Han sammensatte opskriften på en eventyrlig have. Danmark blev festligere og danskernes verden blev større.
Georg Carstensen, Tivolis stifter og grundlægger, fylder 210 år den 31. august 2022.

I dag hylder Tivoli deres grundlægger! Kom tæt på ham her!

Den 31. august 1812 blev manden, der skulle vokse op og skabe Danmarks største turistattraktion født. Georg Carstensen havde fra begyndelsen sine øjne indstillet på den store verden, måske fordi han voksede op i den nordafrikanske havneby Algier, hvor faren var generalkonsul. Alligevel udtænkte han det mest københavnske koncept nogensinde i hovedstaden – et koncept som ingen i verden har haft held til at kunne kopiere. Georg Carstensen var blot 30 år, da han med inspiration fra de parisiske Tivolier og Vauxhall’s i London, som han besøgte på sine udlandsrejser, skabte Tivoli. En attraktion som sidenhen har forvandlet sig til et sted, som næsten alle danskere har et forhold til. Tivoli markerer stifterens runde fødselsdag med krans-pålæggelser på hans grav på Garnisons Kirkegården og i forlystelseshaven.

Carstensens Have

Georg Carstensen havde fået lov af Kong Christian 8. til at opføre et Tivoli i København, og det tog kun to måneder at bygge Tivoli. Sæsonen varede blot i syv uger, og bød blandt andet på belysning med orientalske lamper, luftballoner og et vokskabinet. De efterfølgende år blev både bygninger, flere forlystelser og beplantning tilføjet. Bygningerne bestod hovedsageligt af træpæle og segldug, og inde i Haven var der konditorier og the-saloner, store volierer med eksotiske fugle, kulørte lamper, en stor orientalsk Bazarbygning med en restaurant og flere butikker, en kunstnerplæne, et teater, en keglebane- og en skydebane, for ikke at glemme et cirkustelt. Selve grundridset af Tivoli er mere eller mindre det samme som i åbningsåret 1843. Pantomimeteatret ligger i dag, hvor det første Theater lå og Bazarbygningen er vore dages Nimb, men Tivoli lå dengang lige uden for Københavns bymure. Tivoli Søen og den zigzaggede allé inde i Haven er altså netop historiske levn fra volden, der omgav København.

Danmarks første Rutschebane så dagens lys i Tivolis åbningsår, 1843, og fik københavnerne til at skrige, selv om turen blot tog 7 sekunder. Jernbanekarrusellen drejede rund til orkestermusik og H.C. Lumbye spillede sine moderne galopper i den tyrkisk inspirerede Koncertsal, mens venetianske gondoler sejlede på Tivolisøen. Og danskerne fik ganske forståeligt Tivolifeber, hvilket gjorde Tivoli til en øjeblikkelig succes.

"Livet går op og ned som en tur i Rutschebanen"

Georg Carstensen var en impulsiv, fornyende og ihærdig iværksætter. Han manglede aldrig ideer, og selv som barn fortalte hans lærere, at han havde for meget fantasi. Han beskrives som et utvivlsomt stort geni, og en enfant terrible som altid jagede byen rundt for at finde folk, der ville gå med på hans ideer. Hans liv var derfor ironisk nok som en rutschebane, der gik op og ned. Han formåede at få en karriere i militæret, stifte og udgive diverse populære blade, tegne Krystalpaladset i New York, gifte sig og få børn på de Vestindiske Øer, skabe Tivoli og senere Tivolis konkurrent, forlystelseshaven Alhambra på Frederiksberg.

Georg Carstensens tid i Tivoli var desværre ikke kun eventyrlig. Den unge energiske mand var ofte uenig med de gamle bestyrelsesmedlemmer, hvis vigtigste fokus var at få Tivoli færdig, så aktieudbyttet kunne blive højt. Tivoli bliver aldrig færdig – at slå sig til ro, ville omtrent være at blive stående på halvvejen, skrev Carstensen i et brev til bestyrelsen, da Tivoli var et år gammel. Og netop sætningen Tivoli bliver aldrig færdig er blevet en vigtig del af Tivolis DNA.

Netop tradition og fornyelse har været kernen i Tivolis snart 180-årige lange liv. Nye forlystelser, restaurationer, blomster, teater- og musikstykker spilles i historiske enestående rammer. Tivoli er altid som aldrig før. I 1848 smed bestyrelsen Georg Carstensen ud af Haven. Og 9 år efter døde han i en alder af bare 45 år af en lungebetændelse. Men ved Tivolis 25-års fødselsdag i 1868 rejste Tivoli en buste som mindesmærke – Carstensen blev hyldet og gamle stridigheder blev begravet. I dag, er han den eneste fra den gamle bestyrelse, som bliver husket og fejret.

I 2017 fik Georg Carstensens sin egen plads på Frederiksberg, hvor forlystelseshaven Alhambra oprindelig lå. Og den gamle buste af Tivolis farverige stifter blev flyttet til Georg Carstensens Plads, hvor den om aftenen bliver oplyst af Tivoli-lys.


Tilmeld gratis!

Få en ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.
Tilmeld vores nyhedsbrev gratis her.