På lørdag spiller Danmark kvartfinale mod Tjekkiet i EM-slutrunden. Kampen spilles i Baku i Aserbajdsjan.

Baku ligger 28 m under havets overflade, hvilket gør det til den lavest liggende hovedstad i verden, og den største by i verden, der ligger under havoverfladen. Mange har undret sig over, hvorfor lige Aserbajdsjan kom med på listen over de 11 værtslande/byer. Svaret er nok ikke entydigt, men det har formentligt spillet en stor rolle, at landets  statsejede olieselskab, SOCAR var sponsor for UEFA i den periode, hvor det blev bestemt hvilke byer, der fik EM-kampe. Det sponsorat havde en værdi på knap 1 milliard danske kroner.

Landets beskrives som et af Europas sidste diktaturer, hvilket gør det endnu mere bemærkelsesværdigt, at de har fået tildelt EM-kampe som en af de få. For med UEFAs daværende præsident, Michel Platinis egne ord, så skulle et EM over hele Europa være en hyldest til europæisk sammenhold og Europas værdier….

Det skal ikke lægges de danske spillere for last, men de er alligevel blevet bedt om at forholde sig til situationen her op til kampen, hvilket Danmarks #13 Mathias Zanka Jørgensen sagtens kan forstå:

Hvad tænker du om at spille i Baku og hvad tænker du om, at UEFA stiller jer i en position, hvor I ikke har et valg?

Zanka: “Lige på det punkt er det en situation, som vi er vant til at være i. Desværre, kan man sige. Vi er vant til, at fodbold efterhånden er blevet et markedsføringstool, som der betales rigtig mange penge for, at lande kan vise sine flotte byer og alt det pomp og pragt. Så på det punkt, der er der ikke noget nyt under solen. På det andet, så er det jo sport og politik, som heldigvis bliver en større og større diskussion hele tiden. Det er kun noget, der klæder vores sport og sport generelt.”

Her spiller Danmark kvartfinale mod Tjekkiet.

Mathias Zanka Jørgensen

Unik kultur

Ville du ønske, at man lyttede mere til jer spillere, der ender som reklamesøjler i Baku for eksempel?

Zanka: “Ja, det ville jeg, er det korte svar. Det ville kræve en helt anden strukturering af magtfordelingen i fodbold generelt, men hvis der er nogle ting, man skal skele mod at tage fra amerikanske sportsgrene og måske især NBA, så er det hvor stærk deres spillerforening er, når der skal træffes beslutninger.

– Der er de langt bedre repræsenteret, end vi er i fodbold. Det er selvfølgelig også, fordi fodbold spilles lidt bredere og på flere niveauer i stedet for en række med 32 hold.”

Bold.dk fortæller videre, at Mathias Zanka spillede i 2006 en kamp for U17-landsholdet i Baku i Aserbajdsjan, og der venter formentlig bedre forhold denne gang.

“Det er jo et land, som man måske godt kan have lidt svært ved at forstå.. EM og Aserbajdsjan, det klinger måske lidt hult for en, der er stærk i geografi. Men det er et land, hvor jeg kan forstå, at der er blevet investeret ekstremt meget i Baku som by i forhold til at få bygget den op. Så jeg er sikker på, at det er et lidt finere stadion, jeg skal ind på denne gang, i forhold til det gamle.”

Danmarks kamp spilles på det olympiske stadion i Baku, hvor der er plads til godt 70.000, men lørdag vil der blive lukket godt 33.000 ind.


Tilmeld dig vores ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.