Samtale med Alberte Emilie Rind Helsbro fra Eco Beach Camp på Bornholm.
Konceptet Glamping har de seneste år vundet frem i Danmark. Flere og flere finder det befriende af at være midt i naturen med komfort-elementer, som du kender fra et luksushotel.
Et af de mest roste og populære steder finder du på Bornholm. Navnet er Eco Beach Camp, som ligger helt for sig selv på en af Danmarks bedste strande, Balka.
Vi mødtes med Alberte Emilie Rind Helsbro, co-owner af Eco Beach Camp på Bornholm til en samtale om historien bag det hele. Udenfor sæsonen bor hun (og resten af familien) i København. Men øen har altid haft en speciel betydning for dem. Som Alberte selv beskrev det, efter vi havde talt i mindre end 5 minutter: “Bornholm har, selv om sommeren, en eller anden tidslomme-effekt. Her er en speciel ro og så smukt.”
Alberte er 24 år og har en bachelorgrad i teknoantropologi fra Aalborg Universitet.
....plads til at være sig selv og dyrke fællesskabet.
Allerførst Alberte, hvad er historien bag den her perle, Eco Beach Camp?
“Jamen, faktisk kom vi lidt skævt ind i det hele.
Det hele startede i 2015, hvor pladsen her blev sat til salg. På det tidspunkt var det en traditionel fastligger-campingplads. Mine forældre gik ind i projektet udelukkende som investorer.
Vores daværende samarbejdspartner, som skulle drive stedet, ville lave en surf-campingplads med undervisning osv. Det viste sig at være et totalt fejlmatch. De ting, som vi havde regnet med og var blevet lovet, viste sig ikke at være rigtige.
Da vi skulle have et vejskilt op igennem kommunen, fandt vi ud af, at vi ikke havde de rette tilladelser til at drive campingplads, på trods af at vi var blevet lovet, at der var styr på det af vores samarbejdspartner. Så det var noget rigtig øv, og vi måtte holde lukket i de næste 2 sæsoner, mens sagen mod kommunen kørte.”
Mistede man ikke pusten lidt der?
“Jo, meget. Vi spildte en masse energi og penge i den periode. Det var ikke sjovt. I den periode var vi nok i tvivl, om vi overhovedet kom op at køre igen. Men tingene kom på plads og i marts 2020 var vi faktisk tvunget til at tage en beslutning, da vi skulle sende en ny ansøgning ind. Her tænkte vi: “Fandme nej! Selvfølgelig skal vi i gang.”
Men I besluttede jer også for et andet koncept?
“Ja, det er rigtigt. Nu var det jo kun os, der havde stedet, så vi ville selvfølgelig sætte vores eget præg. Først og fremmest skulle det ikke kun være for folk, som havde lyst til at surfe. Men vi begyndte også at arbejde på komforten. Fra teltene, selve pladsen og mad og drikke. Vi skulle være en glampingplads, hvor der både er plads til at være sig selv og dyrke fællesskabet.
I 2020 var der ingen, der kendte os, så der var selvfølgelig også en kendskabsudfordring, som vi, især via de sociale medier og folk der anbefaler os til hinanden, er kommet langt med, når jeg ser på, hvor vi er nu.”
Alberte Emilie Rind Helsbro
"Vi er i en lille lomme, hvor vi er ude i naturen, men stadig har en vis luksus."
Og jeg blev fortalt, at du trods din unge alder har været med fra start. Hvad er du drevet af i dit arbejde?
“Ja, i 2020 var jeg herovre i en måneds tid, men har været tovholder på alt siden 2021. Menneskedelen i jobbet giver mig enormt meget. Jeg trives rigtig godt i værtsrollen. Det er enormt givende at være med til at være med til at give folk en god sommerferie. Vi skal hele tiden gøre det lidt bedre for vores gæster. Derfor er det også så skønt, at så mange kommer igen. Men jeg er også drevet af det store potentiale. Vi har allerede haft virksomheder, som har lejet hele pladsen, arrangementer og sågar et bryllup. De ting vil vi gerne mere af i fremtiden, uden at vi kommer til at gå på kompromis med de andre ting.”
Kan du ikke give os et “helikopter” overblik over pladsen, vi sidder på?
“Vi har 12 telte, som alle er indrettet med gode senge, økologisk sengetøj, håndklæder, strøm og lys. Vi er i en lille lomme, hvor vi er ude i naturen, men stadig har en vis luksus. Vi har faktisk tilladelse til 17 telte, men det er vigtigt for os ikke at have for mange mennesker ad gangen her på pladsen og i fællesfaciliteterne. Vi har vores cafe, hvor der er run på fra morgen til aften. Vi serverer morgenmad, frokost og lidt forskellige snacks. Vi har langbordspisning om aftenen 3 gange om ugen, hvor vores kok kommer og laver mad.”
Her finder du Eco Beach Camp:
Vestre Strandvej 39, Balka
3730 Nexø - Bornholm
Caféen er åben for alle fra kl. 8.30-18.00 hver dag.
People, profit & planet
Hvem er typisk jeres gæster?
“Vi har mange børnefamilier og par i alle aldre. I ugerne 28-30 er det især børnefamilier, som vi har. Det følger jo tit ferier i skoler og institutioner. Men som jeg har nævnt før, så kan det også være virksomheder. Det er et koncept, som jeg har arbejdet på siden oktober sidste år, og vi har allerede haft de første firma events. Det er her vores mulighed er, hvis vi skal få det fulde ud af sæsonen. Vores højsæson er fra juni til august, men vi må have åbent fra midt i maj til lidt ind i september.”
Hvad er ambitionerne for stedet?
“Vi har fokus på de 3 p’er (People, profit & planet). En stor del af vores DNA er også at passe på vores natur, affaldssortere, tilbyde økologiske varer osv. Det kan man ikke gøre, hvis der ikke er noget profit. For det er dyrt hele tiden at tage de bedste løsninger og ikke gå på kompromis. Det har betalt sig for os at gøre sig umage. Det er vigtigere, end at vi bare skal være større.”
Kunne man forestille sig et Eco Camp andre steder i landet eller på Bornholm?
“Jeg tror ingen af os har en drøm om at åbne en Eco Beach Camp andre steder, så det ligger ikke i planerne. Hvis man endelig skulle gøre det, skulle man gøre det i udlandet, hvor det ikke er så sæsonbaseret, som det er i Danmark.”
Mere følger: Det bliver ikke det sidste du har læst til Alberte og Eco Beach Camp på dontt.dk
Tilmeld gratis
Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.
Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”
Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.