I dag udkommer bogen “Instagrim”, som hvis det ikke var for Kong Frederiks bog, uden tvivl havde været årets mest omtalte til nu. Især efter et interview i Deadline på DR.

Bogen er skrevet af Cecilie Haugaard, som er model og influencer, og lever derfor blandt andet af Instagram. I bogen undersøger Cecilie, hvordan de sociale medier påvirker vores mentale sundhed. For hende har sociale medier selv spillet en stor rolle i hendes liv.

Hun har samtaler med (selvudnævnte) eksperter, hjerneforsker, psykolog med flere. Bogen er spændende fordi den er nysgerrig. Men hvorfor har Cecilie egentlig skrevet bogen? Hvad er motivationen bag? Her svarer Cecilie:

“Min motivation for at skrive den her bog er, at jeg på egen krop har mærket, hvad de sociale medier – i mit tilfælde Instagram – kan gøre ved dig, hvis du ikke bruger dem bevidst.

I samarbejde med bog, får Cecilie her lejlighed til at uddybe sit bogprojekt. Du finder bogen i landets boghandlere og her fra i dag.

Cecilie Haugaard

Cecilie Haugaard


Selv behov for et sundere mediebrug!

Cecilie, Hvad har arbejdsprocessen med bogen lært dig?

“Jeg havde allerede en del faglig viden om brugen af sociale medier fra Cillemouse – den falske virkelighed. Jeg har med Instagrim har lyst til at undersøge, om der ikke er en måde, hvor vi kan være på de sociale medier uden at få det dårligt med os selv og falde i de fælder, som de sociale medier sætter op for os for at få os til at blive?

Jeg har en masse positive oplevelser ud af at være til stede og interagere med folk på Instagram – men jeg synes, den her bog manglede. En bog om bagsiden, som ikke udskammer brugen, men hjælper os med at finde en vej frem i en verden med sociale medier.

Undervejs i min undersøgelse af, hvad de sociale medier gør ved os, stødte jeg på viden om, at der er ved at ske et skred i de to modi, hjernen opererer i. Hvor vi traditionelt har bevæget os cirka lige meget mellem den modus, hvor vi er direkte ”på” og den, hvor vi udfolder og gennemtænker, er vi i dag mest i den første modus. Den udvikling, som i høj grad tilskrives brugen af sociale medier, gør os dårligere til at handle, planlægge og være rationelle. Hjernen har brug for at gennemgå de oplevelser, vi har, når vi er ”på”.

Det giver så meget mening for mig. Jeg har brug for pausen, og forsøger i dag at se det som en gave, når jeg indimellem ikke har mobilen indenfor rækkevidde.”

Instagrim indeholder konkrete råd fra eksperter i sociale medier – hvad har du selv taget til dig?

“Jeg har haft behov for at lægge en sundere strategi for mit sociale mediebrug – og i dag sorterer jeg med hård hånd i, hvem jeg følger. Hvis jeg ikke bliver glad og inspireret, men derimod mærker noget negativ som misundelse eller mindreværd, muter jeg dem eller stopper med at følge dem, så jeg ikke bliver præsenteret for deres indhold hele tiden.

Det betyder ikke, at jeg ikke stadig kan finde på at tjekke dem ud, men så gør jeg det bevidst kun de dage, hvor jeg selv har overskud og er i godt humør.

Derudover har jeg skruet ned for mit forbrug og går kun ind og tjekker med et formål. Det kan være alt fra at blive inspireret til, hvad jeg skal tage på, inden jeg skal ud ad døren 15 minutter senere, til indretning, spisesteder og så videre.

Jeg er også blevet klogere på, hvorfor det er sådan en tidsrøver. Jo mere tid, du bruger derinde, jo flere penge tjener annoncørerne. Men jo længere tid, du bruger derinde, jo mere bliver dine tanker og følelser påvirket af det, du ser.

Jeg forsøger derfor ikke bare at være “passiv forbruger”, hvor jeg scroller formålsløst rundt. I stedet gør jeg mig klart, hvad jeg søger, inden jeg griber mobilen. Vil jeg selv poste noget? Vil jeg inspireres eller interagere med andre?”


Har du læst vores interview med  Cana Buttenschøn?

“Hitter med Cana Care: Det var da angstprovokerende at stå med 2000 produkter i sin lejlighed.” Læs med her!


Bliv opdateret på 5 min - hver uge!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.