Mathias Zanka Jørgensen | Over 300 kampe for hovedstaden.

Artikel fra 15. maj 2021

Han har allerede skrevet sig i historiebøgerne i landets største fodboldklub. Med 300 kampe (blandt andet 60+ europæiske kampe), mesterskaber, pokaltitler og gruppespil står Mathias “Zanka” Jørgensen som en af de sportslig mest markante fodboldspillere i F.C Københavns stolte fodboldhistorie. Men også uden for banen har Zanka givet og været en stor ambassadør for F.C København og byen generelt. Vi kigger tilbage på en række medieoptrædener, som ikke er fra “sportssektionen”, men de er til gengæld både sjove, alvorlige og bidrager til lidt god lir!

I dag kan du komme tættere på Mathias Zanka Jørgensen.

Zanka

Foto: Flame Management
Læs mere om dem her.

Mathias Jattah-Njie Jørgensen
Født: 23 april 1990 i København
Student fra Gammel Hellerup Gymnasium i 2009

"Men man skal bare huske, at selv om 500 mennesker siger noget lort, er det stadig lort.”

For 5 år siden bragte Berlingske et interview med Zanka, hvor der var mulighed for at svare på andre end de klassiske “matchday” spørgsmål.

Fortalt til Sarah Skarum. (Nuværende journalist på Politiken.)

Hvilket råd ville du give dig selv om 17-årig?
“Jeg ville sige, at man ikke skal tage sig af, hvad andre mennesker mener om en. Det tog mig lige et par år at lære, det kunne jeg godt have fået at vide. Men med tiden er det gået op for mig, at i virkeligheden er det ekstremt få mennesker, som kender mig godt nok til, at det betyder noget, hvad de synes.”

“Egentlig er det jo kun ens familie, ens nære venner og ens chef, hvis man har en god en, som man skal lytte til. Resten tager jeg mig ikke af. Det betyder heller ikke noget, at mange synes noget om mig.”

“Der sker noget, når folk er i flok, hvor de tør sige ting, som de ikke gør, hvis de møder mig alene. Men man skal bare huske, at selv om 500 mennesker siger noget lort, er det stadig lort.”

Hvilket menneske har gjort størst indtryk på dig?
“Min mor! Hun er exceptionel. Hun har været enlig mor, siden min far døde, da jeg var 11-12 år gammel. Hun stod tilbage med min storesøster og mig, to børn, der begge var halvt afrikanske, og hun sørgede for, at vi blev ved med at have et tilhørsforhold til Afrika.”

Hvad er meningen med livet?
“Det er bare, tror jeg, at man skal gøre sit bedste med det, man gør, både på sit arbejde og sit private liv. Og at man skal forsøge at være et ordentligt menneske over for dem, man omgås.”

Du kan læse hele interviewet her. 

Foto: dontt.dk

Verdens fedeste by

Kort tid efter Zanka kom tilbage til København efter et ophold hos storklubben PSV, talte dontt.dk med ham om byen København.

Her svarede han f.eks. på spørgsmål om, hvad han havde savnet mest ved København efter at have boet i udlandet?

Zanka: “Det er let nok! København er bare verdens bedste by at være i om sommeren! Jeg var mere begrænset i udlandet. I København har man jo alle sine venner og kender halvdelen af alle, man møder på Strøget.”

Du kan læse hele interviewet her.

Podcast

Hør/genhør “Hr. København”-afsnittet, som er en tidligere podcast på dontt.dk

I dette afsnit fortæller Mathias bl.a. om livet udenfor fodboldbanen, sit lejlighedsprojekt i København og kommer med anbefalinger til serier, musik, mode og take-away. Afsnittet er optaget, mens Zanka spiller i Tyskland og altså før hans lejeophold blev en realitet i F.C. København.

Jeg er fascineret af mennesker, der kan noget, og jeg er inspireret af mange iværksættere, det kan også være fra kunstens verden. Jeg synes, det er ekstremt fascinerende at se en god ide blive til et produkt.

Zanka om inspiration. I en samtale med Jon Nedza i 2016.

Sneakers

Zanka har optrådt i Euroman en del gange, blandt andet en gang på den eftertragtede forside.
Et af første interviews de lavede med Zanka var omkring hans store passion for sneakers (interviewet er et dobbeltinterview med en anden københavner-darling, nemlig Thomas Delaney). Der er mange sjove spørgsmål og svar. 

Sådan svarer Zanka f.eks. på spørgsmålet om hans “all-time” sneakerfavorit:

Zanka: “’Nike Air Jordan 1’. Jeg har fire par i sort-rød, èt i grå, èt i blå, to i hel hvid, èt i rød og orange, èt i hvid og sort og så et par, som er specialavet i slangeskind,. Jeg er vild med dem, for det er de første Jordan-sko (basketball-stjernen Michael Jordan, red.).

Og så har den i sort og rød en speciel historie, fordi Jordan fik en bøde af NBA-ligaen i hver eneste kamp, han spillede i dem, da de ikke mente, at farverne passede til Chigago Bulls. Alle de andre skulle spille i hvide og grå sko, men det gjorde Jordan ikke. Nike betalte selvfølgelig bøden hver gang. Den historie har været med til at gøre dem ikoniske”.

Du kan læse hele artiklen med Deleney og Zanka her. 


Her går det godt

Zanka er også “ven af huset” hos den populære duo Peter Falktoft og Esben Bjerre.

I denne “special” kommer de 3 ind på meget andet end fodbold.


Stay informed! Tilmeld dig nyhedsbrevet, så holder du øje med verden sammen med dontt.dk
|Tilmeld dig her.