D. 14 januar 2024 blev Kronprins Frederik udråbt til Kong Frederik d. 10 foran stort set hele Danmark. Festen fortsætter. For nu er der netop åbnet en hyldest udstilling på Amalienborg, der viser Frederiks vej frem til at blive monark af Danmark.

Hvis det lyder tørt – og kun noget for læsere af Billed-Bladet, så tager du fejl. Udstillingen er et sandt eventyr, som er tilsat en masse dansk virkelighed og hverdag. Det har netop været ingredienserne, med dronning Margrethe i spidsen, i at opbakningen til Kongehuset kun er steget og steget blandt befolkningen i de sidste 30 år. Vi vil have jordnære eventyr.

Hvis det lyder tørt - og kun noget for dem der læser Billed-Bladet, så tager du fejl


Kong Frederik

Udstillingen er bygget nogenlunde kronologisk op. Man træder direkte ind i de første år med babybilleder og hvad der dertil hører. Der er selvfølgelig også billeder med hans højt elskede farmor (Dronning Ingrid) som stråler stolt ved hans side.

Derefter får man igennem unikke fotografier, genstande, videoklip, lyd og malerier et glimrende indblik i Kongens liv. Du slipper formentlig for mange timers kongelig undervisning ved at gå igennem udstillingen.

Du kan blandt andet opleve: 

  • Talepapiret som han stod med, da han holdt tale ved tronskiftet. 
  • Kongens studenterhue med hilsner og hue klip fra 1986 fra Øregaard Gymnasium.
  • Kongens første skoletaske.
  • Den originale nihola ladcykel, som parret bragte sine børn til og fra børnehave i.

Og som et lille kuriosum vises portrætudstillingen i Christian VIII’s Palæ, hvor kong Frederik som kronprins havde sin egen lejlighed, inden han blev gift med dronning Mary i 2004.

Dronning Ingrid
Talepapir Kong Frederik

Det allerede legendariske talepapir, som Kong Frederik havde med på balkonen.
Foto: dontt.dk

Ingen anmeldelse uden en “Mona Lisa”

Udstillingen afsluttes meget passende med Frederiks sidste store folkelige begivenhed. Markeringen af tronskiftet. På en eller anden måde bliver det også udstillingens hovedattraktion. Det fungerer som udstillingens naturlige “største iagttagelses-stop”, som var det Louvres Mona Lisa. De færreste går forbi uden et billede af det føromtalte krøllede talepapir. Og dermed kunne livet som Danmarks konge gå i gang. 

Man kan besøge udstillingen på Amalienborg i København indtil 8. september 2024.

Udstillingen kan gås igennem på 20-30 minutter, men de vil sikkert gerne have, at du bliver lidt længere. Men anbefalingen er stor herfra! 

Vi bliver kimet ned!

Udstillingen har fået en god start. Det fortæller Nanna Ebert, der er kommunikationschef i Kongernes Samling:

“Vi er blevet kimet ned af folk, der vil booke gruppebesøg. Det er folk, der skal på udflugt og gruppeture, så vi forventer et stort ryk af gruppebesøg, siger Nanna Ebert. Samtidig har museet bidt mærke i, at der på åbningsdagen var flere unge gæster end normalt. Der var også flere danske gæster end på en almindelig dag, hvor de fleste af de besøgende er turister.”


Bliv opdateret på 5 min - hver uge!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.