrationen af blandt andet hjemløse er størst. Vi kan uden problemer afsætte 2-3000 måltider på hvilken som helst dag, for det meste er bilen tom på under én time, så behovet er tydeligt tilstede.

Men nu hvor krisen rammer rigtigt mange mennesker, og familier kæmper med at få madbudgettet til at hænge sammen, rammes vores modtagere særligt hårdt. Det er mennesker, der meget sjældent har overskud til at opsøge diverse tilbud af fx. uddeling af overskudsmad. En del af dem, særligt dem der kæmper med en eller flere tunge psykiatriske diagnoser, måske sideløbende med et misbrug, prioriterer desværre ikke altid en sund og nærende kost højest. Dette, sammen med den høje inflation, har ulykkeligvis haft en meget uheldig effekt, de taber sig voldsomt.

Vi så det under Corona-nedlukningen, da de fleste suppekøkkener lukkede ned. Når medmennesker, hvis ernæringstilstand og fysik i forvejen er ringe, indtager endnu mindre mad og samtidig ofte mad af ringe ernæringsværdi, så sker der store fysiske skader, kroppen æder så at sige sig selv. De fleste havde ikke en energireserve i form af kropsfedt, og så er det muskelvævet, og de indre organer der tæres på, og dette tager meget lang tid at genopbygge.

Da Corona-nedlukningen ramte, også de omsorgssteder hvor mange særligt sårbare socialt udsatte normalt indtager deres primære måltider, fik Det Runde Bord meget hurtigt sat en indsats op, hvor vi 7 dage om ugen kørte ud med mellem 250 – 1000  måltider dagligt, i alt 110.000 enkeltpakkede måltider til de ramte. Vi lånte os frem til køkkener og fik usædvanligt hurtigt en brugbar økonomisk opbakning til indsatsen.

En lignende indsats er yderst nødvendig nu, og det kan ikke vente til en gang til næste år. Det er nu, at skaderne opstår. Hvis der ikke straks handles, så vil det få meget uheldige følger, blandt andet hos en stor gruppe af hjemløse, og mennesker med et uhensigtsmæssig forbrug af rusmidler. Der vil uden tvivl opstå varige skader og i yderste konsekvens måske dødsfald til følge.

Så ja, der er et ekstrem tørt sted, som tiltaget kan være en god del af løsningen på. Det Runde Bord ville gerne meget mere, men vi har ikke økonomien og heller ikke et fast køkken at arbejde i, måske kan samarbejdet med F.C. København på en eller anden måde, skabe en platform, hvor vi kommer tættere på.”

Hvordan bliver maden fordelt? 

“Maden bliver pakket af kokkene fra Parken. Det Runde Bord afhenter og fordeler maden til dem, vi af erfaring ved har behovet, alt efter fødevarestyrelsens regler og forskrifter.”

Bare for at få et overblik over udfordringerne. Hvor mange hjemløse er der egentligt København? 

En hjemløsetælling i 2022 viste at der er 1.370 hjemløse i København. Dette tal tegner dog ikke det fulde billede af virkeligheden. Der er tal, der viser, at der i Danmark er omkring 135.000 socialt udsatte, hvoraf en uforholdsmæssig del af dem har ophold i Københavnsområdet. Ud fra vores erfaring er der i København over 5.000 særligt sårbare socialt udsatte, der er i en langt fra optimal ernæringstilstand, medmennesker der dagligt kæmper med en lang række af sociale udfordringer.”

Du kan læse mere om F.C. Københavns strategi “Vi er København” her.


Tilmeld gratis

Continued….

Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her.
En ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration.