Nuværende folketingsmedlem for Venstre, tidligere serieiværksætter og investor fra Løvens Hule Tommy Ahlers ærgrer sig over, at andelen af kvindelige iværksættere er faldet i Danmark. Rollemodeller og uddannelse er del af løsningen, mener han.

Det fortæller Tommy Ahlers i et interview med Sebastian Persson fra Berlingske.

»Jeg troede egentligt, at vi ville se en udvikling, som gjorde, at det gik den anden vej nu,« siger den nuværende erhvervsordfører fra Venstre, der både har en fortid som iværksætter, »løve«
 og minister. Han taler om udviklingen blandt kvindelige iværksættere i Danmark.
Det viser sig nemlig, at andelen af kvindelige iværksættere er faldet de seneste år. Således blev kun 25 pct. af de nye virksomheder i 2017 stiftet af en kvinde. Det er en tilbagegang på tre procentpoint siden 2012.

Når vi ikke har en mere lige fordeling ( Mellem mandlige og kvindelige iværksættere), så er problemet, at der er noget talent, vi ikke får i spil.

Tommy Ahlers

Nu melder Tommy Ahlers sig i koret, der kalder på øget opmærksomhed omkring de kvindelige iværksættere:

»Der er jo ikke nogen evidens for, at kvinder ikke kan finde ud af det og ikke er vildt dygtige, så når vi ikke har en mere lige fordeling, så er problemet, at der er noget talent, vi ikke får i spil,« siger han.

Han hæfter sig dog ved, at antallet af kvindelige iværksættere stiger, og at der »heldigvis« er en lille stigning blandt de alleryngste.

»Det er for komplekst, at pege på én årsag til det, men det er en generel strømning. Det er positivt, at der kommer flere, men andelen skulle også gerne stige.«

Tommy Ahlers blev for alvor landskendt, da han var en af investorerne i DR-programmet »Løvens Hule«, som satte iværksætteri på landkortet. Han har en fortid hos McKinsey, mens hans iværksætterkarriere tog fart med selskabet Zyb, som blev solgt til Vodafone for 235 mio. kr.

2. maj 2018 gik Ahlers ind i politik, da han ud af det blå blev udnævnt til uddannelses- og forskningsminister i den tidligere regering. I dag er han folketingsmedlem og erhvervsordfører for Venstre.

Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Fokus på uddannelse

Hvorfor er det et problem, at andelen af kvindelige iværksættere er lavere end mandlige?

»Det tyder på, at der er nogle iværksættere og forskere, der simpelthen ikke får gjort noget ved det, og så går vi glip af noget. Derudover har jeg oplevet, at kvindelige iværksættere kan være bedre til nogle ting end mænd, og det kan give nogle andre typer startups, som vi måske går glip af,« siger Tommy Ahlers.

Hvorfor tror du, det er sådan?

»Det frustrerende er, at vi ved for lidt om det. Men vi ved, at uddannelse og rollemodeller spiller en rolle. Der er stor forskel på, hvad vi uddanner os i. Jeg har selv beskæftiget mig med det tekniske område, og der er eksempelvis et fåtal af kvinder på datalogistudiet. Det er jo ikke usandsynligt, det afspejler, hvor mange af dem som bliver iværksættere.«

»Den anden del af det er, at man bør inspirere, vise muligheder og give konkrete redskaber i undervisningen, så man lærer at lave budgetter, forretningsplaner og et investorpitch. Det er farligt, når man er en hvid mand på 43, men mit indtryk er, at nogle kvinder gerne vil have lidt flere usikkerhedspunkter vendt og besvaret, inden de går ind i noget. Derfor er det vigtigt, at have nogle grundlæggende redskaber.«

Og hvad med rollemodellerne?

»De er på vej frem, det er helt sikkert. Når jeg har været ude med Birgit Aaby, så har hun bare en helt anden historie om, at hun fik et rengøringsselskab til at blive hendes vej til at tjene penge og blive investor. Hun er rigtig god, fordi hun kommer med en fortælling om, at det sagtens kan lade sig gøre at være iværksætter og få børn. Dér har jeg måske nogle gange mere fortalt historien om, at det var lidt hårdt med to børn,« siger Tommy Ahlers.

FOKUS PÅ KVINDER I ERHVERSLIVET

BERLINGSKE SÆTTER FOKUS PÅ KVINDER I ERHVERSLIVET!

I printavisen (fredag d. 29 nov. ) finder du et særtillæg med fokus på 100 udvalgte kvinder, der skaber resultater, er rollemodeller, og så flytter de dagsordener.

Du kan se listen over de 100 her. 
I år sætter Berlingske særligt fokus på iværksættere og har hele 11 iværksættere med på listen.

FÅ ET GODT TILBUD PÅ BERLINGSKE HER!