Nej til sporing: Endnu flere iPhone- og iPad-brugere end forventet siger nej til, at mobilapps må spore deres færden på nettet.

Artiklen er bragt i samarbejde med Berlingske og skrevet af Thomas Breinstrup.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

Næsten alle siger »nej«, efter at Apple i sin seneste opdatering af mobilsoftwaren til iPhones og iPads kræver, at man som bruger skal give lov, hvis apps fortsat må spore ens færden på nettet.

Friske tal fra analysefirmaet Flurry Analytics, der ejes af Verizon Media under den amerikanske telegigant Verizon, viser, at kun fem procent af alle amerikanere har valgt at give lov, mens det på verdensplan er 13 procent.

Dermed tyder det på, at det børsnoterede sociale medie Facebook får ret i sin spådom om, at Apples tiltag vil få indvirkning på Facebooks indtjening, sådan som det blev meldt ud i forbindelse med Facebooks kvartalsregnskab for få uger siden. Også Snapchat og Twitter har oplyst, at de forventer påvirkninger.

Over en milliard brugere er berørt

I slutningen af april begyndte Apple at lægge opdateringen af sin mobilsoftware iOS 14.5 ud. Blandt nyskabelserne er muligheden for at bremse apps i at følge og spore ens aktivitet på nettet med henblik på at sælge målrettede annoncer.

Når man for første gang efter opdateringen åbner, henter eller opdaterer en app, skal man svare på, om man vil tillade, at appen må indsamlede data, eksempelvis få adgang til søgehistorikken, hvilke steder på nettet man har besøgt, eller hvad man har købt der.

Omkring en milliard brugere har Apple-udstyr, som er berørt af opdateringen.

Flurry Analytics har ikke delt resultaterne op på enkelte lande ud over USA.

80 procent ventedes at sige nej

Det var på forhånd ventet, at op mod 80 procent af brugerne ville sige nej. Apple har undersøgt, at hver app i Apple App Store, hvorfra man henter eller køber apps til en iPhone eller iPad, i gennemsnit indeholder seks sporingsmekanismer. Det må de fortsat gerne, men de skal have brugernes udtrykkelige tilsagn, før de må spore brugeren.

Flurry Analytics’ analysesoftware anvendes af flere end en million mobilapps og giver dermed en indsigt i to milliarder telefoner hver måned. Hver dag siden Apples opdatering er til- og fravalgsraten fra 2,5 millioner telefoner tikket ind.

iOS-brugere, som aldrig ønsker at blive sporet, kan én gang for alle indstille det på telefonen ved at vælge Indstillinger > Privatliv > Sporing og her slå fra, at man vil tillade apps at bede om lov til at sporing af en.