I dag, fredag d. 14 januar 2022, er det præcis 50 år siden, kong Frederik 9. døde, og Danmark dermed fik ny regent, dronning Margrethe 2. På grund af corona er den store fejring af regeringsjubilæet udskudt til 10-11. september, men det markeres alligevel overalt i Danmark. Af de mere officelle ting deltager både dronning Margrethe og kronprins Frederik i statsråd på Christiansborg Slot. Kl. 10.00 er der reception i Folketinget, hvor blandt andet statsministeren holder tale. Efter fejringen i Folketinget tager dronning Margrethe og hendes familie toget til Roskilde. På 50-årsdagen for Frederik 9.’s død vil dronningen og hendes to søstre, Benedikte og Anne-Marie, lægge en krans på kongefamiliens gravsted i Roskilde Domkirke.


dronning Margrethe

Citater:

“Beskedenhed ved man ikke man har, før man viser det.”
Sagt i BT i 1988.  

“Et ægteskab er lidt af en urtepotte, som to planter skal bo i. Men man skal også passe den jord, de planter skal bo i.”
Sagt i Berlingske i 1989. 

“Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt. Hvis vi ønsker, at de nye år skal blive bedre end det gamle, er her et godt sted at begynde.”
Nytårstale i 1984. 

“Det må aldrig føre os ud i den misforståelse, at alt dansk er godt, ubetinget, og alt det fremmede mistænkeligt, blot fordi det er fremmed. En gold og afvisende nationalisme, der giver sig udslag i fremmedhad og ringeagt for mennesker, der er anderledes, både kan og skal vi tage afstand.”
Nytårstale i 1992.

“Mange flygtninge har søgt beskyttelse i Danmark, og det er vores ansvar at hjælpe.”
Nytårstale i 2015.

“Vi har ingen tradition for abdikation i Danmark. At være dronning, det er man for livet. Det er en livsopgave. Sådan har det været opfattet i alle de år, Danmark har været et kongerige. Og sådan mener jeg, det bør være.”
Sagt til Jyllands-Posten i 2010.

Vidste du det?

Dronningen lærte at læse i 1. klasse.

Majestæten taler fem sprog. Ud over modersmålet dansk drejer det sig om engelsk, fransk, svensk og tysk.

Danmark har haft 9 statsministre og 24 regeringer i løbet af Dronningens regeringstid. Den første var Jens Otto Krag, som udråbte Dronningen som regent i 1972.

Det var Dronningen selv, der besluttede at anvende romertallet ”II” som en anerkendelse af Margrete 1., der aldrig formelt var Danmarks monark, men som rent praktisk varetog denne opgave.

Dronningen har tegnet sit eget monogram. Desuden står Dronningen bag Kronprinsparrets og Prins Christians monogram.

Dronningen har indført en særlig juletradition. Efter at Dronningen og den kongelige familie har været i kirke, samler Majestæten alle ansatte, der er på arbejde, og læser juleevangeliet for dem. Efterfølgende får alle en julegave af Dronningen.


Interview

Du kan her læse det store interview, som blev lavet med H.M. Dronning Margrethe i forbindelse med hendes 80 års fødselsdag i 2020.

Læs eller genlæs her.

Hvorfor dontt.dk?

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”
Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.

Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.