For de fleste, og måske især hvis du er fra hovedstaden, så tænker de fleste på F.C. København, når de hører navnet Erik Skjærbæk.

For selvom han sjældent optræder i medierne, så ejer han den største aktieandel af PARKEN/F.C. København. Dermed har han sammen med folk som Karl Peter Korsgaard og Lars Seier Christensen den totale magt over skandinaviens største fodboldklub. Men kender du historien bag hans store formue? Det burde du, for der gemmer sig et sandt dansk iværksættereventyr.

Solgte sin virksomhed for 3,4 milliarder kr.

Erik Skjærbæk

Men bag historien om Erik Skjærbæk gemmer sig et sandt iværksættereventyr. Vi starter med at spole tiden tilbage til 2008 – få måneder før finanskrisen. Her solgte Erik Skjærbæk industrivirksomheden Svendborg Brakes, der producerer bremsesystemer til vindmølleindustrien, til den engelske kapitalfond Doughty Hanson. Handlen indbragte ham og hans forretningspartner hver 1,7 milliarder kroner.

Han gør hvad der skal til

Erik Skjærbæk overtog Svendborg Brakes i 1998. Men allerede i 1990 kom han til virksomheden, hvor han startede som salgschef. Egentlig var Skjærbæk uddannet maskinarbejder fra Sjørring Maskinfabrik i Thy. Men det var først i Svendborg Brakes, at karrieren for alvor tog fart. Her klarede han jobbet som salgschef overraskende godt. dontt.dk har talt med tidligere ansatte i Svendborg Brakes, der fortæller om et “vildt drive” og et “gå-på-mod” som var utroligt inspirerende. Kort fortalt, han vat (og er) typen der gør, hvad der skal til.

På det tidspunkt var Svendborg Brakes dog ikke nogen stor forretning. I 1998 blev Skjærbæk tilbudt at købe virksomheden fra de daværende ejere. Men da Erik Skjærbæk på ingen måde havde lommerne fuld af penge på det tidspunkt, måtte han sammen med sin senere partner, Jan Struve, gå i banken. Her fik de overbevist Danske Bank i Svendborg om, at de skulle låne 20 millioner kroner til at købe Svendborg Brakes. Så godt bundet op af bankens betingelser, så blev turboen slået til med Skjærbæk i spidsen. Ret hurtigt blev både omsætningen og især indtjeningen øget ganske betydeligt. Svendborg Brakes hev i 00’erne det ene millionoverskud hjem efter det andet, inden man i 2008 altså solgte virksomheden for 3,4 milliarder kr.

Aktiv investor

Efterfølgende har Erik Skjærbæk været en yderst aktiv investor. Udover fodbold og Lalandia i PARKEN, så har han blandt andet ejerskab i State, PureteQ, Holmsland Klit golf, en lang række ejendomme med meget mere. 

Citater

Selvom Erik Skjærbæk sjældent optræder i medierne, så har vi fundet et par citater fra den sydfynske forretningsmand.

Citater:

  • “Nogen sagde til mig, at jeg skulle investere i PARKEN, fordi det var et ejendomsselskab. Jeg vidste stort set ikke at det også handlede om fodbold”
  • “Vi var gode til at sælge bremser, hvorfor skulle vi ikke være gode til at sælge en virksomhed? Der var syv, der hver bød over 2 mia. kr. på Svendborg Brakes. Doughty Hanson ville give 3,4 mia. kr. kontant, og det var svært at takke nej til.”
  • “Der stod 200 mio. euro på kontoen. Det gjorde der ikke i går, men det gør der i dag. Min første tanke var, at jeg ikke måtte miste dem,” siger Erik Skjærbæk og fortsætter: “Det handler om at sprede risikoen. Derfor ville jeg gerne placere midlerne forskellige steder i verden. Hver gang, du spreder pengene lidt mere, falder dit afkast, men risikoen bliver også mindre.”
  • “Når jeg investerer i risikable projekter, afskriver jeg pengene mentalt, så jeg ikke bruger dem igen. Pureteq er i mit interne regnskab sat til nul kr., og så kan der jo kun komme en upside. I Svendborg Brakes gjorde vi det samme. Lagrene var altid godt skrevet ned. Vi greb det meget konservativt an.”
  • “Jeg aner ikke, hvem det er. Jeg har senere hen fået lidt at vide, men jeg forbeholder mig min demokratiske ret til ikke at sælge ud af min ejendom. Jeg er i PS&E som langsigtet investorer. Nogle ser enorme muligheder i fodbold – jeg ser enorme muligheder i Lalandia, hvor vi skal i gang med to nye projekter. Sådan noget synes jeg er morsomt, og så kan jeg da også more mig over, når vi vinder i fodbold – især hvis de vinder penge.”
  • “Jeg blev spurgt: “Erik, hvor meget kunne du tænke dig at købe”, og så åbnede jeg skuffen og så, der lå 65 millioner kroner. Det er derfor, vi er her i dag.
    (Spørgsmål til Erik Skjærbæk da han senest opkøbte flere PARKEN-aktier.

Bliv opdateret på 5 min - hver uge!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.