Når dronning Margrethe på søndag d. 16. april fylder 83 år, er der ingen planer om abdikation og pension. Tværtimod har regenten kurs mod nye togter på sin livslange mission, der både er en pligt og et privilegium for Danmarks statsoverhoved.

Fødselsdage skal naturligvis fejres. Danskernes støtte til Kongehuset er stadig enorm, selv i en tid, hvor tilliden til andre institutioner viger.
Vi fejrer traditionen tro her, hvor vi har samlet facts, som du nok ikke vidste om vores dronning. I hvertfald ikke det hele.

Derudover vil (efter et par års pause) dronningen og den kongelige familie igen vise sig på balkonen.
Det sker foran Christian IX’s Palæ, Amalienborg fra kl. 12.00.

Et stort tilykke til vores alles dronning!


Dronning Margrethe

Foto: H.M. Dronning Margrethe fejrede sidste år sit regeringsjubilæum i Tivoli


Vores udvalgte citater:

 “Beskedenhed ved man ikke man har, før man viser det.”
Sagt i BT i 1988.  

“Et ægteskab er lidt af en urtepotte, som to planter skal bo i. Men man skal også passe den jord, de planter skal bo i.”
Sagt i Berlingske i 1989. 

“Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt. Hvis vi ønsker, at de nye år skal blive bedre end det gamle, er her et godt sted at begynde.”
Nytårstale i 1984. 

“Det må aldrig føre os ud i den misforståelse, at alt dansk er godt, ubetinget, og alt det fremmede mistænkeligt, blot fordi det er fremmed. En gold og afvisende nationalisme, der giver sig udslag i fremmedhad og ringeagt for mennesker, der er anderledes, både kan og skal vi tage afstand.”
Nytårstale i 1992.

“Mange flygtninge har søgt beskyttelse i Danmark, og det er vores ansvar at hjælpe.”
Nytårstale i 2015.

“Vi har ingen tradition for abdikation i Danmark. At være dronning, det er man for livet. Det er en livsopgave. Sådan har det været opfattet i alle de år, Danmark har været et kongerige. Og sådan mener jeg, det bør være.”
Sagt til Jyllands-Posten i 2010.

Seks ting, som du ikke vidste:

Dronningen lærte at læse allerede i 1. klasse.

Majestæten taler fem sprog. Ud over modersmålet dansk drejer det sig om engelsk, fransk, svensk og tysk.

Danmark har haft 9 statsministre og 24 regeringer i løbet af Dronningens regeringstid. Den første var Jens Otto Krag, som udråbte Dronningen som regent i 1972.

Det var Dronningen selv, der besluttede at anvende romertallet ”II” som en anerkendelse af Margrete 1., der aldrig formelt var Danmarks monark, men som rent praktisk varetog denne opgave.

Dronningen har tegnet sit eget monogram. Desuden står Dronningen bag Kronprinsparrets og Prins Christians monogram.

Dronningen har indført en særlig juletradition. Efter at Dronningen og den kongelige familie har været i kirke, samler Majestæten alle ansatte, der er på arbejde, og læser juleevangeliet for dem. Efterfølgende får alle en julegave af Dronningen.

Uddanelse:

​Dronning Margrethe gik i folkeskole i perioden 1946-1955 på Zahles Skole, heraf som privatist på Amalienborg fra 1946 til 1949. I perioden 1955-1956 gik Dronningen på North Foreland Lodge, kostskole i Hampshire, England. Dronningen blev nysproglig student i 1959 fra Zahles Skole (privatist). Herefter fulgte en periode i 1960-1965, hvor Dronningen studerede på universiteter i Danmark og i det øvrige Europa.

I 1960 tog Dronningen filosofikum på Københavns Universitet, og i perioden 1960-1961 fulgte Dronningen studier i arkæologi (Diploma in Prehistoric Archaeology) ved University of Cambridge. Dronningen læste statskundskab ved Aarhus Universitet i perioden 1961-1962, ved Sorbonne i 1963 og ved London School of Economics i 1965.

"Beskedenhed ved man ikke man har, før man viser det."

HM Dronning Margrethe


Stort interview:

Du kan her læse det store interview, som blev lavet med H.M. Dronning Margrethe i forbindelse med hendes 80 års fødselsdag i 2020.

Læs eller genlæs her.


Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.