Onsdag d. 1 juni skal danskerne igen i “stemmeboksen”. For 9. gang i historien skal vi tage stilling til et EU-spørgsmål stillet af vores folkevalgte folketingspolitikere. Det første valg var i 1972, hvor vi skulle tage stilling til, om vi overhovedet skulle være med i EF. Imponerende 90% af de stemmeberettigede i Danmark stemte til valget. De efterfølgende 5 har også, selv i den europæiske top, en flot valgdeltagelse. Til de valg stemte minimum 3/4 af de stemmeberettigede. Det er der få lande, der kan gøre bedre. Det skal dog siges, at der i de 5 valg også lå nogle store beslutninger, som f.eks. i år 2000, hvor vi skulle forholde os til, om vi skulle have euroen.

En sjælden påstand i disse spalter kunne være, at det især er de valg, hvor man mærker en tydelig konsekvens, er de valg, som flest har stemt til. Men burde det være sådan? Definitivt nej! Det er i alles interesse, at vi bliver sat ind i tingene inden kalenderen siger 1. juni 2022. Helt konkret skal vi stemme ja eller nej til, om Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet.

Hvad sker der hvis vi siger ja?
Hvis Danmark stemmer ja og afskaffer forsvarsforbeholdet, betyder det, at vi kan være fuldt med i EU’s fælles sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Danmark vil være med til at drøfte og beslutte om, hvor og hvornår EU skal indsætte militære missioner – for eksempel for at bidrage til at skabe stabilitet i konfliktområder med betydning for EU’s sikkerhed. Vi vil altid selv kunne vælge, om Danmark vil deltage – og hvor mange soldater og eksperter eller militært udstyr, som vi vil stille til rådighed for den pågældende mission. Danmark vil også kunne deltage i samarbejde om fælles udvikling og indkøb af militær teknologi og materiel.

"Skal Danmark deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?"

Hvad sker der hvis vi siger nej?
Hvis Danmark stemmer nej, består forsvarsforbeholdet, og Danmark vil fortsat ikke kunne deltage fuldt ud i EU’s sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Danske myndigheder kan så ikke deltage i de fælles EU-initiativer inden for forsvarssamarbejdet. For eksempel kan vi ikke være med til at beslutte, om EU skal sende en militær mission til et konfliktområde, og vi kan ikke bidrage til dem. Danmark vil fortsat kunne deltage i EU’s civile missioner

I de kommende uger vil vi spørge udvalgte politikere på begge sider, hvorfor du skal stemme, og hvad de mener, du skal stemme.

Så lad os blive klædt på sammen! Ha’ et godt valg!

Sådan har danskerne historisk stemt til valg om EU-spørgsmål:

1972:
Danmark i EF
Stemmeprocent 90,1%
Resultat: JA med 63,4%

1986:
EF-Pakken

Stemmeprocent 75,4%
Resultat: JA med 56,2%

1992:
Maastrichttraktaten
Stemmeprocent 83,1%
Resultat: NEJ med 50,7%

1993:
Maastrichttraktaten + Edinburghafgørelsen

Stemmeprocent 86,5%
Resultat: JA med 56,7%

1998:

Amsterdam-traktaten
Stemmeprocent 76,2%
Resultat: JA med 55,1%

2000:
Euroen

Stemmeprocent 87,6
Resultat: NEJ med 53,2%

2014:

Patentdomstolen
Stemmeprocent 55,86%
Resultat: JA med 62,5%

2015:
Ændring af retsforbeholdet

Stemmeprocent 71,9%
Resultat: JA med 53,1%


Europanævnet

Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.