🇪🇺 For our global audience, here’s the English version of this interview. Click here.

Highland Park, skotsk whiskydestilleri baseret i Kirkwall i Orkney, hvilket gør Highland Park til Skotlands nordligste destilleri, lancerede i går deres nyeste whisky Between You & I – et samarbejde med ingen ringere end den svenske topkok Björn Frantzén.

Det blev fejret i Stockholm på hans egen hjemmebane, Brasserie Astoria, hvor gæster fra hele Norden var inviteret til en aften, der handlede om meget mere end bare smag. Frantzén, der allerede har tre Michelin-stjerner i bagagen, har i samarbejdet med Highland Park forsøgt at oversætte sit univers af gastronomisk præcision og nordisk æstetik til en ny måde at opleve whisky på.

For at dykke lidt dybere ned i det hele har vi allieret os med en af Danmarks største whiskyprofiler, Mads Schytte – bedre kendt som @whiskytossen på Instagram, hvor knap 200.000 følger hans whiskyrejse.

Vi satte os ned med Mads Schytte for at tale om aftenen i Stockholm, hvor han selv var til stede, om samarbejdet mellem Highland Park og Frantzén – og hvordan whisky i det hele taget har ændret sig de seneste år.


"De viser, at whisky ikke behøver være tungt og støvet"

Björn Frantzén

Björn Frantzén, Den eneste kok i verden, der har tre Michelin-restauranter med 3 stjerner

Whiskytossen

Foto: Mads Schytte (th.) I det her selskab, bedre kendt som Whiskytossen på Instagram.


Allerførst, lad os lige få præsenteret “@whiskytossen”.
Hvem gemmer sig bag?

“Til daglig arbejder jeg faktisk med IT. Jeg er 44 år og bor både i Aalborg og København. Min interesse for whisky startede ret tidligt – jeg syntes, det så så ‘voksent’ ud, når folk stod og bestilte den der rene, enkle spiritus. Man vidste, hvad man ville have. Jeg husker især Macallan – de brands signalerede, at man kendte sin smag. Det ville jeg også lære.

Min debut var Chivas Regal 12 – min fars. Den brændte hele vejen ned i halsen, og jeg tænkte: det kommer jeg aldrig til at elske. Men ved et tilfælde ønskede jeg mig en Highland Park 25. Min filosofi dengang var, at hvis det var gammelt nok, så måtte det være godt. Det er jo ikke nødvendigvis rigtigt – men den her smagte virkelig godt. Og jeg tænkte: hvis whisky kan smage sådan her… – så var jeg solgt. Det var dér, interessen for alvor startede.

For seks år siden begyndte jeg så at dele den passion. Jeg syntes, der manglede en dansk whiskyprofil, der tog det seriøst, men stadig med et glimt i øjet. Først kom @whiskytossen – og senere lavede også profilen madogmonopolet.dk.

Hvis vi skal placere Highland Park på whisky-kortet – hvad er det så for et brand?

“Highland Park er et brand med dybe, traditionelle rødder. Highland Park blev grundlagt i 1798 af Magnus Eunson – en kirketjener med en forkærlighed for whisky. Flaskerne gemte han efter sigende under prædikestolen.

Deres destilleri ligger et helt unikt sted. Det ligger på Orkneyøerne, nærmere bestemt i Kirkwall på øen Mainland, som er den største af Orkney-øerne nord for Skotland.

Det giver nogle vilde muligheder for modningen af whiskyen. De kan noget særligt, fordi de appellerer både til dem, der elsker røget whisky – og til dem, der ikke gør.”

"Jeg synes samarbejdet er banebrydende"

Higland Park

Vi var i Stockholm for at smage deres nye whisky, Between You & I. Hvad synes du?

“Hvis man lige glemmer alt det omkringliggende og ‘bare’ fokuserer på whiskyen, så synes jeg, den passer perfekt ind i deres core range. Den skiller sig ud fra både 15- og 18-års. Lidt en outsider, faktisk.

Den har ligget seks år på svensk eg, og det synes jeg er ret dristigt. Jeg havde nok ikke selv turdet det. Svensk træ har mange tanniner, og det kan hurtigt tippe balancen. Men her fungerer det. Det viser, at de virkelig ved, hvad de laver – for sådan noget kan man ikke redde, hvis det går galt.”

Lad os tale lidt om iscenesættelsen. Hvad tænker du om samarbejdet med Björn Frantzén – og generelt om serien Between You & I?

“Det er modigt. Highland Park går helt tilbage til 1700-tallet, så at indgå et samarbejde med en absolut topkok og flytte whiskyen ind i et mere gastronomisk univers – det bryder traditionerne. Og jeg elsker det.

Frantzén kender sin æstetik, og Highland Park kender sin historie. Sammen tør de sige: ‘Glem alt det, du plejer at forbinde med whisky.’ Det er banebrydende. De viser, at whisky ikke behøver være tungt og støvet. Man kan sætte det sammen med mad. Det gør god whisky mere tilgængelig. Jeg tænker også, det er derfor, du er interesseret i det her samarbejde?”


Jeg kan godt lide deres tilgang: ‘Fortæl mig, hvad du føler – der er ingen forkerte svar.’

Highland Park
Highland Park

Hvem henvender serien Between You & I og denne whisky sig så til?

“Et langt bredere publikum, end man normalt forbinder med whisky. Alle, der har en reference til rejser, mad og oplevelser, kan finde noget i den. Det er ikke kun for nørderne.

Det så man også i tirsdags – de serverede whiskyen i cocktails i stedet for de klassiske glas. Det gjorde noget for stemningen. Det blev en aften, hvor alle kunne være med. De tog det støvede ud og gjorde det moderne.

Jeg kan godt lide deres tilgang: ‘Fortæl mig, hvad du føler – der er ingen forkerte svar.’ Det vendte hele aftenen på hovedet. Jeg var måske en af dem, der vidste mest om whisky i rummet – men jeg følte mig alligevel helt på udebane, på den gode måde. De skabte en følelse af fællesskab.”

De dygtige spillere gør det anderledes

Hvordan ser du selv udviklingen inden for whisky generelt?

“Der er ingen tvivl om, at interessen stiger – men jeg tror, meget af det handler om eksklusivitet. Mange brands går efter ældre, dyrere flasker. Det vil der altid være et marked for.

Men de dygtige spillere gør det anderledes. De tænker oplevelser, samarbejder, mad og design. Det bliver mere eksklusivt – men også mere levende. Unge mennesker drikker måske whisky i cocktails i stedet for rent – og det er helt fint. Man køber ikke bare en flaske længere; man køber ind i et brand. Det ser man i mange brancher, og whisky er ingen undtagelse.”

Og hvis du selv skal vælge – hvad er din Highland Park-favorit?

“Highland Park 18 år, uden tvivl. Det var den første – og den sidste – jeg smagte, da jeg besøgte Orkneyøerne. Den har vundet masser af priser, og med god grund. Det er en whisky, mange kan være med på – uden at man skal tømme kontoen.” Slutter Mads Schytte.

Highland Park
Lyng Highland Park

WEEKLY BRIEF

Kultur, business & inspiration – direkte fra København til din inbox. Allerede 55.500+ på listen.
Vi sender ud 1 gang om ugen!

Privacy Preference Center