Søndag den 9. juni skal hele Danmark til valg. Her skal vi stemme 15 danske politikere ind i Europa-Parlamentet. Men tvivlen er stadig stor. Ifølge en meningsmåling er hver anden dansker stadig i tvivl om, hvem de skal stemme på.

Noget, man til gengæld ikke burde være i tvivl om, er hvorvidt man skal stemme. Valgdeltagelsen er alt for lav.

Stemmeprocenten til EU-valg i Danmark har i nyere tid ligget på mellem 50-66%. Det kunne vi sagtens skrive en lang “pegefinger” tekst om. For ja, det er din borgerpligt at stemme. Og nej, du skal ikke tage demokratiet for givet og bla bla bla.

Men som med alt andet er det motivationen, der driver lysten. Valget er en oplagt mulighed for at samles med familie, venner eller kollegaer. Måske du skulle starte en ny tradition med dine nærmeste?

I en lille serie spørger vi en række personer om deres valgtraditioner. Dog starter vi lidt utraditionelt med to politikere, som jo typisk er til “eksamen” på en valgaften. Vi starter nemlig med Alex Vanopslagh og Ole Birk Olesen som begge sidder i Folketinget for Liberal Alliance.

Spørgsmålet er åbent: Har du nogen traditioner for din valgdag?

Husk at stemme den 9. juni. For husk, vi stemmer sammen!


Alex Vanopslagh, Har du nogen traditioner for din valgdag?

“Jeg har ingen faste traditioner for valgdagene. De senere år har jeg altid deltaget i valgfester for Liberal Alliance.

Valgdagen har altid været noget særligt, hvor man i løbet af dagen er spændt og har sommerfugle i maven. Særligt ved de valg, hvor man selv er opstillet.

Den eneste tradition, jeg har haft de sidste mange år, er, at jeg altid holder fri på valgdagen. Ikke noget med at dele de sidste flyers ud eller stå og skabe sig på Nørreport station.

Jeg sætter min lid til, at de foregående ugers indsats er nok – og så prøver jeg at nyde dagen ved at få trænet, gå en lang tur og spise frokost med folk, jeg holder af, inden valgfesten går i gang om aftenen.

Mit sekretariat vil have mig ud og dele flyers ud på Nørreport den 9. juni på valgdagen. Måske bliver min tradition brudt for første gang i år. Vi må se!”

Alex Vanopslagh

Jeg har også haft mine drenge med i stemmeboksen!

Ole Birk Olesen, Har du nogen traditioner for din valgdag?

“Jeg har ingen traditioner for valgaftener, andet end at jeg de senere år altid har deltaget i valgfester hos LA.

Mit første minde fra et valg må have været fra 1981, hvor jeg var otte år gammel. Jeg var i stemmeboksen på Agerskov Kro med min far og spurgte ham, hvem han stemte på. Han svarede: “På en som hedder Henning.”

Jeg går ud fra, at det var Henning Christophersen, daværende formand for Venstre, selvom han ikke var opstillet i Sønderjylland. Det var bare min fars forsøg på at nævne en Venstre-mand, som jeg måske havde set i fjernsynet, og min far stemte på Venstre.

Jeg har også haft mine drenge med i stemmeboksen, så de kunne se, hvad der foregik. Jeg er ikke sikker på, at man faktisk må tage nogen som helst med ind, men de valgtilforordnede ser gennem fingre med børn. Det synes jeg er godt – det er en god introduktion til den del af vores demokrati.”

Ole Birk Olesen

EU VALG

”Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.”


Har du set? Årets "top 10" til Bornholm er klar

Bornholm er en unik blanding af naturskønne landskaber, historiske seværdigheder og kulinariske oplevelser. Du har allerede Hammershus, Opalsøen og et besøg på røgerierne på listen. Her får du vores input på 10 steder, som vi synes, du skal opleve på Bornholm.

Fælles for dem alle er, at der er tale om sande bornholmske perler. Velkommen til “Top 10” på Bornholm anno 2024.

Læs med  [her]